NOVE KOMPLIKACIJE

ŠKOTSKA PREMIJERKA NAJAVILA VETO BREXITA 'Naš parlament sigurno neće glasati za izlazak iz EU'

 UK Parliament via REUTERS TV / REUTERS

>>> NOVO 12:57 Gostujući u jednoj od BBC-jevih radijskih emisija, škotska premijerka Nicola Sturgeon najavila je da bi Škotska mogla staviti veto na izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. To bi se, prema njezinoj tvrdnji, moglo dogoditi kroz škotski parlament Holyrood.

'Naravno da ću tražiti od škotskih zastupnika da odbiju dati zakonodavnu suglasnost na izlazak iz EU', izjavila je Sturgeon.

'Logički promatrajući, teško mi je vjerovati da bi izlazak iz EU operativno mogao biti proveden bez neke posebne parlamentarne odluke. Uvjerena sam da će britanska vlada imati oprečan pogled na pitanje izlaska od našega, ali vidjet ćemo kako će sve završiti', rekla je Sturgeon i napomenula da će većina u škotskom parlamentu glasati za ono što je u interesu Škotske, koja je većinom glasala za ostanak u EU.

Najavila je i da će sljedeći tjedan započeti razgovore s dužnosnicima EU o ostanku Škotske u toj organizaciji.

-------------------

Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je u nedjelju da Ujedinjeno Kraljevstvo u kojem je većina građana Škotske na referendumu 2014. godine odlučila ostati danas više ne postoji.

Sturgeon je za BBC izjavila da će njezina vlada poduzeti sve potrebne korake kako bi zaštitila Škotsku. Ovaj istup uslijedio je samo dan nakon hitnog sastanka njezina kabineta na kojem se kao sasvim realna i izvjesna opcija spominjao novi referendum o škotskoj neovisnosti.

Kao što je poznato, na referendumu o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, na kojem je većina od 52 posto birača odlučila da država treba napustiti EU, u Škotskoj je velika većina birača bila za ostanak u EU.

Prema anketi koju je u nedjelju objavio The Sunday Post, 59 posto građana Škotske nakon Brexita bi glasalo za odcjepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:18