BUNA U BOROVJU

GRAĐANI O SPORTSKOM CENTRU ISLAMSKE ZAJEDNICE 'Nismo protiv sportskog centra, ali nam smeta što džamija ‘krade’ kvadrate našeg malog parka!'

Mnogi priču o SRC-u Borovje dovode u relaciju s lokalnim izborima

Naoko bezazlen projekt izgradnje sportsko-rekreacijskog centra na međi zagrebačkih naselja Borovje i Folnegovićeva, koji financira Islamski centar Zagreb, pretvorio se u pravi politički problem, dodatno potkrijepljen skorašnjim lokalnim izborima.

Dvije barijere

Islamska zajednica, naime, gradi SRC pod nazivom NUR Borovje, koji se gotovo naslanja na postojeću džamiju i Islamski centar. No, stanovnici Folnegovićeva kažu da projekt zadire u njihov teritorij i “krade” im omiljenu zelenu površinu za šetnju, rekreaciju i igru sa psima. Problem su tribine oko nogometnog igrališta koje bi, prema projektu, 25 metara trebale ući u teritorij Folnegovićeva naselja i spomenuti park. Uz to što će zauzeti dio površine, tribine će narušiti izgled parka tvoreći horizontalnu i vertikalnu vizualnu barijeru, jer će biti barem četiri metra visoke. Drugi je problem što je projektom predviđen prilaz SRC-u kojim bi vrlo prometna Ulica Frana Krste Frankopana bila spojena s mirnom kvartovskom slijepom Ulicom Milke Trnine.

Traži se alternativa

Stanari se stoga boje da bi drastično povećanje prometa, koje bi se zasigurno dogodilo, donijelo i oštećenje ionako nestabilnih zgrada.

- Nemamo ništa protiv gradnje centra, ali ne želimo da se gradi na našem zemljištu. Kada je tribina u pitanju, postoje brojna alternativna rješenja i ne vidimo zašto bi trebala biti građena baš tako da zauzme dio našeg parka.

Isto tako, ne želimo gužvu i automobile. Prikupio sam potpise više od 150 građana i predao peticiju Mjesnom odboru Folnegovićeva naselja koji je prihvatio naš stav. Nismo imali ništa protiv kada se nedaleko od igrališta gradio Spomen-park za poginule bošnjačke borce, ali kakvi su ovo dobrosusjedski odnosi kada se zapravo radi o, da se grubo izrazim, agresiji na naš park - pita Frane Čavka, jedan od stanovnika Folnegovićeva. Predsjednik Mjesnog odbora, Slobodan Jurković, zna za probleme svojih sumještana.

Kaže da je organiziran zbor građana na kojem se o tome raspravljalo te da je na skupu bio i gradonačelnik Milan Bandić.

- On je prihvatio sve naše zahtjeve i rekao da imamo njegovu potporu. Rečeno nam je da će nam ipak ostaviti naš park, osim tih 25 metara tribine, te neće raditi spoj Ulice Frankopana s Trnininom, prema želji građana.

Što čeka Bandić?

Sada čekamo potvrdu i iz službene dokumentacije - kaže Jurković. Ipak, stanari se pitaju je li Bandić načelno pristao na sve zahtjeve samo zbog toga što se bliže lokalni izbori, a posebno u svjetlu činjenice da je sin jednog istaknutog islamskog dužnosnika u RH savjetnik zagrebačkog gradonačelnika, zbog čega moraju njegovati dobre odnose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:14