ZG KUL

FILMOVI S MOTOVUNA PRIKAZUJU SE I U ZAGREBU Najveće atrakcije na ljetnoj pozornici Tuškanca

 Arhiva/CROPIX

ZAGREB - Izbor ponajvećih atrakcija s ovogodišnjeg Motovun Film Festivala prikazat će se, još za vrijeme trajanja festivala, i u Zagrebu, od 30. srpnja do 6. kolovoza, na ljetnoj pozornici zagrebačkog kina "Tuškanac" kao dio Zagrebačkog kulturnog ljeta ZG KUL.

Izabrano je petnaestak dugometražnih i kratkometražnih filmova među kojima su i pobjednik festivala u Cannesu, francuski film "Adelin život" Abdellatifa Kechichea o djevojci koja "raste, traži se, gubi i pronalazi" te srpski "S/kidanje" Koste Đorđevića o troje mladih ljudi koje razlikuje socijalni status, a povezuje opsesivna ljubav prema pogrešnoj osobi.

Na programu su i "Vjera" i "Ufanje", dva najnovija filma proslavljene trilogije "Raj" Ulricha Seidla, austrijskog režisera kojega Motovun prati još od prvog igranog filma "Pasji dani".

Prikazat će se i ruski dokumentarac "Pussy Riot: punk molitva", o tri mlade umjetnice i feministice koje su izvodeći 40 sekundi dugu 'punk-molitvu' u ruskoj katedrali 'zaradile' čak sedam godina zatvorske kazne u Sibiru, te irski "Dobre vibracije" Lise Barros D’Sa i Glenna Leyburna, putovanje u Belfast s kraja sedamdesetih, na same početke punk glazbe.

Tu su i filmovi s kojima se otvara, odnosno zatvara festival u Motovunu, "Zamisli" poljskog redatelja Andrzeja Jakimowskog o profesoru koji vjeruje da slijepima može pomoći orijentacijskim vještinama koje proizlaze iz uma i mašte te francuski "Camille premotava" Noemie Lvovsky, najavljen kao "urnebesna mješavina 'Bridget Jones', 'Muriel se udaje' i 'Povratka u budućnost'".

Zagrebačko-motovunske filmske večeri donose hitove sa svjetskih festivala i nezavisne filmske scene koji najčešće ne dolaze na repertoare domaćih kina, pa je to i jedina prilika da se oni pogledaju, napominje se u najavi projekcija koje će obuhvatiti i filmove programa "Motovunski kratki".

Filmovi s ovogodišnjeg festivala u Motovunu, koji se održava od 27. do 31. srpnja, prikazivat će se na Tuškancu s engleskim podnaslovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 06:57