BRIGA O NAPUŠTENIM ŽIVOTINJAMA

Sjevernokorejski pas iz skloništa postao "Prvi pas"

 REUTERS

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je u srijedu udomio napuštenog pasa u svojoj rezidenciji Plava kuća, ispunivši obećanje iz kampanje o jačanju svijesti o sve većem broju napuštenih životinja u zemlji.

Tori, četverogodišnji crni mješanac, postao je prvi pas iz skloništa koji je dobio titulu Prvog psa i pridružio se Moonovim drugim ljubimcima, 10-godišnjem Maru, korejske pasmimne Pungsan i bivšem uličnom mačku Jjing-jingu.

"Naše društvo mora više brinuti o napuštenim životinama", rekao je Moon aktivistima za zaštitu životnjia i naglasio da je u zemlji napušteno oko 300.000 životinja.

Kao i mnoge druge životinje u azilu, Torija je obilježila dvostruka stigma. Napušten je i ima crno krzno, a životinje te boje teško se udomljavaju zbog praznovjerja.

"Tori je morao čekati dvije godine dok psi svijetlijeg krzna lakše nalaze domove", rekao je predsjednik azila CARE u Seulu.

Prije azila Tori je živio na kratkom lancu na napuštenom posjedu i hranio se otpacima.

"Želimo Toriju sve najbolje u Plavoj kući, za razliku od devet pasa koje je bivša predsjednica Park Geun-hye u ožujku ostavila u Plavoj kući kada je otišla nakon korupcijkog skandala", kazao je predsjednik CARE-a.

Južna Koreja je često na meti kritika zbog konzumiranja psećeg mesa, koje je u padu posljednjih godina. Raste broj kućnih ljubimaca i gotovo svako četvrto kućanstvo ima ljubimca, što neizostavno prati i pojava napuštanja životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:27