AMERIKA JE IZABRALA

VIDEO, FOTO Barack Obama ostaje predsjednik SAD-a! 'Imamo puno posla, ali ono najbolje tek dolazi!'

Za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova
 AP

NOVO 10:00 - Predstavnica demokrata u Wisconsinu Tammy Baldwin ući će u povijest u utorak budući da je postala prva američka senatorica koja je otvoreno priznala da je lezbijka, a na izborima je pobijedila dosadašnjeg guvernera republikanca Tommyja Thompsona u najskupljoj utrci za Senat u povijesti ove američke savezne države. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

08:56 Duboko podijeljena Amerika dodjelila je predsjedniku Baracku Obami drugi mandat odabravši njega a ne republikanskog kandidata Mitta Romneya da predvodi gospodarski oporavak zemlje, piše u utorak dnevni list Washington Post, a Los Angeles Times ocjenjuje kako se borba za njegov drugi mandat pokazala punom težom od povijesne pobjede prije četiri godine kada je u Bijelu kuću ušao kao prvi crni američki predsjednik. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

08:30 - Čelnici EU-a i NATO čestitali su u srijedu ujutro Baracku Obami na reizboru za američkog predsjednika.

"Zadovoljstvo nam je uputiti čestitke predsjedniku Obami na njegovu reizboru za predsjednika Sjedinjenih Država. Sjedinjene Države su ključni strateški partner EU-a i veselimo se nastavku tijesne suradnje, koja je s predsjednikom Obamom uspostavljena posljednje četiri godine, jačanju naših bilateralnih odnosa i zajedničkom rješavanju globalnih izazova, uključujući sigurnost i ekonomiju", kaže se u zajedničkoj čestitki predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i Komisije Jose Manuela Barrosa.

07:33 - Barack Obama stigao je u stožer u Chicagu sa svojom obitelji. Uz stihove Stevieja Wondera 'Signed, Sealed, Delivered' izašao je na pozornicu popraćen gromoglasnim ovacijama.

- Hvala vam puno! od danas nastavljamo štiti našu Uniju. I sve zbog vas jer ste vjerovali u vlastite snove. Mi smo velika obitelj. Ovim izborima podsjetili smo se da je put težak i dug, no znamo u našim srcima da za Ameriku ono najbolje tek dolazi.

Želim zahvaliti svakome tko je glasovao na izborima. Od onih koji su glasali prvi put, do onih koji su čekali u dugim redovima. Usput, to moramo popraviti!

Upravo sam se čuo s Romneyjem i čestitao njemu i Paulu na kampanji. Obojica volimo ovu državu i brinemo za njenu budućnost. Veselim se sjesti s njim i vidjeti kako možemo bolje voditi ovu državu. U Bijelu kuću se vraćam odlučniji i s više inspiracije nego ikad, naglasio je Obama.

Želim zahvaliti i svom prijatelju i kolegi te najboljem potpredsjedniku kojeg neka država može imati, Joeu Biden - rekao je Obama.

- Bez žene koja je sa mnom posljednjih 20 godina, ne bih bio to što sam sad. Nikad više nisam bio u tebe zaljubljen - poručio Obama je supruzi i potom se obratio kćerima te je kazao da je ponosan na njih te da se nada da će biti jednog dana poput svoje majke.

Znam da ponekad političke kampanje mogu izgledati smiješno, ali ako ikad budete imali priliku ići po terenu, daleko od kuće, otkrit ćete veliku energiju volontera koji idu od vrata do vrata trudeći se da svi dobiju ključne informacije.

Demokracija u zemlji sa 300 milijuna ljudi može biti prljava i kontroverzna i to se neće promijeniti i ne treba, te rasprave koje imamo su oznaka naše samostalnosti.

Veslim se raditi s obje stranke jer imamo mnogo posla. No to ne znači da s ovim završava vaš posao. Važno je ono što možemo učiniti zajedno. Ova zemlja ima mnogo nacija, no to nas ne čini bogatim, i velika smo vojna sila, no to nas ne čini jakim. Naša zemlja ima najviše bogatstva u svijetu, ali ono što nas čini posebnima je zajednička snaga koju imamo i za koju smo ginuli, to čini Ameriku velikom.

Unatoč svim našim razlikama većina nas dijeli određene nade za našu budućnost. Želimo da nam djeca imaju pristup najboljim školama i da budemo lider u inovacijama i poslovanju. Da naša zemlja ne bude ugrožena zbog promjene klime. Da imamo zemlju koju brani najbolja vojska na svijetu. Ali, također da budemo puni samopouzdanja u ovo ratno vrijeme. Vjerujemo u velikodušnu i tolerantnu Ameriku otvorenu prema imigranatima.

Nije bitno jeste li crni ili bijeli, mladi ili stari, hetero ili homo, invalidi ili ne, ovdje ima mjesta za vas, vi možete uspjeti u Americi.

Tolerantniji smo nego što to većina misli i najbolja smo nacija na svijetu. Bože blagoslovi Sjedinjene Američke Države! - poručio je Obama nakon pobjede.

07:26 Istovremeno s Obaminom pobjedom, Amerikanci su glasali za legalizaciju marihuane i istospolnih brakova: U državama Maryland i Maine paralelno s izborima birači su se većinom izjasnili za legalizaciju homoseksualnih brakova. Washington je prva država u kojoj su se birači na referendumu izborili za legalno korištenje marihuane i kad za to nema medicinskih razloga, a u Kaliforniji birači odlučuju o ukidanju smrtne kazne. Opširnije pročitajte OVDJE!

07:23 - CNN javlja da je Aljasku osvojio Romney (3 elektorska boda) i sada ima 206 glasova.

06:57 - Upravo sam nazvao Obamu da mu čestitam na pobjedi. Želim mu sve najbolje, a posebno njegovoj ženi i djeci. Nadam se da će biti uspješan u vođenju naše države - javio se Mitt Romney iz stožera u Bostonu.

Želim zahvaliti Paul Ryanu na svemu što je učinio za našu kampanju i za našu naciju. Osim moje žene Ann, Paul je najbolji izbor koji sam učinio. Zahvaljujem i svojoj supruzi, bila bi divna prva dama. Zahvaljujem sinovima i njihovim ženama i kćerima što su ih trpili dok su mnogo tjedana izbivali od kuće.

Nacija je na kritičnoj točki. Vjerujem u Ameriku, u narod Amerike. Paul i ja smo sve dali za ovu kampanju. Silno sam vas želio izvesti iz ekonomske krize, no Amerika je odabrala drugog vođu i želim mu sve najbolje u vođenju ove velike nacije - kazao je u svom završnom govoru.

06:42 - Prema predviđanju CNN-a, predsjednik Obama osvojio je pobjedu i u Virginiji što mu je donijelo novih 13 elektorskih glasova. Novoizabrani predsjednik SAD-a dosad je sakupio 303 elektorska glasa ispred svog republikanskog protukandidata Romneya koji je osvojio 203.

06:39 - Ovi izbori su potpuna varka i lakrdija. Amerika nije demokracija! - napisao je kontroverzni poduzetnik Donald Trump na Twitteru razočaran rezultatima.

06:31 - BBC javlja kako je Colorado postao prva država u kojoj su glasači na referendumu izglasali legalizaciju marihuane, a Maine je prva država koja je ozakonila gay brakove. Nedugo nakon i država Maryland je ozakonila istospolne brakove.

06:27 - "Ovo se dogodilo zahvaljujući vama. Hvala", naveo je američki predsjednik Barack Obama u poruci na Twitteru kojom je zahvalio biračima na potpori.

"Svi smo zajedno u ovome. Tako smo vodili kampanju i pokazali kakvi smo. Hvala vam", nastavio je Obama u drugoj od poruka koje je uputio nakon što su ga američke TV mreže proglasile pobjednikom izbora održanih u utorak.

U trećoj poruci, demokratski kandidat je napisao "Još četiri godine", uz fotografiju na kojoj grli suprugu Michelle.

06:21 - Obama je odnio pobjedu i u Coloradu te sada vodi sa 290 elektorskih glasova. Nakon što je Obama osvojio i Colorado, Romneyju ne bi bile dostatne pobjede ni u Aljaski, Floridi, Virginiji i Ohiou da se rezultat preokrene. Tada bi bilo 272 za Obamu, a 264 za Romneya.

05:59 - Prema predviđanju CNN-a Obama je osvojio 281 elektorskih glasova, a Romney 201. Obama je dobio u Nevadi (6 elektorskih bodova).

05:40 - LIVE BLOG Davora Butkovića: Barack Obama pobijedio je na jednim od najvažnijih izbora u novijoj američkoj povijesti.

Današnji su se predsjednički izbori bavili pitanjem nove raspodjele novca i moći u američkom društvu, pitanjem socijalne pravde, i pitanjima elementarne slobode i ljudskih prava.

Paradoksalno govoreći, paradoksalno zato što se 60 posto birača izjasnilo da je ekonomija najvažnije izborno pitanje, ovi izbori uopće nisu bili o ekonomiji.

Jer, američka je ekonomija u relativno lošem stanju (premda mnogo boljem nego većina europskih, i značajno boljem nego prije četiri godine).

No, u zemlji s 23 milijuna nezaposlenih, nemoguće je relativno uvjerljivo pobijediti na izborima, ako su se glasači uistinu izjašnjavali o ekonomskoj politici.

Današnji su izbori, zapravo, bili izbori o identitetu Sjedinjenih Država.

Opširnije pročitajte OVDJE!

05:18 - Barack Obama opet će biti izabran za predsjednika Sjedinjenih Država! Kako predviđa CNN, Obama je osvojio ključnu državu Ohio (18 elektorskih bodova), što mu osigurava potrebnih 270 elektorskih glasova kako bi opet bio izabran u Bijelu kuću.

S tom ključnom pobjedom Obama osvaja 274 elektorska glasa, dok ih je njegov protukandidat Romney osvojio 201.

05:16 - Vjeran Pavić iz Bostona: Nekoliko stotina demokrata okupilo se u dvorani Copley Plaze u samome središtu Bostona kako bih podržali i zajedno proslavili sto se čini kao velika pobjeda Obame.

John Kerry, guverner Massachusetts obratio se okupljenicima nekoliko komentara nakon sto je potvrđeno kako je Obama osvojio većinu glasova u saveznoj državi New Hampshire.

"Ove noći slavimo veliku pobjedu Obame i Elizabeth Warren," započeo je Kerry svoj govor, ne prihvaćajući ikakav drugi završetak ovogodišnjih izbora.

Elizabeth Warren sa %53 glasova osvojila je svoje mjesto u SAD senatu. Veliko slavlje zavladalo je cijelom dvoranom.

Obama osvojio Minnesotu, ponoviti veliko slavlje u dvorani! Minutu kasnije izlaze rezultati iz Arizone, u kojoj Romney osvaja 10

11 sati je prošlo, novi rezultati su vani i Obama preuzima vodstvo. Veliki party se nastavlja, a Elizabeth Warren izlazi na binu i slavlje postaje još veće i glasnije.

"Za sve glasača, za sve žene, sve male radnje (..) hvala Vam, hvala Vam, hvala Vam! Hvala Vam što ste glasali za mene i čuvali moja leđa, sada je na meni red da čuvam vaša!" Završavajuci rečenicu u suzama.

"Točno 50 godina, na ovu noć, Ted Kennedy bio je izabran za senat. Obećao je udovoljavati cijeloj naciji, i to vama danas obećajem ja"

11:15 je sati, CNN predviđa pobjedu Obame, a urlik veselja ne nedostaje. Vjerni demokrati skaču jedan drugome u zagrljaj i bez sumnje vjeruju u nove 4 godine Obamine vladavine.

Tom Levenson, demokrat iz Bostona:

"Glasao sam jer demokracija nije zagarantirana. Romney bi preoblikovao sud, način glasovanja, čineći težim za ostale da se izjasne."

"Ukoliko Romney pobjedi, ideja demokracije, nezavisnosti i individualizma bi nestale."

05:15 - Prema predviđanjima CNN-a, Obama je odnio pobjedu i u Oregonu (7 elektorskih glasova), dok je Romney osvojio Missouri (10 elektorskih glasova). Predsjednik vodi sa 256 elektorska glasa, ispred Romneya s 201.

05:11 - Barack Obama je odnio pobjedu u još dvije države, Iowi (6 elektorskih glasova) i Novom Meksiku (5 glasova), te povećao svoje vodstvo na 249 elektorskih glasova ispred Romneya koji ima 191 i sve je bliže još jednom mandatu na čelu SAD-a.

U izbornom stožeru predsjednika Obame u Chicagu vlada ogromno oduševljenje. Pristaše neprestano navijaju, dok predsjednik i dalje situaciju promatra iz sobe obližnjeg hotela.

05:05 - Predsjednik Obama odnio je pobjedu i u Wisconsinu (10 elektorskih glasova), dok je Romney pobijedio u Sjevernoj Karolini (15 glasova), predviđa CNN.

Obama vodi s 238 elektorska glasa ispred Romneya sa 191.

05:00 - Prema predviđanjima CNN-a, predsjednik Obama odnio je pobjedu u još tri savezne države - Kaliforniji (55 elektorska glasa), Havajima (4) i Washingtonu (12). Njegov republikanski protukandidat Mitt Romney pobijedio je u dvije države - Idahu (4) i Montani (3).

04:51 - Prema predviđanjima CNN-a, Barack Obama osvojio je državu Minnesotu (10 elektorskih glasova), dok je njegov protukandidat Mitt Romney osvojio Arizonu (11 elektorskih glasova). Romney i dalje vodi sa 169 glasova ispred Obame koji ima 157.

Nakon 35 posto obrađenih glasova na nacionalnoj razini, Romney vodi s 51 posto (28.314,878 glasova), prema 48 posto glasova za Obamu (26.907,527 glasova).

04:29 - I dalje se vodi neizvjesna bitka u dvije "swing" države koje su označene kao ključne za pobjedu na predsjedničkim izborima - Floridi i Ohiju.

Trenutno predsjednik Obama vodi u obje države. Nakon 87% prebrojenih glasačkih listića na Floridi, Obama vodi s 50% glasova, ispred Romneya s 49%, ali razlika je u manje od 50 tisuća glasova. U Ohiju, nakon gotovo 60% prebrojenih glasačkih listića, Obama vodi s 50% glasova, dok Romney ima 48%, a razlika je u nešto više od 70 tisuća glasova.

04:08 - Predsjednik Obama osvojio je New Hampshire, predviđa CNN. Ova savezna država donijela mu je još 4 elektorska glasa, te je smanjio zaostatak za Romneyem. Republikanski kandidat vodi sa 158 elektorska glasa ispred demokratovih 147.

04:03 - LIVE BLOG Davora Butkovića: Par minuta poslije pola četiri ujutro (po hrvatskom vremenu) objavljeno je da je Barack Obama pobijedio u Pennsylavaniji. Ta je informacija izazvala euforični aplauz u predsjednikovu stožeru u Chicagu. Dvadeset elektorskih glasova iz Pennsylvanije značili su da se Obanim plan igre ostvaruje, dok je, istodobno, propao Romneyev pokušaj da u zadnji tren, snažnim oglašavanjem i osobnim posjetom, ipak preuzme Pennsylavaniju.

Opširnije pročitajte OVDJE!

04:00 - Prema predviđanjima CNN-a, Romney je osvojio državu Utah, koja donosi 6 elektorskih glasova, te vodi sa 158 glasova ispred Obame koji ima 143.

03:42 - Kako javlja CNN, Obama je osvojio Pennsylvaniju (20 elektorskih glasova). Mitt Romney i dalje vodi sa 152 elektorska glasa naprema Obaminih 143.

03:30 - Mrtva utrka vodi se u ključnoj državi Floridi. Kako javlja CNN, nakon nešto više od 82% prebrojenih glasačkih listića Barack Obama vodi s 51% naprema Romneyevih 49% glasova. U još jednoj ključnoj državi, Ohiju, Obama i dalje drži vodstvo s 53% glasova, dok je za Romneya glasalo 46% birača.

03:03 - Prema predviđanjima CNN-a Mitt Romney osvojio je države Kansas (6 elektorskih glasova), Lousianu (8), Nebrasku (5), Sjevernu Dakotu (3), Južnu Dakotu (3), Teksas (38), Wyoming (3) i Mississippi (6). Dok je predsjednik Obama osvojio Michigan (16), New York (29) i New Jersey (14).

Trenutno Mitt Romney vodi sa 152 elektorska glasa ispred Obame sa 123.

02:44 - CNN predviđa da će Romney osvojiti Alabamu, što mu donosi 9 elektorskih glasova. Romney vodi ispred Obame s 82 naprema 64.

02:30 Prema projekcijama CNN-a, Romney osvaja savezne države Arkansas (6 glasova) i Tennessee (11 glasova).

02:13 CNN predviđa pobjedu Mitta Romneyja u Georgiji, koja nosi 16 elektorskih glasova.

02:07 - LIVE BLOG Davora Butkovića: James Carville, američki politolog, politički komentator i istaknuti aktivist Demokratske stranke u jedan i petnaest (po našem vremenu), kada su počeli stizati prvi rezultati, na CNN-u je ponovio svoju večernju mantru: 'Ako Romney izgubi Virginiju, on je gotov!'.

Opširnije pročitajte OVDJE!

02:01 CNN predviđa pobjedu predsjednika Obame u državama Connecticut (7 glasova), Delaware (3), District of Columbia (3), Illinois (20), Maryland (10), Massachusets (11), Maine (3) i Rhode Island (4). Predviđa i pobjedu Romneyja u Oklahomi (7). Ukupni odnos elektorskih glasova je trenutno 64 naprema 40 u korist Obame.

01:55 U 02:00 zatvaraju se birališta u najvećem broju država istovremeno, koje zajedno nose čak 172 elektorska glasa.

01:40 Prema previđanjima CNN-a, Romney odnosi pobjedu u Južnoj Karolini, koja nosi 9 elektorskih glasova, i time vodi s 33 naprema Obaminih 3 glasa.

01:29 CNN predviđa pobjedu Mitta Romneya u Zapadnoj Virginiji, koja nosi 5 elektorskih glasova. Ukoliko se predviđanja pokažu točnima, Romney vodi s 24 glasova naprema Obaminih 3. Nakon prebrojavanja otprilike četvrtine glasova u Floridi, Obama je u vodstvu u toj ključnoj državi, a za sada drži i vodstvo u potencijalno najbitnijoj državi Ohio.



Streaming Live by Ustream

01:23 - Prema predviđanju CNN-a Mitt Romney je pobijedio i u Indiani koja nosi 11 elektorskih glasova, te sad vodi s 19 naprema 3, koliko ih ima Obama.

01:19 - Nakon 5% obrađenih glasačkih listića, situacija na Floridi je potpuno izjednačena, oba predsjednička kandidata imaju 50% glasova.

01:12 - Nakon 4% posto obrađenih glasačkih listića u Floridi, Obama vodi s 55% naspram Romneya za kojeg je glasalo 45%.

01:03 - Prema prvim izlaznim anketama CNN-a Romney je osvojio osam elektorskih glasova u Kentuckyju, a Obama 3 u Vermontu.

Također, CNN je proveo ankete među glasačima koji su napuštali izborna birališta u Indiani i Virginiji. Mitt Romney vodi u Indiani s 55% glasova ispred Baracka Obame s 43%, dok su u Virginiji oba predsjednička kandidata potpuno izjednačena s 49% glasova.

00:48 - Vjeran Pavić iz Bostona: Glasači još stižu na birališta, redovi i dalje samo rastu. Roditelji zajedno s djecom dolaze na birališta, dok ih oni mukotrpnim glasom, nakon što su vidjeli gužve, pitaju "Moramo li baš danas ići glasati?".

00:36 - U 1 sat nakon ponoći po našem vremenu zatvorit će se birališta u nekoliko saveznih država, uključujući dvije ključne izborne bojišnice - Virginiju i Floridu.

00:32 - Barack Obama doputovao je u Chicago gdje će dočekati izborne rezultate u društvu obitelji i šire rodbine. Njegove kćeri Malia i Sasha doputovale su u Chicago u društvu bake Marian, a prvoj obitelji će se pridružiti Michellin brat Craig i njegova obitelj. S predsjednikove strane, njegova sestra Maya i njezin suprug. Obama se nada da će svoj pobjednički govor pročitati upravo u gradu koji je lansirao njegovu političku karijeru.

Za to vrijeme, republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney doputovao je u Boston odakle će pratiti izborne rezultate.

00:07 - Boris Vlašić iz Zagreba - Dobro je. Izbori su završili - rekao je uz osmijeh američki veleposlanik Keneth Merten u Sheratonu u utorak nešto prije 20 sati. Rezultati su bili 69 glasova za Obamu nasuprot 19 koliko je osvojio republikanski kandidat Mitt Romney.

Ili su bili približni tome, ali nitko nije brinuo jer se znalo da neće biti podizanja tužbi, nitko neće tražiti sudsku pomoć kada su izbori ionako bili igra, vježba i uprizorenje američke demokracije koja se u Zagrebu na dan izbora tradicionalno održala u organizaciji američkog veleposlanstva.

Opširnije pročitajte OVDJE!

23:56 Vjeran Pavić iz Bostona: Još su 2 sata preostala za glasanje u Massachusettsu. Janet Stegman (55) došla je glasovati u pratnji prijatelja Jima Piatta. Oboje smatraju kako su izbori neizmjerno važni i jedan od rijetkih načina na koji mogu utjecati na svoju vladu. Jim naglašava kako su ovogodišnji izbori važniji nego oni prije 4 godine, a problemi koji njega zanimaju i radi kojih se odlučio dati nekome od kandidata svoj glas su klimatske promjene i jednaka distribucija imovine.

23:39 CNN će danas svim građanima New Yorka pružiti jedinstveni pogled na tijek predsjedničkih izbora - Empire State Building bit će osvjetljen crvenim i plavim LED lampama koje će predstavljati broj elektorskih glasova koje osvajaju Obama i Romney. Kako će se zbrajati glasovi iz sve više i više država, tako će crveni i plavi stup svjetla rasti, sve dok jedan ne prestigne granicu od 270 glasova, koliko je potrebno za pobjedu.

23:29 - Vjeran Pavić iz Bostona: Kao i očekivano, nakon radnog vremena, veliki broj stanovnika Bostona zaputio su prema biralištima. Redovi postaju sve veći. Tajnik države Massachusetts William Galvin prognozirao je kako bi tri četvrtine glasača u saveznoj državi Massachusetts moglo izaći na izbore.

Izjednačavajući broj glasača kao i prije 4 godine, iako smatra da su ovogodišnji izbori sasvim drugačiji. Sa sigurnošću možemo reći da će rezultati, u saveznoj državi u kojoj je Romney bio guverner, dobro naginjati u korist Obame.

23:26 Danijela Mihalić Đurica iz Pariza: Francuski građani ne misle da republikanski kandidat Mitt Romney može iznenaditi i pobijediti na dosad najneizvijesnijim izborima za novog američkog predsjednika. To je ukratko rezultat pojedinih anketa koje se, čekajući rezultate današnjeg glasovanja u SAD-u, trenutačno provode na nekim od francuskih news portala i TV postajama na kojima se i dalje velika prednost daje aktualnome predsjedniku Baracku Obami.

Opširnije pročitajte OVDJE .

23:06 Istraga američke televizijske kuće NBC pokazala je kako i u SAD-u postoji velik problem nesređenih glasačkih lista. Na području zaljeva San Franciska, usporedbom liste umrlih i liste glasača pronađeno je čak 25.000 sumnjivih imena na glasačkim listama, koja vjerojatno pripadaju preminulima.

VELIKI SPECIJAL Sve o američkim predsjedničkim izborima čitajte OVDJE!

Određeni broj preminulih, čini se, glasa i nakon smrti. Najčešće se radi o slučajnoj pogrešci, službenik na glasačkom mjestu slučajno prekriži krivo ime glasača, ali nije moguće isključiti i namjerne pogreške. U okrugu Contra Costa, s liste od 100 preminulih glasača čak ih je šestero glasalo nakon smrti. Iako su službenici imali smrtne listove za četvero od njih, nisu ih na vrijeme uklonili s liste glasača.

Vlasti se uglavnom oslanjaju na javnost za pomoć pri sređivanju glasačkih lista, i mole sve koji poznaju preminule ili su u srodstvu s njima da dojave njihovu smrt lokalnom izbornom uredu.

22:57 - Romneyeva Amerika je proaktivna. Obamina Amerika je Amerika bez plana, za Jutarnji list komentira Larry McDonald, strateg vodeće brokerske kuće NewEdge. Pojednostavljeno, McDonald oslikava mišljenje Wall Streeta, financijskog središta Sjedinjenih Američkih Država koje je, nije tajna, na ovim izborima navijalo za Mitta Romneya.

Opširnije pročitajte OVDJE.

21:09 Klen Šamarinac iz New Yorka: Na biračkim mjestima u New Yorku vlada kaos, redovi se od ranog jutra protežu duž cijelih blokova. Očekivano kaotičnu situaciju pogoršala je oluja koja je prošli tjedan pogodila grad i okolicu.

Na nekim biralištima glasanje nije bilo moguće provesti pa su spojeni s drugima. Ukupno više od stotinu izbornih mjesta je premješteno na druge lokacije. Gradske izborne vlasti organizirale su autobuse za prijevoz glasace do novih izbornih mjesta i nazad. Za birače koji se još uvijek nalaze u skloništima organizirana su mobilna izborna mjesta i glasanje se odvija u autobusima.

Na samim biralištima ljudi izgubljeno traže u koji red moraju stati kako bi glasali u svojoj izbornoj jedinci. Sretniji među njima čekaju samo 40-ak minuta, manje sretni u redovima provode sate. Na nekim izbornim mjestima pokvarili su se strojevi za elektroničko glasanje i glasa se na papirnatima listićima što će dodatno usporitiprebrojavanje glasova.

Promet u gradu još uvijek u potpunosti ne funkcionira pa su ljudi ustajali ranije kako bi na birališta došli odmah po otvaranju. Veliki broj njih satima je kasnio na svoja radna mjesta. Unatoč svim poteškoćama atmosfera na biralištima je pozitivna i ljudi strpljivo čekaju svoj red.

20:57 Vjeran Pavić iz Bostona: Došao je taj dan, nakon dugogodišnjih priprema oba kandidata, Amerikanci danas izlaze na birališta kako bi odlučili žele li se vratiti republikanskom režimu (kojeg mnogi smatraju krivim za trenutnu ekonomsku situaciju) ili će odlučiti produljiti Obaminu administraciju kako bi završio obećano iz 2008.

Na 200-tinjak birališta diljem Bostona danas bi svoj glas trebalo dati oko 400.000 registiranih birača tog velegrada na Istočnoj obali SAD-a. Boston Globe oko podneva javlja da je do 9 ujutro 15,2%, točnije 58,854 glasača došlo iskoristiti svoje pravo glasovanja. Najveće gužve očekuju se prije i poslije radnog vremena. Uspoređujući odaziv sa onim iz 2008. kada je na birališta izašlo 62,844 glasača, danas je glasalo nešto manje građana. Možda uslijed hladnog vremena koje nas je ovoga jutra dočekalo u Bostonu.

Kristina Garcia, studentica novinarstva na Emerson Collegu navršila je 18 godina koji mjesec prije izbora 2008. godine. U doba kada je SAD bio u ratu “zbog oružja za masovno uništenje”.

Smatra da se Bushova administracija moze nazvati katastrofom, a kandidatura McCaina velikim promašajem. Tada je shvatila koliko je njen glas bitan, barem da napravi najmanju moguću razliku. “Ne želim samo sjediti i prigovarati oko mogućeg ishoda izbora. Napravit ću ono što mogu kako bih se potrudila da se izabere predsjednik koji je potreban ovoj naciji, a to je odraditi svoju građansku dužnost i glasati,” objašnjava Kristina.

20:50 TKO JE MITT ROMNEY? U vrijeme rađanja djece cvijeća Romney se našao u Kaliforniji, na Sveučilištu Stanford, jednom od najboljih i najskupljih u zemlji. Ali, aura San Francisca u 60-ima nije se doticala toga bogataškog sina iz Michigana. Rat u Vijetnamu podijelio je američke studente; vrlo često događali su se studentski prosvjedi. Ali, Romney se nije protivio ratu. Studenti iz školske godine 1965-66. zapamtili su ga kao dio prosvjedničke skupine koja se suprotstavila protivnicima rata u Vijetnamu. Potom je nestao, otišao je na 30 mjeseci u Francusku kao pripadnik Mormonske crkve.

Opširnije pročitajte OVDJE

20:23 Predsjednički kandidat Mitt Romney i njegov kandidat za podpredsjednika Paul Ryan neplanirano su sjeli na ručak u restoranu Wendy's. Romney je naručio veliki hamburger, chili i pečeni krumpir, a Ryan je naručio cheeseburger i salatu. Upitan zašto je odabrao baš Wendy's, Romney je objasnio kako je taj lanac restorana osnovan upravo u saveznoj državi Ohio.

20:16 S Peterom Galbraithom, bivšim ambasadorom SAD-a u Hrvatskoj, razgovarali smo telefonom danas nakon što su se otvorila biračka mjesta u Americi.

• Koliko su ovi izbori važni za Sjedinjene Američke Države?

- Ovaj se put odlučivalo o kontinuitetu ili promjeni američke politike. Posebno se to odnosi na dva unutarnja pitanja: ostane li Barack Obama predsjednik, uspjet će dovršiti izuzetno važnu zdravstvenu reformu. Druga je razlika vezana uz ekonomiju, Obama ipak zagovara politiku štednje, dok Mitt Romney i republikanci namjeravaju povećati deficit...

Opširnije pročitajte OVDJE

20:05 Službena Italija se pazi kao vrag križa pokazati za koga navija na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama Amerike, ali javno mnijenje se priklanja logici koja prevladava u Evropskoj uniji: Obama bi i u drugom mandatu orijentirao Ameriku prema svijetu, dakle i prema Evropi, dok bi Romney sigurno zatvorio Ameriku u se, ne mareći za druge, a kamoli za njihove interese. U tom smislu i u Italiji vide Obamu kao iskaz kozmopolitske Istočne i Zapadne obale u Državama, dok im je Romney, kao i prethodna Bushad, eksponent bigotnih, zatvorenih, sebičnih kontinentalnih država. I zato se Italija nada Obaminu ostanku u Ovalnom kabinetu, iz Rima piše Inoslav Bešker. Opširnije pročitajte OVDJE

20:00 Obama je dobio moj glas prije četiri godine, a dobio ga je i danas - rekao nam je Ivan Damjanov, profesor patologije na Sveučilištu Kanzas koji u SAD-u živi već 40 godina. Ivan Damjanov (71) vrhunski je svjetski znanstvenik: objavio je više od 300 radova, koje pokriva baza Current Contents, citiranih gotovo 8000 puta, te više od 30 medicinskih knjiga i udžbenika prevedenih na niz jezika, uključujući kineski. Opširnije pročitajte OVDJE

19:52 Tom Novak, direktor tvrtke X Sports Worldwide, dio godine živi u Zagrebu, a dio u New Yorku. Podrijetlom iz Argentine, i s nešto hrvatske krvi, rođen je i odrastao u New Yorku, završio sveučilište Columbia, a za Jutarnji je komentirao svoje viđenje američkih izbora. Opširnije pročitajte OVDJE

19:31 Nakon višemjesečnih prepucavanja, ocrnjivanja i potrošenih više od dvije milijarde dolara u bitki za Bijelu kuću, američki predsjednik Barack Obama i republikanski izazivač Mitt Romney završili su kampanju u praktički mrtvoj utrci. Obama je kampanju završio, doslovce sa suzom u oku, u Des Moinesu u Iowi, gradu u kojem je prije više od četiri godine kao mladi senator porazio Hillary Clinton i pokazao da bi uistinu mogao postati demokratski predsjednik. Romney je u zadnji trenutak odlučio i na sam dan izbora posjetiti Ohio. Opširnije o najvažnijim trenucima kampanje čitajte OVDJE

19:17 Američki predsjednik Barack Obama čestitao je svom republikanskom protivniku Mittu Romneyu na srčanoj kampanji, ali je izrazio uvjerenost da ostaje u Bijeloj kući.

Obama, koji izborni dan provodi u Chicagu, prijepodne je otišao u jedan mjesni ured svoje kampanje kako bi zahvalio volonterima.

"Želim čestitati guverneru Romneyju na srčanoj kampanji, ali mi smo uvjereni da ćemo dobiti glasove potrebne za pobjedu", kazao je Obama. "Želim potaknuti sve, s obje strane, da iskoriste dragocjeno pravo glasa za koje se toliko ljudi borilo", dodao je.

"Očekujem da ću imati dobru večer, ali bez obzira što se dogodilo zahvaljujem svima koji su me podržavali i koji su naporno radili u moju korist", kazao je aktualni predsjednik..

Obama je glasao krajem listopada iskoristivši mogućnost prijevremenog glasanja.

Romney je glasao u utorak ujutro u Belmontu, predgrađu Bostona, i također izrazio uvjerenost u pobjedu.

WASHINGTON - Neriješeno, pet prema pet, glasali su birači u mjestu Dixiville Notch u New Hampshireu, selu koje tradicionalno prvo iza ponoći glasa na predsjedničkim izborima u SAD-u i prvi put u povijesti njihovo izborno mjesto je bez pobjednika.

Predsjednik Barack Obama i njegov republikanski izazivač Mitt Romney otvaranje izbornih mjesta u šest ujutro dočekali su gotovo izjednačeni. Ankete na samom kraju predizborne kampanje, u koju su svaki utrošili oko 800 milijuna dolara, niti jednom pretendentu na Ovalni ured za sljedeće četiri godine ne pružaju sigurnost da će nakon prebrojanih izbornih listića imati dovoljan broj glasova za proglašenje pobjede.

Od početka izborne utrke trenutačni predsjednik vodio je u broju elektorskih glasova, ali nakon prve debate održane u Denveru prije mjesec dana potpora bivšem guverneru države Massachusetts na sveukupnoj razini bila je blizu ili čak i ispred potpore Baracku Obami. Predsjednikovo držanje u druge dvije debate kao i izuzetno pozitivna percepcija upravljanja kriznom situacijom oko uragana koji je poharao istočnu obalu vratilo mu je povjerenje birača.

Kada su se na istočnoj obali SAD-a u 6 ujutro po lokalnom vremenu otvorila izborna mjesta, predsjednik Obama imao je oko 400 načina za osvajanje potrebnih 270 elektorskih glasova, izazivač Mitt Romney oko 70. Posljednje ankete, prema New York Timesu, pokazivale su da je Barack Obama dan izbora dočekao s gotovo sigurnih 243 elektorska glasa, Mitt Romney sa 206, za ostale se nitko ne usudi prognozirati. Florida, a posebno Ohio, bez kojeg niti jedan republikanski kandidat nije osvojio Bijelu kuću, zbog svojih 29, odnosno 18 elektorskih glasova presudne su za odlučujuću prednost.

Te dvije države predsjednički kandidati posjetili su najviše puta i na njih je potrošeno najviše novca u kampanji. Vojska od nekoliko milijuna volontera dan izbora provodi na telefonima nazivajući birače, uvjeravajući ih da izađu na glasanje, ide od vrata do vrata i uvjerava glasače da zaokruže ime njihova kandidata.

New York je jedna od sigurnih država, tradicionalno je plava i glasa za demokratskog kandidata. U sigurnim državama kampanja se nije odvijala, predizbornih plakata nema, a volonteri se autobusima prevoze do susjedne Pennsylvanije ili do osam sati udaljenog Ohija. Brojni volonteri uzimali su slobodan dan s posla kako bi u zadnjem naletu pomogli kandidatu u kojeg vjeruju.

KOMENTAR VIKTORA VRESNIKA Obama ili Romney? Kao i obično, pobijedit će strah!

Na ovim izborima odlučuje se između dvije Amerike. Prva, koju zastupa Barack Obama, smatra da svi trebaju imati jednake prilike, da je funkcija države da pomaže siromašnijima i omogući im da se mogu školovati, da imaju zdravstvenu zaštitu i da je za oporavak gospodarstva bitno ojačati srednji sloj. Mitt Romney i republikanci, pak, drže da je ispravan put smanjivanje državnog aparata, smanjivanje poreza za pojedince i tvrtke, preoblikovanje ili ukidanje brojnih socijalnih programa te da će tako rasterećeno gospodarstvo povući ekonomiju naprijed.

Polagani oporavak gospodarstva i kako ga ubrzati presudan je faktor ovih izbora, ali ne i jedini. Demokratska strana nastupa s liberalnom ideologijom koja uključuje pravo na pobačaj, legalizaciju istospolnih brakova te manje restriktivnu imigracijsku politiku. Republikanska stranka stoji iza tradicionalnih obiteljskih vrijednosti, više-manje otvoreno zastupa zabranu pobačaja, a granice Amerike želi zatvoriti za nova useljavanja, pogotovo iz Meksika.

Upravo se ta ideološka pitanja mogu pokazati presudnima. Osim za državne djelatnike, dan izbora je radni dan. Kako bi što veći broj birača mogao glasati, omogućeno je uranjeno glasanje kao i glasanje u odsutnosti. Prije samog dana izbora oko 34 milijuna birača, odnosno 35 posto ukupnih birača glasalo je prije dana izbora.

Posljednji predizborni skup pred dvadeset tisuća pobornika, Barack Obama održao je u Iowi odakle je i krenuo u svoju posljednju političku kampanju i o čijim glasačima izbori i ovise.

Rezultate izbora dočekat će u svom izbornom stožeru u Chicagu. Na samom kraju svoje izborne kampanje Mitt Romney je posjetio državu New Hampshire koju je tijekom kampanje većinom ignorirao. Predizborne šutnje nema pa je tako Romney nakon glasanja posjeto Cleveland u Ohiju te Pittsburgh u Pennsylvaniji u posljednjem pokušaju privlačenja još neodlučnih birača prije povratka u Boston i iščekivanja izbornih rezultata.

Tko će ih voditi sljedeće četiri godine američki birači saznat će prikovani za televizijske ekrane u kasnim večernjim satima po lokalnom vremenu.

Kako pratiti izbore po hrvatskom vremenu?

1.00 Zatvaraju se birališta u neizvjesnoj Virginiji i još pet saveznih država. Ako u Virginiji bude velika razlika, to bi mogao biti prvi indikator o mogućem pobjedniku. Ako razlika bude jako tijesna, rezultati se možda neće znati danima. Ako Obama pobijedi u Virginiji, Romneyjevi izgledi postaju minimalni.

1.30 Zatvaraju se birališta u tri države, uključujući ključni Ohio, bez kojega Romney teško može pobijediti, i Sjevernu Karolinu, gdje je Romney u prednosti. Ako je rezultat u Ohiju tijesan, i u tom se slučaju rezultati možda neće znati danima, a možda o njima ovisi i to tko će pobijediti.2004. rezultati iz Ohija bili su poznati idući dan u 17 sati po našem vremenu pa se tek tada znalo da je Bush pobijedio. Ako Obama dobije Sj. Karolinu, Romneyju se loše piše.

2.00 Zatvaraju se birališta u 16 država i gradu Washingtonu, uključujući neizvjesnu Floridu, New Hampshire i Pennsylvaniju. Romney na Floridi vodi po anketama, no ako mu prvi rezultati budu davali prednost, to još ne znači pobjedu jer demokratski dijelovi Floride uglavnom posljednji javljaju rezultate. Ako Romney dobije Pennsylvaniju, to bi bilo veliko iznenađenje.

2.30 Zatvaraju se birališta u Arkansasu gdje je Romney u uvjerljivom vodstvu.

3.00 Zatvaraju se birališta u 14 država, uključujući Kolorado i Wisconsin. Ako bi Romney dobio Wisconsin, gdje su demokrati pobijedili na posljednjih 6 predsjedničkih izbora, to bi bilo veliko iznenađenje. Republikanci se nadaju da bi mogli pobjediti i u Minnesoti i Michiganu.

4.00 Birališta se zatvaraju u četiri države, uključujući posljednje ‘bojišnice’ Iowu i Nevadu.

5.00 Zatvaraju se birališta u pet država na zapadu. Smatra se da će Kalifornija, Havaji, Oregon i Washington biti za Obamu, a Idaho za Romneyja.

7.00 Zatvaraju se birališta u zadnjoj državi, Aljaski. Romney može računati na njezina tri elektorska glasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:23