OZBILJNE OPTUŽBE

TEŽAK UDARAC U LOVU NA POREZNE BJEGUNCE I Hollandeov ministar izbjegao porez preko švicarskog računa?

Ministar budžeta navodno iz Švicarske novac slao u Singapur, poreznu oazu
(FILES) This file picture taken on December 11, 2012 shows French Junior Minister for Budget Jerome Cahuzac attending the national conference against poverty and for the social Inclusion in Paris. Cahuzac is under investigation for tax fraud, according to a statement released on January 8, 2013 by the public prosecutor's department.AFP PHOTO / BERTRAND GUAY
 AFP

Francuski ministar proračuna Jerome Cahuzac suočen je s ozbiljnim optužbama da je preko tajnog bankovnog računa u Švicarskoj izbjegavao plaćanje poreza u Francuskoj.

Ozbiljne optužbe koje je prvi lansirao francuski informativni portal Mediapart od utorka istražuje i pariško državno odvjetništvo kako bi utvrdilo autentičnost objavljenih podataka u medijima, kao i sadržaj audiosnimki koje ozbiljno kompromitiraju francuskog ministra proračuna.

Preliminarna istraga

Odmah nakon što je portal objavio optužbe, ministar Cahuzac demantirao je sve navode o postojanju tajnih, neprijavljenih računa u Švicarskoj. Otvaranje preliminarne istrage je pozdravio tvrdeći kako će ona skinuti sumnju s njegovog imena.

“Ni sada, ni ranije, nikada nisam imao ni jedan otvoren račun u inozemstvu”, kategorično je izjavio ministar pred zastupnicima Nacionalne skupštine.

Iz ureda zamjenika francuskog ministra financija poručili su da je njegov kolega Cahuzak preko svojih odvjetnika od švicarske banke UBS zatražio potvrdu da u toj banci nikada nije imao otvoren račun.

Tajne snimke

No, portal Mediapart donosi brojne navodne dokaze o prebacivanju sredstava sa švicarskog tajnog računa u Singapur, kao i snimljene zvučne zapise razgovora između Cahuzaca i jednog od njegovih navodnih bivših pomoćnika, a u kojima se potvrđuje postojanje neprijavljenog računa u švicarskoj banci početkom 2010. godine.

Sumnjiva kupovina

Isti je portal optužio ministra i za niz drugih malverzacija, među ostalim i za kupovinu jednog apartmana pod sumnjivim okolnostima, što je Cahuzak također demantirao.

Potporu zamjeniku francuskog ministra financija iskazali su i predsjednik države François Hollande, premijer Jean-Marc Ayrault te gotovo svi članovi Vlade.

“Istraga će pokazati njegovu nevinost. Kada mi netko s kim surađujem vrlo dobro i koji je moj prijatelj iskreno pogleda u oči i kaže da nema račun u Švicarskoj, onda nemam razloga ne vjerovati mu”, poručio je Cahuzacov prvonadređeni šef u Vladi, francuski ministar gospodarstva i finacija Pierre Moscovici.

Očekivano, francuska desnica od ministra Cahuzaca traži ostavku, a javnost što prije rezultate istrage o ovim ozbiljnim optužbama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:14