'NESTAO USRED VJEŽBE'

Sirijski pilot zatražio azil u Jordanu: Jordan strahuje od vojne odmazde

Poletio je iz vojne zračne luke al-Dumair sjeverno od Damaska i sletio u vojnu bazu Kralj Hussein u 11 sati po lokalnom vremenu
 AP

DAMASK / AMMAN - U četvrtak rano ujutro sirijski je pilot prebjegao u Jordan i zatražio politički azil, sletivši u vojnu bazu Kralj Hussein, objavile su jordanske vlasti. Sirijska državna televizija u međuvremenu je objavila da je zrakoplov nestao s radara usred vojne vježbe na jugu zemlje.

Iako su tisuće vojnika napustile redove sirijske vojske od početka ustanka protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, poručnik Hassan Mirei al-Hamadeh prvi je koji je dezertirao avionom. Njegovo je ime objavila sirijska novinska agencija Sana, koja je navela i da je kontakt s avionom izgubljen oko 10:30 sati po lokalnom vremenu.

- Pilot je zatražio politički azil u Jordanu i trenutno se s njime razgovara, za Reuters je potvrdio jordanski ministar informiranja Samih al-Maaytah.

Neimenovani izvor iz jordanski sigurnosnih službi izjavio je da je pilot poletio iz vojne zračne luke al-Dumair sjeverno od Damaska i sletio u vojnu bazu Kralj Hussein u 11 sati po lokalnom vremenu. Ta se vojna baza nalazi blizu granice sa Sirijom, 80 kilometara sjeverno od glavnog grada Ammana.

Jedan jordanski državni dužnosnik je, pod uvjetom anonimnosti, izjavio da će situaciju sa sirijskom dezerterom biti "teško riješiti". Jordan strahuje of moguće vojne reakcije svog susjeda nakon mjeseci trzavica na granici zbog tisuća sirijskih izbjeglica koje bježe pred gušenjem ustanka protiv Asada.

Čitava regija Homsa je i dalje pod teškom paljbom Asadovih snaga , a timovi Crvenog križa rade na evakuaciji civila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:09