‘TREBA SVE ISPOČETKA‘

Obećavali otvoriti kino Europu, a sad kažu da im fali za statičku obnovu: ‘Zasad ništa od toga‘

Kino Europa bilo je ključno mjesto hrvatske nezavisne kinematografije i važno za kulturu Zagreba, te vibrantno mjesto za okupljanje
 Lucija Ocko/Cropix

Omiljeno kino Europa u središtu Zagreba zatvoreno je već četiri godine, od svibnja 2019. Trebalo je biti otvoreno krajem 2022. godine, ali se i dalje ne zna kad će do toga doći jer prava obnova još nije ni počela. U najboljem slučaju u kino ćemo tek krajem 2025. godine, što znači da vrlo vjerojatno neće biti otvoreno za ovog mandata gradske vlasti. To će im sigurno teško pasti jer su kino Europu imali postavljeno kao jedan od ključnih projekata.

image
Lucija Ocko/Cropix

Gradska vlast najavljivala je još početkom godine da će kino otvoriti 2024. godine, nakon obnove interijera i krova. No sad se pokazalo da je prije nužno provesti statičku obnovu zgrade. Tako im je taj projekt zasad kliznuo kroz prste.

Kino Europa bilo je ključno mjesto hrvatske nezavisne kinematografije i važno za kulturu Zagreba, te vibrantno mjesto za okupljanje. Popravljeno je još ranije njeno pročelje, ali nije konstrukcijski obnovljena, odnosno statički. Tako da sve što je do sad rađeno zapravo baš i nije imalo puno smisla. Kino Europa nakon gotovo 10 godina uspješnog djelovanja naprasno je, bez pravog razloga, zatvorila prethodna gradska vlast.

"Počeli su raditi na uređenju kina, ali taj je proces bio prilično neobičan. Putem GSKG-a naručen je projekt u kojem projektantu nije dan adekvatan zadatak u smislu funkcionalnosti prostora kao suvremenog Kina te je prije osnovne obnove neracionalno utrošen novac za uređenje fasade.", kažu u Gradu Zagrebu. I dodaju: "Međutim, prethodna gradska uprava nije napravila ono najvažnije - adekvatne elaborate stanja konstrukcije nakon potresa te do nedavno nismo mogli sa sigurnošću utvrditi je li zgrada kina statički dovoljno stabilna da ne bi bilo nikakvih rizika za publiku."

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

Kako bi bili sigurni u stanje konstrukcije, napravljena su ispitivanja konstrukcije i izrađeni stručni elaborati koji su pokazali da se, dodaju, na žalost ne može ići samo s uređenjem prostora, za što su već bili osigurali sredstva, nego je nužno ojačanje konstrukcije i cjelovita obnova kina.

"Zbog toga upravo radimo na novelaciji projektne dokumentacije kako bi zgrada zadovoljila sve standarde sigurnosti, ali i kako bismo postojeći projekt izmijenili tako da odgovora suvremenim kulturnim potrebama. Tek nakon što novi projekt bude završen, znat ćemo i konačan iznos investicije. Bez obnove konstrukcije, procijenjen je iznos od oko 6,5 milijuna eura", odgovorili su nam iz Grada.

Obnova Kina Europa je, kažu, projekt od najvišeg interesa za ovu gradsku upravu. "Spremni smo za njegovu obnovu osigurati potrebna sredstva, a planiramo ga i prijaviti za sufinanciranje iz EU-a, odnosno sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Činimo sve da se obnova odvija što je brže moguće, odnosno da se kino što prije otvori, ali iskustva obnove zaštićenih kulturnih dobara i ovako kompleksnih projekata govore nam da to nije realno očekivati ispod godinu i pol dana.", zaključuju u Gradu.

image
Lucija Ocko/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:44