'ENIGMA 21. STOLJEĆA'

Tvrtke koje kreiraju aplikacije omogućuju tajnim službama kontrolu, ali ne besplatno

Ilustracija
 Stuart Jenner/iStock

Laički rečeno, programi koji omogućuju prisluškivanje Vibera, WhatsAppa i Skypea, na glasu kao sigurni od prisluškivanja, za ulaz, odnosno enkripciju šifri i protokola, zapravo su moderna “Enigma 21. stoljeća”.

“Enigma” je bila njemački stroj koji je nacistička Njemačka koristila za šifriranje i dešifriranje poruka za vojne i diplomatske svrhe u II. svjetskom ratu, a izumio ju je Arthur Scherbius krajem Prvog svjetskog rata. Britanci su unaprijedili dešifriranje, koje su u osnovi izvela trojica briljantnih poljskih matematičara sa sveučilišta u Poznanu 30-ih godina prošlog stoljeća.

U današnje vrijeme, sigurnost i protuprislušna zaštita važna je za diplomatske, vojne, sigurnosne, ali i komercijalne svrhe pa programi koji omogućuju prisluškivanje navedenih pružatelja usluga koji slove kao apsolutno sigurni imaju svoju cijenu.

Stručnjaci za to područje smatraju da o metodama i programima kojima raspolažu naše sigurnosne službe ne bi trebalo raspravljati jer je riječ o osjetljivim pitanjima nacionalne sigurnosti.

Pomoć Amerikanaca

Stručnjaci za sigurnost navode, što je i javno poznato, da pružatelji usluga naprosto ne žele onemogućiti sigurnosnim službama nadziranje određenih komunikacija za potrebe nacionalne sigurnosti. I oni sami imaju programe, razvijaju ih, ali ih ne daju bez naknade zainteresiranim klijentima.

Prisluškivanje primjerice njemačke kancelarke Angele Merkel, koje su provodile američke obavještajne službe, dokazuje da i “kriptirani” mobitel koji je koristila njemačka kancelarka nije imun od prisluškivanja. No, ono što nikad nije otkriveno, a što je vjerojatno druga strana željela znati, jest program kojim su uspjeli provaliti mobitel najmoćnije svjetske političarke.

Kad se doznalo da i iPhone bilježi svaku lokaciju na kojoj je bio njegov posjednik, također su se otvorila brojna pitanja o tome koliko takav podatak može koristiti sigurnosnim službama i je li upravo to razlog da ta mogućnost bude i ugrađena u mobitel. Apple u tome nije izuzetak, imaju ga i drugi proizvođači pametnih telefona. Poznato je da je u slučaju ubojstva Ive Pukanića hrvatskoj policiji tada ponuđena sva potrebna pomoć u analizi tragova i telekomunikacijskog prometa kojima su raspolagale američke službe.

Jedan od trenutno najkorištenijih uređaja koji fizički “vadi” sve podatke iz mobitela je Cellebrite koji ima svaki centar radi prijenosa podataka iz mobitela u mobitel. Jedna od najspektakularnijih akcija izvedenih prisluškivanjem satelitskih telefona, koji su također slovili kao sigurni od prisluškivanja, bilo je ubojstvo čečenskog vođe Džohara Dudajeva 1996. protutenkovskom raketom.

Slučaj Dudajev

On se neoprezno koristio satelitskim telefonom i ruski zrakoplov za elektroničko ratovanje Su-24MR presreo je njegov poziv. Odmah je pozvao protutenkovski zrakoplov Su-25, koji je ispalio vođenu raketu na signal telefona i ubio Dudajev. Kako su se razvijali programi za komuniciranje, paralelno su razvijani programi koji su “dešifrirali” njihove sustave zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:49