EKSKLUZIVNA CEREMONIJA

VIDEO: VELEBNA SCIJENTOLOŠKA CRKVA VRIJEDNA 145 MIL. DOLARA Na otvorenju Cruise i Travolta

Zgrada u centru Clearwatera od 35 tisuća četvornih metara gradila se gotovo 15 godina
 YouTube

Tom Cruise, John Travolta i Kelly Preston bili su jučer samo neki od tisuće uzvanika na okupljanju scijentologa u Clearwateru na Floridi posvećenom otvorenju njihove nove 'katedrale' vrijedne 145 milijuna dolara.

Najveća zgrada u centru Clearwatera velika 35 tisuća četvornih metara gradila se gotovo 15 godina, a njezino otvorenje znači i da sada scijentolozi po prvi put imaju mjesto za prakticiranje programa 'Super Power' ('Super snaga'), razvijenog od strane osnivatelja Scijentologije, L. Ron Hubbarda 1970-ih.

Dok je grad očekivao 10 tisuća gostiju, gomila koja se okupila ispred takozvane zgrade Flag bila je vidno manja. Lokalni mediji govore o brojci manjoj od šest tisuća ljudi. Naime, ekskluzivna ceremonija je bila namijenjena samo za 'uski krug' scijentologa.

Nakon osmominutnog govora scijentološkog vođe Davida Miscavigea, konfeti su vinuti u zrak, a vrata zgrade su se otvorila.

No, neki mještani koji nisu pripadnici scijentološke crkve nisu sretni jer im scijentolozi okupiraju grad.

- Ljudi ne žele ići u centar jer je ovo jedino što možete vidjeti - gomilu scijentologa - kazala je Debbie Halvorsen (62).

Mo Iskander se pak ne slaže. Smatra da će lokalni restorani dobro zaraditi na njima.

- Crkva će imati veliku ulogu u dovođenju raznoraznih atrakcija i festivala u grad te oživljavanju noćnog života. Scijentolozi su uvijek dobro odjeveni i lijepo izgledaju, a moraju jesti - zaključio je Mo Iskander.

Scientološki prebjezi objasnili su kako je za izgradnju zgrade trebalo toliko godina jer su neki vođe koristili projekt za pranje novca.

Lokalne novine Tampa Bay Times otrivaju kako je za Crkvu prikupljeno 145 milijuna dolara, što je puno više nego što je bila početna procjenjena vrijednost projekta - 100 milijuna dolara.

Nova zgrada sastoji se od soba za duhovne vježbe, kao i prostorije za posjetitelje u kojem se uči o religiji. Na drugom i trećem katu su uredi i učionice, a u podrumu je velika kuhinja i blagavaonica.

Na gornjim katovima ima 300 malih soba za 'religiozna savjetovanja' koja po sastanku koštaju i do 1000 dolara.

No ono najbitnije nalazi se na petom katu, soba u kojoj članovi po prvi put mogu sudjelovati u programu 'Super Power'.

- 'Super Power' je odgovor na bolesno, umiruće i mrtvo društvo... Pomoću njega doslovno oživljavamo mrtve - pojasnio je program glasnogovornik Crkve Ben Shaw.

Kao dio terapije, članovi se vrte na antigravitacijskom simulatoru načinjenom da poboljša njihovu percepciju, vid, njuh, okus, cirkulaciju, i svijest. Druga zanimljiva stvar nalazi se na šestom katu zgrade - kružna staza za trčanje na kojoj trče sve dok ne dožive prosvjetljenje nazvano 'spoznaja'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:59