HACKING TEAM

Talijani stvorili softver za nadzor Skypea i Vibera, za koje se mislilo da su najsigurniji za komunikaciju

 iStock

WikiLeaks je u srpnju 2015. godine objavio više od milijun mailova talijanske kompanije HackingTeam. Tome je prethodila velika hakerska operacija koja je završila šaljivom porukom na Twitter računu tvrtke “Kako nemamo ništa za skrivati, objavljujemo sve naše e-mailove, datoteke i kodove” s linkom na objavljene podatke. Prema dostupnim informacijama, hakirajući HackingTeam hakeri su koristili protokole i strategiju - HackingTeama. Ubacili su im spyware u sustav i jednostavno preuzeli internu mrežu.

Osim toga, hakeri su preuzeli i kodove tvrtke. A to znači da takozvani Adobe Flash Exploit sad mogu koristiti i hakeri koji su provalili u talijansku tvrtku. Ukupno je objavljeno više od 400 gigabajta podataka. Analiza svih tih podataka pokazala je da je talijanska kompanija svoja softverska rješenja za tajne službe prodavala libanonskoj vojsci, Sudanu, Bahreinu, Kazahstanu.

Što su sve nadzirali

Na kraju se ispostavilo da čak 97 različitih državnih agencija u 35 država koriste usluge softvera koji omogućuje hakiranje računala i nadziranje svih događaja u prostoru u kojem se nalazi. Korespondencija je pokazala da je tvrtka stvorila softver za nadziranje Skypa i Vibera, što se do tada smatralo najsigurnijom komunikacijom na svijetu.

Iako su tvrdili da ne surađuju sa zemljama u kojima se krše ljudska prava i na čijem su čelu totalitaristički režimi, objavljene korespondencije su demantirale vodstvo kompanije. Tako je pronađena i korespondencija sa Saudijskom Arabijom i Uzbekistanom.

Talijanska tvrtka je sa svojim softverskim rješenjima omogućila nadzor interneta, e-mail prometa, audiosnimaka, svih podataka u mobitelima i računalima.

Vlastita nepažnja

Na taj su način postali pravo osvježenje za tajne službe diljem svijeta. Nakon objave na WikiLeaksu počeli su polako gubiti svoje klijente.

Sve manje država željelo je surađivati s tvrtkom koja samu sebe ne zna zaštititi te je vlastitom nepažnjom omogućila razotkrivanje jedne od najvećih obavještajnih afera. Jer objavom ovih podataka razotkrivene su mnoge obavještajne tajne, a to malo koja država želi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:09