DUG ŽIVOT

VIDEO: Najstariji čovjek na svijetu umro u 112. godini u New Yorku

Salustiano je postao najstariji čovjek na svijetu kad je u lipnju u 116. godini umro Japanac Jiroemon Kimura.
 Screenshot

Najstariji čovjek na svijetu Salustiano Sanchez-Blazquez umro je u petak u staračkom domu u Grand Islandu u državi New York u 112 godini. Salustiano je postao najstariji čovjek na svijetu kad je u lipnju u 116. godini umro Japanac Jiroemon Kimura.

Rođen je 8. lipnja 1901. u selu El Tejado u Španjolskoj i bio je poznat kao talentirani svirač dulzaine, dvostrukog puhačkog instrumenta koji je sam naučio svirati i proslavio se njime na stotinama vjenčanja i proslava u svome kraju.

Sa 17 godina sa starijim je bratom Pedrom odselio na Kubu i tamo radio na poljima šećerne trske.

U Sjedinjene Države je s tisućama useljenika došao preko otoka Ellis 1920. i zaposlio se u rudnicima ugljena u Lynchu u Kentuckyju a kasnije se a poslom odselio u Nw York gdje je radio kao građevinski radnik, na gradnji tvorničkih dimnjaka. Sa suprugom Pearl vjenčao se 1934.

Zvali su ga “Shorty”, a kada su ga ovoga ljeta iz Guinnessove knjige rekorda obavijestili da je službeno najstariji čovjek na svijetu, zahvalio se na pažnji i rekao da nije učinio niša posebno. “ja sam star čovjek i neka ostane na tome” rekao je.

Umro je okružen djecom, unucima i praunucima. Jedan je od rijetkih 100-godišnjaka s rodnim listom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:29