AFERA U SLOVENIJI

TAJNI DOPIS S WIKILEAKSA OTKRIO ‘Stranka Janeza Janše je kroz posao s Patrijom dobila 2,8 milijuna eura’

Nepravomoćna presuda bečkog suda austrijskom državljaninu Wolfgangu Riedlu, kojom se tog austrijskog menadžera proglašava krivim zbog potkupljivanja neimenovanih slovenskih političara, samo je dio afere Patria kojom se već pet godina bave austrijsko, finsko i slovensko pravosuđe.

Premda nema nikakve zakonske osnove za automatski prijenos presude u Beču na sudski proces u Ljubljani, nitko u Sloveniji ne može zaobići usporedbe koje se dijele na one u javnosti i one stručne. U općem raspoloženju borbe protiv korupcije slovenska javnost očekuje da i sud u Ljubljani osudi petoricu optuženih u slovenskom dijelu afere Patria, među kojima su i bivši slovenski premijer Janez Janša te poznati međunarodni biznismen slovenskoga podrijetla s hrvatskom putovnicom Walter Wolf.

Zbog učestalog nedolaženja na sud Slovenija je za Wolfom ovih dana izdala i međunarodnu tjeralicu.

Podijeljeni pravnici

Ulje na vatru ovih dana dolilo je aktualiziranje WikiLeaksovih depeša bivšeg američkog veleposlanika u Sloveniji u kojima je veleposlanik Thomas Robertson 25. svibnja 2007. sasvim jasno napisao da je Janšina stranka SDS kao dio “posla s Patrijom” dobila 2,8 milijuna eura. Očekivanja javnosti nemaju u potpunosti stručno pokriće u mišljenju pravnih stručnjaka.

- Presuda u Beču formalno-pravno nema nikakvo značenje za one koji su optuženi za potkupljivanje u Ljubljani. Doduše, ako je netko osuđen zbog davanja mita, logično je da na drugoj strani postoji netko tko je mito uzeo - rekao je nekadašnji direktor slovenskog Ureda za sprečavanje korupcije Boštjan Penko.

JANŠIN SUOPTUŽENIK NIJE DOŠAO NA SUD Slovenska policija izdala tjeralicu za Walterom Wolfom zbog afere Patria

Odugovlačenje procesa

Slično misle i mnogi slovenski pravni stručnjaci koji nisu željeli biti imenovani.

- Svaka presuda djeluje samo na one na koje se ona odnosi, dakle na optužene u konkretnom procesu. Na one na koje se presuda ne odnosi ona nema nikakvih posljedica, iako mogu biti povezani s drugim procesom u kojemu je presuda bila izrečena - objasnio je jedan od tih stručnjaka.

Ono što suđenje u Ljubljani čini posebnim u aferi Patria jest njegovo odugovlačenje, posebice izbjegavanje istražnih radnji u fazi pripreme optužnice. Naime, slovenska je policija na zahtjev austrijskog pravosuđa trebala izvesti istražne radnje u veljači 2007., a izvedene su tek u srpnju 2008. godine.

U to je vrijeme na vlasti bila vlada Janeza Janše, a ministar unutarnjih poslova bio je Dragutin Mate, član Janšine stranke SDS. Sud u Ljubljani zbog tog kašnjenja istražnih radnji praktički ima samo dva jaka dokaza protiv petorice optuženih. Nijedan od tih nema neposredne veze s Janšom.

- Naravno da nemamo fotografije Janše kako prima kofer s novcem - rekao je državni odvjetnik u Beču Volkert Sackmann. Ipak, Sackmann je sastavio optužnicu na osnovi koje je sutkinja Marion Zöllner izrekla osuđujuću presudu. Iako nije spomenula konkretna imena, sutkinja Zöllner je uvjerena da je “slovenska strana, i oni koji tamo odlučuju, dobila mito”.

Tko, to više nije stvar austrijskog suda, nego slovenskog. Iako nema pravne analogije u prijenosu izrečene kazne na austrijskom sudu na sud u Sloveniji, teško da će se svi optuženi na sudu u Ljubljani izvući bez kazne. Realno, među osuđenima teško se može očekivati i Janeza Janšu koji se jučer ipak pojavio na sudu u Ljubljani.

Prilagodljivi Finci

Afera Patria za građane novonastalih država u regiji zapravo je sramotna priča, ali i paradigma odnosa nekih velikih međunarodnih korporacija koje u svojim zemljama i zajedno s tim zemljama uživaju ugled kao korporacije i države gdje je korupcija praktički iskorijenjena.

I dok Patria dolazi iz ugledne Finske koja bilježi nedvojbene rezultate u borbi protiv korupcije, jedan od njezinih glavnih menadžera pragmatično je objasnio način poslovanja te tvrtke u Sloveniji i Hrvatskoj: - U svakoj državi radimo uvažavajući kulturu i navike konkretne države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:18