TKO ĆE IH KAZNITI?

PREVARA: Taksisti i dalje naplaćuju po skupljoj tarifi!

Iako je Skupština donijela odluku da cijene od 4. studenoga budu 15 posto niže, taksisti i dalje građanima naplaćuju vožnju po staroj cijeni
 Damjan Tadić/Cropix

ZAGREB - Dobar dan, trebao bih taksi - nazvali smo jučer dispečera Radija taksi Zagreb.

- Iz Koranske ulice? - upitao je.

- Da, do Gajeve, ali molim vas onaj jeftiniji - zamolili smo.

- Kako mislite, jeftiniji? - čudi se glas s druge strane linije.

- Pa, čuli smo kako postoji mogućnost da naručimo jeftiniji prijevoz.

- Aha. Dobro onda, šaljem vam jeftiniji - pristao je dispečer.

Start vožnja i dalje 19 kn

Na ovaj način zagrebački taksisti varaju građane već 26 dana, jer iako su prema odluci Skupštine od 4. studenoga morali sniziti cijene 15 posto, to nisu učinili, a neupućeni građani i dalje uslugu plaćaju prema staroj cijeni. Prema toj odluci Skupštine početna cijena vožnje najviše može iznositi 16 kuna, vožnja po kilometru 6 kuna, a vrijeme čekanja po satu je 43 kune.

Naš taksi stigao je za nekoliko minuta. Početna cijena na taksimetru iznosila je 19 kuna, iako je morala biti umanjena i stajati 16 kuna.

- Zašto je start vožnja 19 kuna? - upitali smo.

- Nismo stigli promijeniti taksimetre - pravdao se naš taksist, koji nam je uslugu ipak naplatio 15 posto manje, pa smo umjesto 33 kune, vožnju do Gajeve platili 26 kuna.

Dobili smo i račun, a taksist nam, očito oprezan zbog svega, nije htio uzeti ni napojnicu.

Koliko su na ovaj način taksisti ukrali građanima novca, možemo samo nagađati, a prema našoj okvirnoj računici, riječ je o više od milijun kuna. Naime, uz pretpostavku da je svih 1034 taksista u istom danu imalo prosječno pet vožnji, koliko ih inače imaju, i da su na svakoj vožnji zaradili prosječno 60 kuna, prema staroj cijeni u džep bi stavili 1,2 milijuna kuna više nego prema novoj.

- Taksisti su morali spustiti cijene usluga i ne znam zašto to nisu već napravili - pitao se jučer predsjednik Skupštine, Boris Šprem.

- Je li on svjestan što govori? - odgovara predsjednik Udruženja taksista Juraj Šnidarić - U tijeku je preuređenje taksimetara i ne možemo napraviti sve odjednom. Imamo 1034 taksi vozila, a servisiranje jednog taksimetra traje sat vremena - ogorčen je.

Za ovo kršenje Odluke taksisti bi trebali biti i novčano kažnjeni iznosima od 700 pa do nekoliko tisuća kuna. Međutim, Grad nema komunalnog inspektora prometnog smjera koji bi kažnjavao prevarante.

- Trebali bismo takvog inspektora imenovati za nekoliko dana. Uskoro ćemo provesti inspekciju - najavio je Mijo Bezer iz Gradskog ureda za promet.

Servisiraju taksimetar

Obilazeći jučer taksi stajališta, doznali smo da većina ne zna da su trebali sniziti cijene usluga.

- Nemam pojma. Nitko me nije obavijestio. Zar moram svaki dan ići u Skupštinu da saznam novosti? - čudio se Karlo Heček kod HNK.

Nešto dalje, u Gajevoj...

- Nisam znao. Pa valjda su nam trebali javiti - kaže Vladimir Ružjak.

Njegov kolega Zdravko Habek, pak, zna za nove cijene.

- Radi se na tome. Čekam red, da mi servisiraju taksimetar - rekao je Habek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:39