NOVI APSURD U VRTIĆU

‘Ako mi ne priznaju ženu jer je Bugarka, zašto mom djetetu ne daju bodove kao da sam samohrani otac‘

- Planiram upravnu tužbu protiv Grada jer smatram da je Pravilnik protupravan, diskriminirajuć i u suprotnosti sa zakonima EU-a

Ilustracija

 Anastasiia Shandra/Alamy/Alamy/Profimedia/Anastasiia Shandra/alamy/alamy/profimedia

Jednogodišnja Regina ostala je bez mjesta u vrtiću jer je prilikom bodovanja svrstana u pogrešnu skupinu zbog prebivališta njene majke. Naime, Grad Zagreb u ožujku je donio Pravilnik o upisu djece u vrtiće prema kojemu se određivalo pravo prednosti za svu djecu koja su se pokušala upisati u gradske vrtiće. Upravo zbog Pravilnika koji je zanemario da se Hrvatska, pa tako i Zagreb, nalazi u Europskoj uniji, Regina na jesen neće krenuti u vrtić.

Njena majka Angela podrijetlom je Bugarka koja već godinama stanuje sa svojim suprugom u Zagrebu. Prema zakonima EU-a državljani Europske unije u Hrvatskoj ne mogu steći prebivalište nego isključivo boravište koje Angela već nekoliko godina ima prijavljeno. Europsko pravo ne razlikuje termin prebivališta od boravišta za razliku od hrvatskog zakonodavstva.

- Kći nam se rodila u Zagrebu i ima hrvatsko državljanstvo, isto kao i ja. Svi troje stanujemo na Trešnjevci gdje smo kćer pokušali upisati u Dječji vrtić Matije Gupca. Zbog supruginog boravišta, svrstana je u krivu skupinu zbog čega nije upisana niti u vrtić u centru koji nam je bio drugi izbor i u kojem je ostalo slobodnih mjesta, rekao je Reginin otac Matija.

Da bi situacija bila apsurdnija, u drugom zagrebačkom vrtiću mu je rečeno da su oni drugačije gledali na bodovanje boravišta i prebivališta te da bi kod njih jednogodišnjakinju svrstali u P1 skupinu i na jesen bi krenula u vrtić. Djevojčica je prikupila 10 bodova na temelju toga što su joj zaposlena oba roditelja i 1 bod zato što ima prebivalište na području vrtića. Ukupnih 11 bodova uz dob bi joj bili dovoljni za upis u neki od vrtića u blizini mjesta stanovanja.

- Supruga je doktorica dentalne medicine, a ja sam vlasnik firme, odnosno oboje smo zaposleni pa je tu dobila najviše bodova. Situacija je apsurdna, prema tim rezultatima ispada da supruga ne živi s nama. Mogli su me onda staviti u kategoriju samohranog oca pa bi dobila više bodova i mjesto u vrtiću, smatra Matija.

Iznerviran situacijom, unajmio je odvjetnicu i planira upravnu tužbu protiv osnivača vrtića - Grada jer smatra da je doneseni Pravilnik protupravan, diskriminirajuć i u suprotnosti sa zakonima EU-a. Slučaj je prijavio inspekciji, a idući korak je prijava Europskom pučkom pravobranitelju.

U posljednja dva tjedna obitelj je poslala brojne prigovore na gradske urede, uključujući Ured gradonačelnika i Ured za obrazovanje, sport i mlade, no nitko im nije odgovorio.

- Čim su objavljeni rezultati podnijeli smo prigovor na princip bodovanja, ali smo na kraju odbijeni bez ikakvog pojašnjenja. Ne krivim vrtić jer oni postupaju po Pravilniku koji nije dobro zamišljen, a usmeno nam je rečeno da naša situacija nije predviđena pravilnikom. Grad krši zakon i direktno diskriminira građane EU-a koji imaju reguliran boravak na području Zagreba, kaže Matija.

Rješenja zapravo nema. Iako je Bugarska već 16 godina u Europskoj uniji, od toga deset godina skupa s Hrvatskom, Angela nije imala razloga tražiti hrvatsko državljanstvo jer ju je štitile odredbe Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji. No, očito za dobiti mjesto u zagrebačkom vrtiću to nije dovoljna garancija.

Ako imate temu iz područja predškolskog odgoja, možete se javiti na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 22:31