BROJNE REAKCIJE

Europa u šoku nakon atentata na Fica, oglasio se i Vladimir Putin: ‘Monstruozno!‘

Viktor Orban uputio je najbolje želje za zdravlje i oporavak slovačkog premijera

Fico i Putin

 Mikhail Metzel/Tass/Profimedia/Mikhail Metzel/tass/profimedia

Na društvenim se mrežama javljaju prve reakcije na atentat na slovačkog premijera Roberta Fica. Među prvima se oglasio njegov bliski saveznik, mađarski premijer Viktor Orban.

"Duboko sam šokiran gnusnim napadom na mog prijatelja, premijera Roberta Fica. Molimo za njegovo zdravlje i brz oporavak! Bog blagoslovio njega i njegovu zemlju!", napisao je Orban na X-u.

I mnogi drugi europski čelnici izrazili su šok i nevjericu te oštro osudili atentat na Fica.

Oglasio se tako i hrvatski premijer Andrej Plenković. On je na X-u naveo da je duboko potresen viješću o napadu, da ošto osuđuje napad. "Naše su misli s premijerom Ficom, njegovom obitelji i slovačkim narodom", poručio je Plenković.

O pokušaju atentata oglasio se i predsjednik Zoran Milanović.

‘Najoštrije osuđujem napad na slovačkog premijera Roberta Fica, to što se danas dogodilo u srcu Europe strašno je i godinama nije viđeno. Premijeru Ficu, kojega dugo poznajem i cijenim kao prijatelja hrvatskog naroda, želim brz oporavak i nadam se da će uskoro moći nastaviti služiti svom slovačkom narodu. Izražavam svoju solidarnost sa Slovačkom Republikom i njenim građanima u ovim teškim trenucima.‘

Vladimir Putin pucnjavu je nazvao ‘monstruoznim‘ zločinom koji ‘nema opravdanja‘. U telegramu slovačkoj predsjednici na odlasku, Zuzani Caputovoj, ruski čelnik je rekao:

- Poznajem Roberta Fica kao hrabrog i snažnog čovjeka. Jako se nadam da će mu ove kvalitete pomoći da preživi ovu tešku situaciju.

Putin je Ficu zaželio "brz i potpun oporavak".

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg također se oglasio na bivšem Twitteru, rekavši da je šokiran napadom.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni na X-u je objavila kako je sa šokom primila vijest o napadu. "Sve moje misli su s njim, njegovom obitelji i prijateljskim slovačkim narodom", napisala je Meloni.

Njemački kancelar Olaf Scholz je, između ostaloga, naveo kako je duboko potresen viješću o kukavičkom napadu na Fica, uz poruku da nasilje ne smije postojati u europskoj politici.

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da su njegove misli s Ficom, njegovom obitelji i slovačkim narodom.

Napad je snažno osudio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. On je na X-u, između ostaloga, napisao kako "treba učiniti sve kako bi se osiguralo da nasilje ne postane norma ni u jednoj zemlji, obliku ili sferi".

Estonska premijerka Kaja Kallas poručila je, između ostaloga, da je napad na izabranog vođu također i napad na samu ideju demokracije.

Napad na slovačkog premijera snažno je osudila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Britanski premijer Rishi Sunak također je na X-u obkavio kako je šokiran viješću. "Sve naše misli su s premijerom Ficom i njegovom obitelji", napisao je.

S osudom napada oglasila se i čelnica francuskog ultradesničarskog Nacionalnog okupljanja, Marine Le Pen.

I američki predsjednik Joe Biden osudio napad na Roberta Fica.

U izjavi je američki predsjednik rekao da je ‘uznemiren‘ napadom i da se on i njegova supruga Jill ‘mole za brz oporavak‘.

‘Naše su misli s njegovom obitelji i narodom Slovačke‘, rekao je Biden.

‘Osuđujemo ovaj užasan čin nasilja. Naše veleposlanstvo je u bliskoj vezi s vladom Slovačke i spremno je pomoći.‘

Fico je ustrijeljen s više hitaca u gradu Handlova, oko 150 kilometara od Bratislave.

Prema posljednjim informacijama, ranjen je u ruku i trbuh i bit će hitno operiran.

Razvoj događaja uživo pratite OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:41