IZLAZAK BRITANIJE

ŠEF EU PARLAMENTA 'Bilo bi idealno da Brexit počne u utorak' ORBAN 'U EU vlada nered'

Viktor Orban, Martin Schulz
 Laszlo Balogh, Eric Vidal / Reuters

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz želi da Velika Britanija službeno zatraži izlazak iz Europske unije do utorka, prenosi AP.

Schulz je za Bild am Sonntag rekao da se sada očekuje da Britanija ispuni svoj naum izražen na referendumu. Europski summit sazvan za utorak je za Schulza pravi trenutak da se to učini.

Visoki dužnosnici EU u više su navrata su inzistirali da Britanci brzo izađu kako bi se izbjeglo stvaranje nesigurnosti za ostalih 27 članica Unije.

Pobjednički tabor za napuštanje EU rekao je da ne postoji pritisak za aktivaciju članka 50. Lisabonskog sporazuma, što bi započelo dvogodišnji proces izlaska tijekom kojeg bi se ponovno pregovaralo o trgovinskim, poslovnim i političkim vezama između Velike Britanije i Europske unije.

U međuvremenu, mađarski premijer Viktor Orban trenutnu situaciju u EU opisuje kao 'nesređenu' te poziva na promjene.

Orban, koji se često sukobljavao s Bruxellesom, u nedjelju je rekao da su Britanci poželjeli izaći iz EU zato jer im je bilo dosta 'neizvjesnosti, paralize i nemogućnosti da se osjećaju kod kuće u Europi'.

Mađarski je premijer dodao da će se EU 'uskoro morati promijeniti' te da će 'zemlje koje ostanu i koje mogu garantirati sigurnost i poštivanje zakona za svoje građane biti u prednosti'. Podsjećamo, Mađarska je prošle godine duž svoje granice razvukla ogradu kako bi onemogućila prolazak migranata kroz svoju državu.

'Britanci su odlučili zagospodariti svojom sudbinom pošto mnogi europski vođe ne prihvaćaju poduzimanje borbe protiv migracija novih ljudi te invazivni, ilegalni i štetni protok migracija', rekao je Orban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:39