PLAVCI 007

VIDEO: STIGAO KRAJ LUDIM POTJERAMA Policajci dobili GPS metke iz James Bonda

Policajci će se osjećati kao James Bond, stigli su meci s GPS-om dizajnirani prvenstveno za potjere automobilima. Meci omogućavaju lakše lociranje sumnjivčevog automobila, a i koristi se kao špijunskim filmovima, ispaljuju se izravno iz automobila, preko gumba na komandnoj ploči.

Već ih koriste u Iowi, Floridi, Arizoni i Coloradu u SAD-u i kompanija StarChase koja ih je patentirala sada ih želi prodati i britanskoj policiji. Instaliranje sutava stoji oko 30 tisuća kuna, a svaki metak stoji 3000.Kao da su čuli slavnog američkog komičara Chrisa Rocka koji je rekao da ima rješenje za veliki američki problem nasilja i pucnjava u kojima godišnje ginu stotine ljudi.

On bi, objasnio je, u trgovinama oružjem uveo cijenu metka od 5000 dolara po komadu. Po toj cijeni, kaže Rock, svatko bi dobro razmislio hoće li pucati. Ovi meci od 3000 kuna ne bi trebali tjerati policajce da predugo razmišljaju hoće li pucati na kriminalce, ali bi mogli spriječiti koalteralne žrtve potjera koje su realni problem policije.

Uglavnom, kad policajac ispali metak i on se zabije u sumnjivčev automobil, potjera može prestati. Metak javlja poziciju automobila u gotovo realnom vremenu i policija nastavlja pratiti kriminalca preko GPS-a. “Riječ je o vrlo važnoj taktici za policiju. Već vidimo rezultate u spašavanju djevojčica od trgovaca ljudima i zaustavljanju pijanih vozača” rekao je predsjednik StarChasea Trevor Fischbach.

Stručnjaci za tehnologiju koji rade za policiju, poput Dave Allena kojega je po ovom pitanju intervjuirao BBC, slažu se da je ideja zanimljiva ali željeli bi vidjeti funkcionira li zaista u stvarnim situacijama. Pokaže li se da je efikasna, kažu, cijena će sigurno padati i GPS meci moći će se rutinski koristititi, ali upozoravaju da već postoje vrlo efikasne metode praćenja vozila i traže da se razmotri utjecaj korištenja GPS metaka na građanske slobode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:31