BORBA NA INTERNETU

Twitter razmišlja o otkrivanju rasista

Francuski je sud zatražio od društvene mreže Twitter da identificira ljude koji su na mreži objavili antisemitske i rasističke komentare. No, kompanija sa sjedištem u San Franciscu objavila je da još razmišlja o tome kako će se postaviti prema tom zahtjevu.

Slučaj se smatra još jednom bitkom po pitanju (slobode) izražavanja na internetu, a zakoni o tome su različiti u svakoj pojedinoj zemlji.

Francuski zakoni

Sud je podnio zahtjev nakon što je skupina osoba u Francuskoj podignula tužbu navodeći kako su osobe potpisane pseudonimima prekršile francuske zakone o rasističkom govoru.

Iz Twittera su poručili da ne otkrivaju identitet korisnika, osim u slučaju da to od njih zatraže sudovi u SAD-u gdje se čuvaju podaci. No, mreža je već uklonila neke od spornih postova u Francuskoj budući da je to politika tvrtke u slučaju da se komentarima krše zakoni zemlje u kojoj su objavljeni.

Već je bilo sličnih zahtjeva. Prošlog je listopada njemačka vlada zatražila da se blokira stranica neonacističke skupine zabranjene u Njemačkoj. Tada je prvi put kompanija reagirala na takav način - odgovarajući na zahtjev neke vlade.

Nisu jedini

Godinu dana ranije britanske su vlasti zatražile otkrivanje imena korisnika koji je pod pseudonimom klevetao članove jednoga gradskog vijeća u Engleskoj. Twitter je pristao.

No, Twitter nije jedina kompanija koja se suočava sa zahtjevima za otkrivanje osobnih podataka korisnika. Google je objavio da je u proteklih šest mjeseci dobio 21.000 takvih zahtjeva za otkrivanje imena .

Dosad se Twitter prikazivao kao veliki branitelj privatnosti svojih korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 20:27