VELIKA PROMJENA

ŽIVOTNI ZAOKRET NEKOĆ MOĆNOG DRŽAVNIKA Sarkozy napustio politiku i sada 'ganja' drugu karijeru: 'Nije ni čudo, Carla je zahtjevna, a odvjetnici skupi'

 REUTERS

Trebala je to biti dugogodišnja politička karijera, upisana zlatnim slovima u povijest Francuske. I posebna po tome što je riječ o sinu imigranta (iako će on poslije postati veliki protivnik imigranata) iz Mađarske, Nicolasu Sarkozyju.

I sve je išlo prema planu, ministarske pozicije, pa pobjeda na predsjedničkim izborima 2007. godine, a onda su kola krenula nizbrdo. Zapleo se u razne financijske aranžmane, kako s bogatim francuskim nasljednicama tako i s opakim diktatorima protiv kojih je onda pozivao svijet u borbu kako se ne bi razotkrilo koliko su mu novca dali za kampanje (Gadafi).

No, u Francuskoj sudovi rade pa su se počele otvarati optužnice. Gubi izbore 2012., a prošle godine ne uspijeva dobiti novu republikansku nominaciju. I priznaje: S mojom je političkom karijerom gotovo.

A onda u utorak stiže vijest iz najveće europske hotelijerske tvrtke AccorHotels: “Sarkozy je postao direktor u novoosnovanom odboru za međunarodnu strategiju”.

Prvi je bivši francuski predsjednik koji se aktivno uključio u biznis nakon što je prekinuo političku karijeru. Zlobnici kažu da to nije čudno jer je supruga Carla zahtjevna, a i odvjetnički računi nisu zanemarivi.

Sébastien Bazin, čelnik AccorHotelsa, izjavio je kako će “međunarodna ekspertiza Nicolasa Sarkozyja i njegovo poznavanje geopolitičkih pitanja predstavljati vrijednost za grupaciju”. Bivši je predsjednik skromno rekao da mu je “drago što će moći pridonijeti razvoju kompanije”. Sarkozy se neuspješno okušao u privatnom biznisu između 2012. i 2014., pa se vratio u politiku. Sad mu se takva mogućnost više ne pruža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:17