VATRENI DOČEK

VIDEO: TOTALNI KAOS U SRPSKOJ SKUPŠTINI Federici Mogherini Šešelj i njegovi radikali vikali: 'Srbija, Rusija, ne treba nam Unija!'

 Matija Koković/CROPIX

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini boravi u službenom posjetu Beogradu.

Tijekom obraćanja u Skupštini, Mogherini je pričala o eurointegracijama, dok su tijekom njenog govora sve vrijeme zastupnici Srpske radikalne stranke skandirali "Srbija, Rusija, ne treba nam Unija." Zastupnici Dveri držali su transparente "Srbijo, ne vjeruj Bruxellesu", na srpskom i engleskom jeziku, piše N1.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici diplomatskog zbora u Srbiji, kao i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

U jednom trenutku, Mogherini je rekla da zna da cijela regija prolazi kroz težak trenutak, i da su pred Srbijom teški izbori.

"Trebate sačuvati glasove i za obraćanje glasačima. Etničke polarizacije jesu teške. Ali dozvolite da vam kažem da je uloga Srbije ključna. Imate veliku odgovornost. Srbija je uvijek bila na raskrižju različitih svjetova, i te etikete Istoka i Zapada nikada nisu bile dovoljne", kaže Mogherini.

Rekla je da je važno da se svi građani uključe u ključne odluke koje Srbija mora donijeti.

"Srbija je toliko toga napravila, i sada možete nastaviti raditi. Možete biti partner za stabilnost, a i pomoći vašoj zemlji da napreduje prema EU", kaže Mogherini.

Za kraj je poželjela svima mirnu predizbornu kampanju.

Evo kako je izgledala atmosfera u srpskoj Skupštini:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:43