IZBJEGLI SUDSKI PROCES

ZATVORENIK X Izrael će obitelji Mosadova agenta koji se ubio dati 1,1 milijuna dolara

Cijeli slučaj i Zygierovo samoubojstvo u zatvoru bili su obavijeni tajnom, ali nakon što je priča o "Zatvoreniku X", kako su ga mediji zvali, objavljena, Izrael je odlučio objaviti njegov identitet
 AFP PHOTO/Martin Philbey

Obitelj Bena Zygiera, Australca za kojeg mediji tvrde da je bio agent Mossada i koji je počinio samoubojstvo u izraelskom zatvoru, dobit će 1,1 milijun dolara od Izraela, potvrđeno je u ministarstvu pravosuđa te države.

Zygier je Židov rođen u Australiji koji je postao izraelskim državljaninom i pridružio se vojsci. Mediji u Australiji i Njemačkoj objavili su prošlog ožujka kako je Zygier postao tajnim agentom Mossada, ali je 2010. završio u zatvoru jer je odao državne i vojne tajne. Cijeli slučaj i Zygierovo samoubojstvo u zatvoru bili su obavijeni tajnom, ali nakon što je priča o "Zatvoreniku X", kako su ga mediji zvali, objavljena, Izrael je odlučio objaviti njegov identitet. Australski mediji su tvrdili kako je Zygier u zatvoru završio jer je nepažnjom odao tajne libanonskom agentu kojeg je pokušao vrbovati.

MISTERIJ ZATOČENIKA X Agent koji je izdao Mossad zatočen prije nego što je otkrio detalje o atentatu u Dubaiju?

Međutim, kuvajtske novine Al Džarida su tvrdile kako je Zygier bio jedan od 26 agenata Mossada osumnjičenih za ubojstvo Mahmuda al-Mabhuha, vođe Hamasa koji je 2010. ubijen u svojoj hotelskoj sobi u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Al-Džarida je čak tvrdila kako je Zygier vlastima u Dubaiju dao “imena, fotografije i točne detalje” o agentima Mossada koji su sudjelovali u ubojstvu al-Mabhuha, i to u zamjenu za amnestiju i zaštitu. Kuvajtske novine tvrdile su kako su Zygiera izraelski agenti oteli s mjesta gdje je bio čuvan u Emiratima i prebacili u zatvor u Izraelu.

Nakon objave priče Zygierova obitelj optužila je Izrael za propuste, ali izraelska država je sve optužbe odbila. Sada su pristali platiti 1,1 milijun dolara odštete obitelji samo zato kako bi izbjegli sudski proces na kojem bi podaci važni za nacionalnu sigurnost bili otkriveni, poručili su iz ministarstva pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:51