NESREĆA CEPELINA

VIDEO: POTPUNO NOVI POGLED NA KATASTROFU Pronađena izgubljena snimka pada Hindenburga

 Screenshot

Na 77. obljetnicu velike tragedije cepelina Hindenburg objavljena je rijetka snimka koja iz potpuno drugog kuta prikazuje nesreću.

- Kada je riječ o velikim katastrofama uvijek se pojave glasine o postojanju druge snimke. E pa, ovo je ta druga snimka - izjavio je povjesničar Rick Zitarosa.

Uz pomoć ove snimke stručnjaci su dobili novi uvid u tragediju te su saznali što se točno događalo u trenucima kada je Hindenburg počeo gorjeti.

- Na snimci se vidi da je pilot nekoliko minuta prije požara imao problema s održavanjem balansa zračnog broda. Postoje i naznake da je posada bila svjesna toga te su imali problema s održavanjem visine stražnjeg dijela broda - rekao je Zitarosa.

Ovaj film je posljednji put prikazan 1987. godine manjoj grupi ljudi i to na obilježavanju 50. godišnjice tragedije, ali je poslije toga ponovno nestao.

Podsjetimo, zračni brod Hindenburg je 6.svibnja 1937. godine trebao sletjeti u Lakehurst u saveznoj državi New Jersey.

Tijekom slijetanja zapalio se vodik kojim se punio brod kako bi ga držao u zraku. Nakon toga je Hindenburg pao na tlo gdje je u potpunosti izgorio u velikom požaru. Od 97 putnika i članova posade koliko, poginulo ih je 35.

Hindenburg je proizveden u nacističkoj Njemačkoj te je trebao biti dokaz moći Hitlerove vladavine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 06:46