ZA DAN POBJEDE

Svima je u oko upao ovaj detalj s Putinove parade u Moskvi, ljudi se masovno rugaju: ‘Dobro, barem radi...‘

Kao i prošle, ovogodišnja je povorka bila je znatno skromnija u kontrastu s prethodnim priredbama

Vladimir Putin na paradi za Dan pobjede u Moskvi

 Sergey Bobylev/Sputnik/Profimedia/Sergey Bobylev/sputnik/profimedia

Već drugu godinu zaredom, usamljeni tenk iz sovjetske ere prešao je moskovskim Crvenim trgom tijekom ruske parade za Dan pobjede, što je potaknulo korisnike društvenih medija da se rugaju vojnoj povorci predsjednika Vladimira Putina na dan koji se tradicionalno koristi za demonstriranje moći zemlje, piše Newsweek.

Jedan tenk T-34 sudjelovao je u paradi u Moskvi povodom obilježavanja 9. svibnja ili Dana pobjede, koji je godišnja komemoracija poraza nacističke Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata.

Kao i prošle godine, ovogodišnja povorka bila je znatno skromnija u kontrastu s prethodnim priredbama zbog aktualnog ruskog rata u Ukrajini, tijekom kojeg su obje strane pretrpjele velike gubitke i izgubile ogromne količine vojne opreme.

Agentstvo, ruska istraživačka stranica, rekla je da ovogodišnja skromna parada ukazuje na to da rat u Ukrajini, koji je započeo u veljači 2022., nastavlja apsorbirati sve resurse ruske vojske.

"Uistinu je smiješno da je T-14 Armata ne samo preskup za korištenje u Ukrajini, nego također ne postoji u dovoljno velikom broju da bi se pokazivao na paradi Dana pobjede u Moskvi", rekao je Oliver Alexander, OSINT analitičar, na X-u.

"Ovaj T-34, legendarni sovjetski tenk iz Drugog svjetskog rata, bio je jedini ruski tenk koji je danas bio izložen na paradi povodom Dana pobjede na Crvenom trgu", rekao je Max Seddon, šef moskovskog ureda za Financial Times. "Svi ostali su sigurno negdje zauzeti!"

Proukrajinski korisnik X-a (((Tendar))) je napisao: ‘Pa, barem radi.‘

Drugi korisnik X-a je dodao: "Ništa ne oslikava drugu vojsku na svijetu bolje od usamljenog tenka na pobjedničkoj paradi, i to drugu godinu zaredom."

Prošle je godine ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo video ismijavanja usamljenog tenka T-34 koji je sudjelovao na paradi povodom Dana pobjede na Crvenom trgu u Moskvi.

"Ovog Dana pobjede Rusija je imala točno jedan tenk koji se kotrljao Crvenim trgom... T-34 je prvi put proizveden 1940.", objavilo je ministarstvo na X-u, podijelivši pritom video od 40 sekundi koji uključuje isječke s prošlogodišnje vojne parade. Sastavljen je od montaže isječaka tenka uz hit pjesmu Erica Carmena "All by Myself" u pozadini.

Više od dvije godine od ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, i Moskva i Kijev su pretrpjeli značajne gubitke.

Nizozemska web stranica za obrambenu obavještajnu obranu Oryx vizualno je potvrdila da je 2001 ruski tenk uništen, 156 oštećeno, 329 napušteno, a 514 zarobljeno od početka rata.

Oryx je također vizualno potvrdio da je od početka rata uništeno 547 ukrajinskih tenkova, s 68 oštećenih, 61 napuštenim i 132 zarobljena.

Ukrajinska vojska objavila je u četvrtak da je Moskva dosad izgubila 7429 tenkova, uključujući 11 u proteklom danu. Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga objavljuje brojke o gubicima ruskih vojnika i opreme kao dio svojih dnevnih ažuriranja o ratu. Newsweek nije mogao neovisno provjeriti brojke.

Procjene broja žrtava variraju, a brojke Ukrajine obično premašuju brojke njezinih zapadnih saveznika. Moskva rijetko dijeli informacije o broju žrtava ili gubicima opreme koje je pretrpjela u ratu.

Institut za proučavanje rata, istraživački centar sa sjedištem u SAD-u, rekao je u svojoj najnovijoj analizi sukoba u Ukrajini u srijedu da nedavne satelitske snimke iscrpljenih ruskih vojnih vozila i skladišta oružja pokazuju da Moskva "trenutačno održava svoje ratne napore većinom povlačenjem iz skladišta, a ne proizvodnjom novih vozila i određenog oružja u velikim količinama."

"Rusija se oslanja na goleme zalihe vozila i druge opreme iz sovjetske ere kako bi izdržala operacije i gubitke u Ukrajini", objavio je think tank, dodajući da će se Moskva vjerojatno boriti da dovoljno opremi svoje jedinice materijalom bez prebacivanja ruskog gospodarstva na ratne temelje, piše Newsweek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 08:38