'SRBIJA OGORČENA'

Strani mediji o presudi: Ona opravdava operaciju kao ispravan i pravedan pokušaj Hrvatske da vrati svoju zemlju!

ZAGREB - Nakon prvih vijesti o oslobađajućoj presudi koju je žalbeno vijeće Haškog suda izreklo hrvatskim generalima Ante Gotovini i Mladenu Markaču strani tisak u petak piše da Hrvatska slavi pravorijek koji je s nje skinuo stigmu počinitelja ratnih zločina, a u Srbiji gotovo svi osuđuju takvu odluku.

Haški sud u petak je presudio da je operacija Oluja u kontekstu obrane bila legitimna, piše njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ, liberalno konzervativni) koji kao i većina njemačkih listova ističe da su dvojica generala za Hrvate junaci Domovinskog rata.

"Hrvatska je nedužna", citira FAZ hrvatske medije i prenosi da su tisuće ljudi na zagrebačkom Trgu bana Jelačića oduševljeno pozdravile odluku žalbenog vijeća, dok je "Srbija šokirana".

FAZ citira ocjenu srbijanskog tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića da je presuda "skandalozna".

Lijevoliberalni njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung ocjenjuje oslobađajuću presudu "iznenađujućom" i prenosi da je "presuda u Srbiji izazvala ogorčenje". Citira potpredsjednika vlade i šefa srbijanskog nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-jem Rasima Ljajića da je Haški sud takvom presudom "izgubio svaku vjerodostojnost".

"Presuda znači da nema Hrvata iz Hrvatske (u odnosu na Hrvate iz Bosne i Hecegovine) koji su osuđeni na UN-ovu sudu za ratne zločine", piše Tim Judah, analitičar britanske medijske kuće BBC za Balkan.

Oslobađajuća presuda "univerzalno je pozdravljena u Hrvatskoj i jednako tako gotovo univerzalno osuđena u Srbiji", jer Hrvate "podupire u njihovu uvjerenju da su generali heroji, a ne ratni zločinci; a Srbe u njihovu duboku uvjerenju da je Haški sud neprincipijelan i osnovan s glavnim ciljem da Srbe ocrni i osudi", piše Judah.

Gotovina: 'Ovo je točka na 'i', rat pripada povijesti, okrenimo se svi budućnosti! Budućnost je u našim rukama', Markač: 'Pokazali smo da je Hrvatska časno branila svoju zemlju'

Dodaje da je Žalbeno vijeće odbacilo tužiteljsku tezu o udruženom zločinačkom pothvatu za generale koji su "pojednostavljeno rečeno" bili optuženi za urotničko etničko čišćenje Srba iz Krajine i time poručuje " da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata".

Kao i većina tiska i američki dnevnik The Washington Post prvo izvješće temelji na agencijskim vijestima te ističe da je kontrastno ozračje zavladalo u Hrvatskoj u odnosu na Srbiju nakon izricanja presude.

WP ističe da su prvostupanjske presude generalu Gotovini osuđenom na 24 godine, a Markaču na 18 godina, rijetke presude koje je sud izrekao za zločine počinjene nad srpskim civilima.

Odluka žalbenog vijeća jedan je od najvećih preokreta u 19-godišnjoj povijesti Haškog suda, piše britanski list (prolaburistički) dnevnik The Guardian te ističe da je takva odluka u Hrvatskoj pozdravljena kao potvrda opravdanosti njezina rata za neovisnost.

Presuda Žalbenog vijeća pokazuje da je hrvatska operacija Oluja 1995. za povrat posljednje enklave pod nadzorom Srba na njezinu teritoriju "bila potpuno legitimna prema međunarodnom pravu", citira Guardian Gotovinina odvjetnika Grega Kehoea.

"Ta presuda opravdava operaciju kao ispravan i pravedan pokušaj Hrvatske da vrati svoju zemlju. Još je važnije da ona skida ljagu s generala Gotovine kao vojnika", prenosi Guardian izjavu američkog odvjetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:23