JUTARNJI DOZNAJE

FOTO: NOVA ATRAKCIJA U MAKSIMIRU U zoološki tajno dopremljen Leo, novi mužjak lava

Kad je stigao, danima nije izlazio iz spilje. Bojali su se da je bolestan, dok kamere nisu otkrile da noću izvodi vratolomije - kotrlja se, skače, izvodi salta
 Vjekoslav Skledar/Cropix

Biolozi zagrebačkoga zoo vrta pomislili su da je Leo bolestan, jer danima nije izlazio iz spilje, ali noćne snimke pokazale su da je pravi otkačeni noćni tip.

Nestašni Leo, lav koji je prošli ponedjeljak u tajnosti dovezen iz zoološkog vrta u Subotici, kako bi pravio društvo zagrebačkim lavicama Ayani i Nyoti (rođenima u Amsterdamu), isprva je izazvao veliku zabrinutost, a zatim opće oduševljenje i smijeh zaposlenika zoo vrta u Maksimiru.

Osmogodišnji Leo je prvi lav koji je odmah nakon dolaska u Zagreb smješten u tek završenu, prostranu nastambu s jezerom i umjetnim spiljama, čije će otvorenje biti svečano proslavljeno u subotu.

Pravi šou odigrao se na graničnom prijelazu sa Srbijom. Leo je već tada, na putu prema Zagrebu, postao senzacija.

- Što to prevozite? - pitali su carinici.

- Lava. Za zoološki vrt u Zagrebu - mirno je odgovorio vozač, predajući dokumente.

- Lava? Ma dajte... Ozbiljno? - zbunili su se carinici. I to je bio okidač za pravu malu feštu koja se odigrala na Bajakovu. Među stanovnicima se nevjerojatnom brzinom pročulo da je u velikoj prikolici na granici - lav. Počeli su dolaziti roditelji s djecom, pogledavali ga oprezno, a neki su se čak s njime slikali pokraj kaveza u prikolici. Zato je kasnio u Zagreb gotovo dva sata.

Kada je napokon stigao i kročio u novu nastambu, odmah je pobjegao u spilju. To je, inače, uobičajeno prvih nekoliko dana, dok se životinja ne navikne na novi prostor, ali Leo danima nije niti njušku promolio iz svoje kućice.

- Ozbiljno smo se zabrinuli da nije bolestan. Pregledali smo ga, i bilo je sve u redu. Nismo više znali što bismo, pa smo odlučili postaviti tri kamere za noćno snimanje. Idući dan imali smo što vidjeti na snimci. Ukratko, dečko je noćni tip - kaže sa smiješkom Davorka Maljković, direktorica zoo vrta.

Leo bi, doznajemo, čim padne mrak, izletio iz spilje i počeo izvoditi prave cirkuske vratolomije. Zaletio bi se, pa se zakotrljao, skakao po stijenama, izvodio vratolomije... Ponašao se kao da nije odrastao lav, nego mladunac ili hiperaktivni tinejdžer. Zaposlenici zoološkog vrta uplašili su se da ga takvog, neozbiljnog, lavice neće prihvatiti.

- Ipak ovdje vladaju ženke. U stanju su ubiti mužjaka koji im se ne svidi. No, na sreću, sve je prošlo dobro. Jučer smo u novu nastambu pustili lavice i Leo je brzo pokazao svoju dominantnost, što je impresioniralo ženke. Ipak je to mužjak u najboljim godinama, za razliku od našeg starog Konga. On ima 18 godina i u divljini bi ga odavno već otjerao mlađi, snažniji mužjak ili nezadovoljne ženke. Njega ćemo izdvojiti u zaseban prostor jer dva muška lava ne mogu zajedno. Potukli bi se - otkriva Maljković.

Muškog lava u najboljim godinama dugo su tražili u zoološkim vrtovima, članovima Europske asocijacije zooloških vrtova i akvarija (EAZA), koja međusobno razmjenjuje životinje, ali baš tada nije bilo niti jednog viška.

I tako su naletjeli na Lea, iako zoo vrt u Subotici nije član te organizacije.

- Napravili smo iznimku, jer je taj zoo vrt prekrasan i kandidat je za članstvo EAZA, što će dogodine vjerojatno postati. Problem je bio u tome što se projekt uzgoja velikih mačaka u okviru asocijacije zooloških vrtova radi periodično. Zbog toga određenih godina ima mnogo beba lavova, a kada se ispuni neka kvota, onda se uzgoj zaustavi odvajanjem mužjaka od ženki u doba tjeranja. Mi smo uletjeli u vrijeme kada su bebe odrasle i već podijeljene drugim vrtovima. Međutim, imali smo sreće jer smo naišli na jedan zaista prekrasan primjerak lava - objašnjava direktorica Maljković.

Nastamba od 1600 m2 prvi je korak u izgradnji afričke savane. Sada slijede žirafe

Najzahtjevniji projekt u posljednjih desetak godina - gradnja nove nastambe za lavove - počeo je 2009. i sada se obavljaju završni radovi. Riječ je o prvoj etapi uređenja tematske cjeline Afrička savana, unutar koje će dominirati upravo dovršena vanjska nastamba za lavove i paviljon (unutrašnja nastamba) u obliku stjenovitog brda, takozvanih kopji (od afričke riječi koppie, što znači vrh).

To su otoci granitnih stijena usred savane koje čopori lavova često koriste kao mjesto za odmor ili promatranje okolice. Većinski vanjski dio nastambe prostire se na 1540 četvornih metara, što je gotovo deset puta veći prostor od otužnog i dotrajalog kaveza u kojima su boravili do sada.

Posjetitelji će od lavova u unutarnjem dijelu nastambe biti odijeljeni samo staklom, a ograđena je i drugim vrstama barijera: žičanom mrežom i jarkom. Svaka od barijera ima i dodatnu sigurnosnu zaštitu u obliku žica pod električnim naponom.

U pozadini je i manja vanjska nastamba za odvajanje jedinki, površine 108 četvornih metara. Na samu nastambu posjetitelji će se moći popeti i tako iz ptičje perspektive baciti pogled na cijeli zoološki vrt.

Prostranija i prirodnija nastamba morala se izgraditi zbog usklađivanja sa standardima držanja životinja Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija (EAZA).

Dosadašnja nastamba za lavove i tigrove će se srušiti, čime će se osloboditi prostor za nove nastambe. Idući projekt je, barem u ideji, gradnja nastambe za žirafu, koje u zagrebačkom zoo vrtu nije bilo od 1960. godine. No, u Upravi još nisu sigurni kada će dobiti zeleno svjetlo od EAZA, s obzirom da je riječ o životinji koja zahtijeva posebne uvjete držanja. Sigurnije je da će deve uskoro također dobiti novu nastambu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:01