DRAMA U VRTIĆIMA

Roditelji angažirali odvjetnike: ‘Lani su rekli da mi je sin premlad. Evo zašto ga sada nisu upisali...‘

Bilo bi mi prihvatljivo da smo pošteno izgubili mjesto, ali ovo nije fer i protivno je pravilniku, rekla je majka čije se dijete našlo ispod crte

Ilustracija, vrtić

 Riopatuca/Alamy/Alamy/Profimedia/

S jučerašnjim danom istekao je žalbeni rok na rezultate upisa u zagrebačke vrtiće, a prema podacima koje je Grad dostavio prije tjedan dana u vrtiće je ostalo neupisano čak 3180 djece. Novim modelom upisa trebale su biti spriječene malverzacije, no roditelji su pronašli brojna odstupanja od pravilnika i upustili se u pisanje žalbi, a neki su otišli korak dalje, pa su angažirali i odvjetnike.

Javila nam se majka djeteta koje ove godine nije dobilo mjesto u Dječjem vrtiću Bukovac zbog, kako kaže, nepoštivanja pravilnika koji je donio sam Grad. Članak 11. tog pravilnika, koji je i objavljen na internetskoj stranici vrtića, kaže da ako dvoje ili više djece ostvari jednak broj bodova, prednost pri upisu ima starije dijete.

Roditelji su proučavanjem objavljenih listi, na kojima su navedeni datumi rođenja djece, utvrdili da su u vrtić primljena djeca mlađa od njihove, dok su oni dobili informacije da im djeca nisu upisana u vrtić jer "nema slobodnih prostornih kapaciteta sukladno planu upisa".

- Prošle godine je bio premlad, ove godine ispada da je prestar. Na listi se nalazi više od 40 djece koji su upisani prije mog djeteta s istim brojem bodova s tim da su ta djeca mlađa od mog sina. Bilo bi mi prihvatljivo da smo pošteno izgubili mjesto, ali ovo nije fer i također je protivno pravilniku, rekla je majka čije se dijete našlo ispod crte.

U razgovoru s drugim roditeljima ustanovila je da bi jedino pravedno bilo da se potpuno poništi trenutna lista i da se provede novi natječaj tijekom žalbenog roka, no to se nije dogodilo. Dodaje da su neki roditelji u očaju angažirali odvjetnike da pokušaju tako nešto promijeniti. Širile su se glasine da je došlo do pogreške, no ispostavilo se da ni to nije slučaj.

Ravnateljica Gordana Lukačić potvrdila je da su uistinu jednogodišnjaci dobili prednost nad dvogodišnjacima, ali da je sve po pravilima, a ubrzo smo dobili i odgovor osnivača vrtića - Grada Zagreba.

- Dječji vrtić Bukovac djecu starijeg jasličkog uzrasta upisao je u skupine predviđene za starije jasličare. Međutim, preostala neupisana djeca starijeg jasličkog uzrasta nisu mogla biti smještena u prostor koji je svojom namjenom, opremom, didaktikom i namještajem predviđen za djecu mlađeg jasličkog uzrasta te, samim time, neprikladan za stariju djecu. Slijedom navedenog, u spomenutu su skupinu upisana djeca mlađe jasličke dobi, poštujući pritom kriterij prednosti starijeg djeteta, napisali su iz Grada.

Dodali su da je isto tumačenje dobiveno od Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno da se upisi provode prema slobodnim prostornim kapacitetima sukladno namjeni prostora. Dakle, upisi u ovom vrtiću provedeni su prema zakonu i pravilima, iako se takva situacija nije pojavila niti u jednom drugom vrtiću.

Katarina Turković Gulin, predsjednica Udruge Sidro koja se bavi zaštitom prava djece u vrtićima, kaže da je prostorno opremanje potpuno identično za svu djecu jasličke dobi, neovisno o tome radi li se o starijem ili mlađem jasličkom uzrastu.

- Jedina eventualna razlika, koja je minimalna, javlja se kod didaktičkih materijala. To znači da je jednoj skupini potrebno osigurati više taktilnih materijala nego drugoj, no to su ionako stvari koje se reguliraju na početku i tijekom godine, rekla je Turković Gulin.

Prigovore nisu pisali samo roditelji koji su se na nešto žalili, već i oni kojima su mjesta izmakla za dlaku nadajući se da će ipak pronaći neki dodatni bod da budu među sretnicima čija će djeca na jesen krenuti u vrtić. Konačni rezultati nakon prigovora bit će poznati 10. srpnja, a prošle godine nakon žalbenog roka u vrtiće je upisano dodatnih 460 djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:00