POSLJEDNJI DANI REŽIMA

Započela bitka za Damask: Oporbene snage došle pred vrata glavne predsjedničke utvrde. Asad će upotrijebiti kemijsko oružje!

Vojnici su posvuda, vidim snajperiste po krovovima i čujem vozila Hitne pomoći. U Damasku kao da je počeo rat - izjavio je danas stanovnik četvrti Midan u južnom dijelu glavnoga sirijskoga grada.

Na snimci koju je na internetu objavila opozicija te zemlje vide se stupovi dima i mladići u trapericama koji se skrivaju po uličicama zagrađenim vrećama s pijeskom, naoružani ručnim granatama i automatskim oružjem. Čuju se eksplozije. Vrijeme i mjesto nastanka snimke nije neovisno potvrđeno, no ako je lokacija točna, riječ je o samom srcu režima sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada . Iako je njihovo kretanje ograničeno, reporteri stranih medija javljaju da se diljem grada čuju rafali i granate.

Riječ je o trećem danu borbi u Asadovu uporištu. Iako je i prije, tijekom sukoba koji traje već 16 mjeseci, bilo incidenata u glavnom gradu, a u nekim damaškim predgrađima već su se vodile slične borbe, ovo je, prema opisima s terena, najozbiljnije zadiranje u dosad prilično sigurnu Asadovu utvrdu. Nikad, tvrde izvori stranih medija, nije bilo toliko tenkova i vojnika na ulicama.

Pobunjenički izvori

Državna televizija objavila je da vojnici po gradu hvataju naoružane terorističke bande. No, pobunjenički izvori opisuju to kao ofenzivu koja se zasad dobro odvija.

- Ovaj put su se borci raštrkali po gradu. Naučili su lekciju iz Homsa gdje su se ukopali u kvart Baba Amr, da bi ga poslije Asadove snage opkolile i pregazile. Primijetit ćete da se borbe prebacuju s jedne lokacije na drugu - izjavio je pripadnik opozicije Imad Moaz za Reuters.

Osim u Midanu, četvrti južno od starih gradskih zidina, borbe su se, prema izvješćima opozicije, vodile i u naselju Tadamon na rubovima grada. Tvrde kako je redovna vojska gađala taj dio grada topovima. Sukobi između pobunjeničkih snaga i redovne vojske zabilježeni su i u četvrtima Kafr Suseh i Zahera, dok je vlada navodno otvorila vatru na demonstracije u četvrti Nahar Eiša. Jedan sirijski izvor objavio je kako je u proteklih 48 sati u bolnicu u Damasku primljeno 200 ozlijeđenih ili poginulih vojnika dok je zamjenik šefa policije u Damasku, Issa Duba, “podlegao ranama zadobivenim u borbi”.

Prema informacijama agencije Reuters, tisuće boraca prebacilo se iz Idliba, Rake, Hame i Homsa, u kojima je snažan otpor prema trenutnoj vladi, u glavni grad kako bi ‘iscijedilo’ režim. Cilj im, naveo je taj izvor, nije izravno i trenutačno svrgavanje Asada, jer za to nemaju vojnih snaga.

- Ne želimo kontrolirati Damask već samo preuzeti nekoliko točaka s kojih ćemo lansirati napade, rekao je taj izvor.

Pobunjenici u međuvremenu pale gume i blokiraju ulice kako bi olakšali situaciju Asadovim protivnicima. Vojska je, s druge strane, blokirala cestu prema jordanskom glavnom gradu Amanu. Da će se bitke nastaviti, potvrđuje i izjava jednog borca da se pobunjeničke snage nastavljaju boriti jer se nemaju kamo povući.

No, opozicionar Moaz optimističan je u pogledu ishoda borbe, bez obzira na tešku situaciju pobunjeničkih boraca.

- Kad okrenete svoje topove na srce Damaska, na Midan, izgubili ste grad. Pobunjenici imaju podršku obitelji diljem Damaska - izjavio je Moaz.

Osim u Damasku, borbe su se ovih dana vodile i u ostatku zemlje - Alepu, Hami i Idlibu. Prema navodima nekih izvora, u ponedjeljak je diljem zemlje u tim borbama poginulo 150 ljudi.

Ostatak zemlje

Dok se u inozemstvu vode diplomatske bitke između različitih gledišta o načinu na koji je najbolje zasutaviti sukob, Robin Yassin-Kassab, autor knjige “The Road from Damascus” (Cesta iz Damaska), na blogu se obratio kritičarima opozicije.

“Problem sa ‘slijepim misliocima’ s ‘infantilne ljevice’ jest to što se ne uspijevaju prilagoditi mijenjajućoj realnosti. Svaku situaciju vide kroz leću ‘američkog imperijalizma’, a to dovodi do pogrešnog portretiranja ljudi koji se bore protiv Asada. Prikazuju ih u najmanju ruku kao pasivno oruđe stranih sila, a ponekad i kao divlje muslimane. Traže dokaze kojima će diskreditirati cijeli pokret i tjeraju opoziciju da pregovara s Asadom koji je pokazao da mu je jedina metoda pokolj civila”, ustvrdio je Yassin-Kassab.

'Asad je ranjeni vuk stjeran u kut'

Navaf Fares, bivši sirijski veleposlanik u Iraku, koji je prije nekoliko dana objavio da napušta predsjednika Asada i vladajuću stranku Bas, u intervjuu za BBC izjavio je kako ne bi “odbacio mogućnost” da Asad upotrijebi kemijsko oružje protiv pobunjenika te opisao sirijskog predsjednika kao “ranjenog vuka stjeranog u kut”.

Fares se nalazi u Kataru, nakon što je napustio veleposlaničku rezidenciju u Bagdadu. Riječ je o najviše rangiranom političaru koji je napustio sirijsku vladu i podržao opoziciju.

Fares je izjavio da “nepotvrđeni izvještaji ukazuju na to da je takvo oružje već upotrijebljeno, navodno u Homsu.

Također je ustvrdio da su najveći napadi u zemlji orkestrirani od vlade i izvedeni uz pomoć al-Qa’ide. Tvrdnju da se Asad, pripadnik šijitske alavitske manjine, udružio sa sunitskim islamistima, mnogi smatraju apsurdnom, no bivši veleposlanik Fares tvrdi da “povijest pokazuje kako neprijatelji sklapaju saveze kad su im interesi zajednički”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:30