POMORSKA TRAGEDIJA

TAJNE TITANICA Novi dokument otkriva da je preživjeli časnik lagao o stvarnim uzrocima potonuća broda

 Wikipedia

Misterij koji okružuje potonuće luksuznog broda Titanica oduvijek je privlačio pažnju javnosti. Čak i nakon 112 godina od jedne od najvećih pomorskih katastrofa u povijesti nove činjenice izlaze na vidjelo.

Tako je sada na vidjelo izašao iskaz koji je dao najviši preživjeli časnik Charles Lightollar.

U njemu se može pročitati kako je Lightoller umanjio uzrok nesreće te je tako vlasnicima potonulog Titanica, White Star Lineu, priskrbio isplatu od pet milijuna dolara, što bi danas iznosilo oko 486 milijuna.

Tako je drugi časnik izjavio kako je osjetio tek 'manji udar', kada je Titanic naletio na 'malu i nisku' santu leda.

U stvarnosti je ta 'mala' ledena santa bila visoka 30 i široka 120 metara, ali je brod od 46 000 tona po noći 'jurio' kroz ledeno polje te je posada prekasno uočila gromadu kojoj se približavaju.

- Kapetan se tijekom te noći zadržavao na mostu, ali ga je u napuštao. Osoba zadužena za promatranje mora je cijelo vrijeme bila na svom mjestu - rekao je drugi časnik.

- Brod se kretao jugozapadno kada je ispred nas zapažena santa leda. Prvi časnik je odmah okrenuo kormilo udesno pa je motore uključio da rade punom brzinom natrag. Osim toga, zatvorio je sva vodenopropusna vrata - piše u iskazu preživjelog časnika.

- Brod je uspio okrenuti, ali je desnom stranom pramca udario u malenu santu leda, od čega se stvorila relativno mala udubina popraćena zvukom drobljenja - rekao je preživjeli časnik.

Njegov iskaz je uzet nekoliko dana nakon nesreće u New Yorku 1912. godine, a 26. travnja će se u engleskom gradu Devizesu održati aukciji na kojoj će se prodavati s početnom cijenom od oko 110 000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:07