VOJNA AKCIJA

VIDEO: STIGLE PRVE SNIMKE TOTALNOG UNIŠTENJA Pogledajte kako Putinovi ratni avioni u Siriji iza sebe ostavljaju pustoš

Ratni avioni isprva su bombardirali grad Homs, a tijekom dana napadi su se proširili na još gradova
 youtube screenshot

Rusija je u srijedu započela vojnu akciju u Siriji. Ratni avioni isprva su bombardirali grad Homs, a tijekom dana napadi su se proširili na još šest gradova. Rusi svoju akciju opravdavaju pomaganjem predsjedniku Sirije Bašaru al-Asadu da uništi teroriste Islamske države, ali aktivisti i Asadovi politički protivnici tvrde da Rusi bombardiraju sve, samo ne džihadiste iz te grupacije.

- Ovo je ruska agresija na Siriju. Oni se ne bore protiv džihadista, jedini im je cilj pomoći Asadu da održi režim. Ubijaju civile i djecu i međunarodna zajednica mora što prije reagirati - rekao je predsjednik oporbene Sirijske nacionalne koalicije.

U napadima na Zafaraneh, Rastan, Talbiseh, Makarmiju i Ghantov ubijeno je najmanje 63 ljudi, među kojima i 11 djece, tvrde aktivisti. S druge strane, Rusi oštro negiraju civilne žrtve.

- Nismo ni počeli s napadima na Islamsku državu, a već su krenule lažne vijesti o brojnim nevinim civilnim žrtvama - rekla je Maria Zaharova, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova.

Ruski napadi u Siriji najviše su zabrinuli Amerikance koji žele maknuti Asada s vlasti što prije. Rusi su ih sat vremena uoči napada zamolili da 'očiste' nebo iznad Sirije kako bi se izbjegli nepotrebni incidenti, ali Amerikanci ih nisu poslušali. Štoviše, tijekom popodneva izveli su čak napad na grad Alep.

Tijekom popodneva procurile su i prve snimke razaranja sirijskih gradova...

Prvu u nizu objavilo je rusko ministarstvo obrane, a ostale aktivisti s terena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 00:34