PROSVJEDI U ATENI

SUD ODLUČUJE Hoće li lider grčke Zlatne zore biti pušten iz zatvora

Mihaloliakos je optužen za udruživanje u kriminalnu skupinu i ubojstvo rap pjevača koje je razljutilo Grke i na tisuće prosvjednika dovelo na ulice Atene
 AFP

Predsjednik grčke ultradesničarske stranke Zlatna zora Nikos Mihaloliakos danas će iz zatvora biti doveden pred sud kako bi se izjasnio o optužbama za udruživanje u kriminalnu skupinu i ubojstvo rap pjevača koje je razljutilo Grke i na tisuće prosvjednika dovelo na ulice Atene. Mihaloliakos je uhićen u subotu u sklopu velike akcije grčke policije nakon ubojstva rap pjevača Pavlosa Fyssasa, za što su osumnjičeni ultradesničari.

Sam predsjednik stranke mogao bi biti optužen za ubojstvo te za pranje novca. Preko vikenda uhićeno je ukupno 22 pripadnika Zlatne zore, od čega šest parlamentarnih zastupnika. Osumnjičeni za ubojstvo George Roupakias (45) rekao je da je pristaša Zlatne zore, no stranka se od njega ograđuje. Zlatna zora treća je po snazi u Grčkoj, a popularnost joj je posljednjih godina znatno porasla zbog rastućeg rasizma uslijed teške gospodarske krize u toj zemlji.

Po grčkom zakonu, Mihaloliakos danas iznosi preliminarnu obranu, a nakon toga sud odlučuje hoće li ga pustiti da suđenje čeka na slobodi, ili će biti zadržan u pritvoru. U utorak su obranu iznosili drugi uhićeni zastupnici, uz masovnu podršku pristaša koji su se okupili izvan suda. "Vi ste heroji!", uzvikivala im je okupljena masa. Na izborima 2012. Zlatna zora osvojila je sedam posto glasova i 18 zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:59