ATENTAT NA FICA

Fico na operacijskom stolu više od tri sata, zamjenik premijera otkrio najnovije detalje o njegovom stanju

Osumnjičenik je priveden, navode slovački mediji, a premijer Fico hitno je prebačen u bolnicu

Atentat na Fica

 Afp/

Ključni događaji

- U pokušaju atentata u srijedu poslijepodne ustrijeljen je slovački premijer Robert Fico

- Atentat se dogodio u gradu Handlova, oko 150 km od Bratislave

- Fico je navodno pogođen s više hitaca i u teškom je stanju prevezen u bolnicu

- Napadač je, javljaju slovački mediji, uhićen


NOVO 23:00 - Zamjenik slovačkog premijera rekao je za BBC kako vjeruje da će premijer Robert Fico "preživjeti".

- Bio sam jako šokiran... Srećom, koliko ja znam, operacija je dobro prošla - i pretpostavljam da će na kraju preživjeti... Trenutačno nije u životnoj opasnosti - rekao je Tomas Taraba.


20:40 - Premijer Fico je u rukama vrhunskog medicinskog tima koji brine o njegovom zdravlju, rekla je slovačka ministrica zdravstva Zuzana Dolinková.

Ujedno je zahvalila svima koji su do sada sudjelovali u spašavanju premijera.

Zdravstveno stanje premijera je i dalje kritično, još je u operacijskoj sali i vjerujem da će sve proći dobro. Držim fige i želim puno snage ne samo njemu, nego i liječnicima koji se u ovom trenutku doista bore za njegov život‘, rekla je ministrica. Dodala je kako je od prvog trenutka napada bila u kontaktu sa spasilačkim službama, piše portal SME.


20:21 Iako su neki mediji u Slovačkoj objavili da je premijer Robert Fico stabilno i da komunicira, njihove navode je demantirao ministar obrane.

- Operacija još uvijek traje - izvijestio je ministar Robert Kaliňák, dodajući da je zdravstveno stanje premijera Fica izuzetno ozbiljno.

- Traje borba za život premijera, ovo je jako težak dan, rekao je Kaliňák, dodavši da još nema dobrih vijesti i da svoje povjerenje polaže u ruke medicinskog osoblja.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, on je nakon nekoliko prostrijelnih ozljeda zadobio tešku politraumu i njegovo je zdravstveno stanje izuzetno teško" - rekao je ministar obrane. Prema njegovim riječima, operacija traje više od tri sata.

Ministar unutarnjih poslova Šutaj Eštok potvrdio je da je ispaljeno pet hitaca i da je premijer u kritičnom stanju.


19:57 Kako doznaje ta3, Robert Fico je uspješno operiran, u stabilnom je stanju i komunicira.


19:40 - Osoblje bolnice u kojoj se nalazi Robert Fico navodno je moralo predati svoje mobilne telefone kako bi se spriječilo curenje informacija u javnost, rekao je jedan slovački novinar.

Peter Hanak rekao je Marku Austinu iz Sky Newsa da trenutačno postoji embargo na bilo kakve novosti o stanju premijera.

Kaže da se za sada tek zna da je Fico upucan jednom u trbuh i dva puta u ruku, te dodaje da postoje različita izvješća o ozbiljnosti njegova stanja.

O motivima osumnjičenog napadača, Hanak kaže da trenutačno nema informacija.

Kaže da je njegov kolega razgovarao sa sinom osumnjičenog 71-godišnjaka, koji je ‘šokiran‘ situacijom.


19:30 - Slovački mediji objavili su detalje o tome kako je točno ranjen premijer Fico. Prema dosadašnjim informacijama, premijer je pogođen u trbuh, drugi metak također je prošao kroz trbuh te završio u zglobu kuka, a treći ga je pogodio u rame. Propucano mu je crijevo i krvari u trbušnoj šupljini. Stanje mu je teško.


19:00 - I američki predsjednik Joe Biden osudio je napad na Roberta Fica.

U izjavi je američki predsjednik rekao da je ‘uznemiren‘ napadom i da se on i njegova supruga Jill ‘mole za brz oporavak‘.

‘Naše su misli s njegovom obitelji i narodom Slovačke‘, rekao je Biden.

Opširnije pročitajte OVDJE.


18:29 Nižu se reakcije na atentat na Roberta Fica, a sada se oglasio i Vladimir Putin.

Opširnije pročitajte OVDJE.


18:15 - Snimljen je trenutak kada je pomahnitali pisac počeo pucati na Fica. Opširnije čitajte OVDJE.


18:10 - Institut za ljudska prava osudio je napad na premijera Róberta Fica.

‘Oštro osuđujemo mržnju i dehumanizirajuće izraze na društvenim mrežama, kao i zlouporabu ove tragedije od strane nekih političara za optuživanje ideoloških protivnika i širenje neutemeljenih tvrdnji‘, rekao je ravnatelj instutura Peter Weisenbacher.

Pozvao je sve one kojima je stalo do demokracije na ravnotežu i koheziju. Prema njegovim riječima, ovo je najispravnija reakcija na ovakav gnusni čin.

‘Nasilje nad demokratski izabranim čelnikom je napad na demokraciju, to moramo shvatiti bez obzira na to slažemo li se s Robertom Ficom politički ili ne. U suprotnom postoji opasnost od destabilizacije naše zemlje‘, dodao je Weisenbacher.


17:40 - Ministar unutarnjih poslova Šutaj Eštok kaže da će učiniti sve da se napad na premijera što prije istraži.

"Naš zajednički zadatak je odmah zaustaviti širenje političke mržnje. Emocije su sasvim prirodno uzburkane, ali bilo bi jako loše ovu opasnu situaciju još više eskalirati", rekla je Šutaj Eštok.

Pucnjavu vidi kao upozorenje cijelom društvu da će ljudi, ako sada ne stanu, uništiti sve što ih je spajalo kao naciju. “Za mene osobno je strahovito razočarenje kako se naš zajednički trud da pripadamo civiliziranom svijetu najnaprednijih zemalja u trenu pretvorio u ništa”, rekao je šef MUP-a.


17:25 - Slovački književnik Juraj Cintula atentator je na slovačkog premijera Fica. Opširnije pročitajte OVDJE.

image

Juraj Cintula

Facebook/

16:12 Kako javlja BBC, slovački premijer Robert Fico je životno ugrožen. U objavi na Facebook profilu Roberta Fice tvrdi se isto. Dramatičnu objavu pročitajte OVDJE.


16:06 Na društvenim se mrežama javljaju prve reakcije na atentat na slovačkog premijera Roberta Fica. Među prvima se oglasio njegov bliski saveznik, mađarski premijer Viktor Orban.

Više pročitajte OVDJE.


15:59 Tko je Robert Fico, slovački premijer koji je danas s više hitaca pogođen u atentatu, doznajte OVDJE.


15:57 - U međuvremenu, prisutne televizije i redakcije mapiraju situaciju. Urednik RTVS-a je u intervjuu naveo da je "mislio da se radi o starijem muškarcu sa dužom kosom i povredom na glavi". No, napomenuo je urednik, napadača je vidio samo vrlo kratko. Prema njegovim riječima, policajci su ga odmah primirili i nakon pet minuta koliko je ležao na zemlji, ukrcali su ga u automobil. Odmah nakon što su zaštitari osigurali gomilu. Daljnje informacije govore da je napadač iz Levica.

Reuters je pak objavio i fotografiju napadača koji prikazuje napadača na podu.


15:41 Na društvenim mrežama pojavile su se video snimke dramatičnih trenutaka nastale neposredno nakon atentata. Snimke pogledajte OVDJE.


15:39 "Riječ je o prostrijelnoj rani trbuha i ruke. Trenutačno je izvan životne opasnosti. Operirat će ga", rekao je za Plusku, kako navode, dobro obaviješteni izvor.

Kako je javio portal, slovački premijer je helikopterom prevezen u bolnicu u Banskoj Bystrici.

U međuvremenu je cijeli slučaj preuzela Nacionalna kriminalistička agencija (NAKA).


15:36 - The Guardian javlja da su ispaljena četiri hica nakon sjednice vlade, a jedan od njih je pogodio Fica u trbuh.


15:30 - Predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova osudila je "brutalni napad" na premijera Fica i zaželjela mu je brz oporavak, poručuje Reuters.

Zamjenik predsjednika parlamenta Lubos Blaha potvrdio je incident tijekom sjednice parlamenta i odgodio je do daljnjeg, objavila je slovačka novinska agencija TASR, kako je prenio AP.


Slovački premijer Robert Fico ustrijeljen je i ranjen u pokušaju atentata. Novinska agencija AP izvijestila je kako mediji javljaju da je slovački populistički premijer ozlijeđen u pucnjavi i prevezen u bolnicu.

Incident se dogodio u gradu Handlova, otprilike 150 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Bratislave, javila je informativna televizijska postaja TA3.

Osumnjičenik je priveden, kako je navedeno.

Kako javlja slovački informativni portal Pluska, Fico je pogođen s dva ili tri hica. BBC isto javlja da se čulo više hitaca.

Do pucnjave je došlo nakon sjednice Vlade Republike Slovačke u Handlovi. Prema dostupnim informacijama, koje su se odmah počele širiti, Fico je zadobio dvije ili tri prostrjelne rane, navodno u prsa i trbuh, a navodno se radilo o četiri ili pet hitaca.

"Riječ je o prostrijelnoj rani trbuha i ruke. Trenutno je izvan životne opasnosti. Operirat će ga", rekao nam je u 15.30 sati naš dobro obaviješteni izvor. U međuvremenu je cijelu situaciju preuzela Nacionalna kriminalistička agencija (NAKA)

Netko je iz mase u jednom trenutku povikao "Robi, dođi ovamo" i tada je počela pucnjava, izvijestio je portal.

Prema informacijama Pluske, Ficovo stanje je vrlo teško i hitno je prevezen u bolnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 23:52