MUČNI SLUČAJ

Slagalica strave usred Mediterana: posrednik u ubojstvu novinarke pronađen u lokvi krvi

Živio sam u strahu. Moj život je završio u 15:00 sati, 16. listopada 2017., na dan i datum ubojstva Daphne Caruane Galizije
Prosvjed protiv korupcije za Daphne Caruanu Galiziu, u studenom 2019.
 Stringer

U utorak 21. srpnja u kasnim noćnim satima mediteranski otok je potresao još jedan stravičan incident povezan s šokantnim ubojstvom istraživačke novinarke koji je potresao Europu.

Posrednik u ubojstvu malteške novinarke Daphe Caruana Galizia koja je pisala o borbi protiv korupcije, zadobio je teške ozlijede nožem grla i tijela, nekoliko sati prije no što je trebao svjedočiti na sudu, prenosi Reuters.

Melvin Theuma, bivši taksist, pronađen je u utorak u lokvi krvi u svojoj kući, priopćila je policija i nalazi se u bolnici u kritičnom stanju.

Theuma je u studenom dobio pomilovanje nakon što je priznao i otkrio detalje ubojstva autobombom koja je šokirala Maltu u listopadu 2017. godine.

Dosad su njegovi dokazi imali veze s biznismenom Yorgenom Fenechom, glavnim optuženikom koji je uhićen krajem studenog i optužen za suučesništvo u ubojstvu. Fenech čeka suđenje i negira optužbe.

Policija navodi da se prvim nalazima u slučaju Theuma radilo o pokušaju samoubojstva.

- Prvi pokazatelji su da se Melvin Theuma sam ozlijedio, ali istraga se nastavlja – napisala je policija u izjavi.

U priopćenju policije navodi se da su Theuma pronašli njegovi stražari kasno u utorak u lokvi krvi u njegovom domu. Na to ih je upozorio odvjetnik koji je pokušao nazvati Theuma na telefon.

Prema malteškim medijima rane su uključivale ozbiljne ozljede grla i trbuha.

U srijedu 22. srpnja Theuma je trebao svjedočiti o slučaju ubojstva novinarke na sudu u Valetti.

Theuma je priznao ranije da je bio posrednik i platio trojici muškaraca optuženih za podmetanje autobombe, navodno prema nalogu Fenecha. Od kada je priznao, rekao je da je živio u strahu za svoj život i kako je otišao u sjemenište na ispovijed.
- Moj život je završio u 15:00 sati, 16. listopada 2017 - rekao je sucu, govoreći o vremenu i datumu ubojstva Daphe Caruane Galizije.

Tijekom prošlotjednog saslušanja, Fenechovi odvjetnici ispitivali su Theuma je li bivši policijski povjerenik Lawrence Cutajar plaćen 30.000 eura u zamjenu za svoje predsjedničko pomilovanje. Theuma je zahtjev odbio.


Caruana Galizia, poznata malteška novinarka koja se bavila istraživanjem korupcije, ubijena je automobilom bombom u trenutku dok je napuštala svoj dom u blizini glavnoga grada Vallette. Ubojstvo je šokiralo Europu i postavilo pitanja o vladavini zakona na tom mediteranskom otoku.


Istraga je dobila zamah otako je 20. studenoga 2019. uhićen Yorgen Fenech na svojoj luksuznoj jahti kojom je, čini se, želio pobjeći.


Kako se širila istraga o njenom ubojstvu ostavke su podnijeli pomoćnik premijera Keith Schembri, a zatim Konrad Mizzi, bivši ministar energetike navodno uključeni u slučaj korupcije.Caruana Galizia optužila je prije smrti i Mizzija i Schembrija da su otvorili fiktivne tvrtke u Panami, a što je potvrdio i međunarodni istraživački tim koji je 2016. razotkrio međunarodnu mrežu utaje poreza pod nazivom Panamski dokumenti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:29