TEROR ZAGREBPARKINGA

SAMO NA RODITELJIMA DJECE U BOLNICI LANI UZELI 360.000 KUNA Ovo su ulice na kojima pauk diže najviše auta!

Za razliku od 2013. kad je Zagrebparking ondje intervenirao 217 puta, iz te je ulice lani odvezeno rekordnih 720 automobila
 CROPIX

Ulica Srebrnjak, odmah iznad Kvaternikova trga, apsolutni je rekorder po broju automobila koje je zbog nepropisnog parkiranja odvezla služba Zagrebparkinga. Iako Srebrnjak nije ni blizu najprometnijih lokacija u gradu, iz ulice su zbog parkiranja na nogostupima, ispred privatnih ulaza i drugih zabranjenih površina “pauci” tijekom 2014. godine odvezli čak tri puta više automobila nego godinu ranije, 720 nasuprot 217.

Zagrebparking je samo u toj ulici izdao kazne u vrijednosti od 360 tisuća kuna, a čini se da će ih najviše plaćati roditelji bolesne djece koji u ulicu dolaze zbog Dječje bolnice Srebrnjak.

Premalo mjesta

Naime, iako u Holdingu ne vode službenu evidenciju o uzrocima odvoza, stanari i osoblje bolnice nam otkrivaju da su najčešće na udaru upravo pogrešno parkirani automobili roditelja koji dolaze u Dječju bolnicu. Bolnica nema svoje parkiralište, roditelji su u žurbi ili dugo čekaju na red, a dopuštenih i k tome besplatnih mjesta za parkiranje u ulici također ima premalo i uvijek su puna. Stoga od kućnog broja 99, odmah preko puta bolnice, pa prema raskrižju s Bijeničkom cestom, svi posjetitelji bolnice koji stanu na nogostup postaju mete “pauka”.

Situacija se intenzivirala u travnju prošle godine, kažu stanari.

- Svaki dan oko podneva ulicom voze ‘pauci’ i odnesu sve koji su na nogostupu. S druge strane, auti nam zakrče nogostupe i zbog njih gotovo da ne možemo izlaziti iz kuća - kaže stanar Andrija Kakša. Zaposlenica laboratorija u bolnici Srebrnjak Marija Uhernik kaže da su stupići na lijevom nogostupu postavljeni točno do bolnice, ali u produžetku ih nema.

- Čini se da se vozačima priprema klopka. Najteže mi je gledati roditelje koji se svađaju s ‘pauk’ službom jer čekaju na red u bolnici, a nema slobodnih mjesta. Ili nek se uvede naplata parkiranja ili nek se postave stupići duž cijele ulice - zaključuje.

Kliknite na sliku za uvećanje infografike

Druga lokacija na kojoj najčešće dižu automobile samo je 300 metara duga ulica Opatovina, od čega je samo pola dostupno vozačima. Riječ je o lokaciji iznad tržnice Dolac punoj kafića, a lani je iz nje odvezeno 655 vozila, što je 125 više nego u 2013. godini.

U Opatovini su najviše na udaru stanari. Vode, kažu, borbu sa zaposlenicima “pauka” koji im automobile dižu beskompromisno. Objašnjavaju nam da je ulica u pješačkoj zoni i zbog toga ni oni na ulici ne smiju ostavljati svoje aute.

- Moj je sin nekoliko puta pred vlastitim ulazom dobio kaznu samo zato što je mene dopratio do stana. Ne može kupiti povlaštenu kartu, odnosno potvrdu da smo stanari jer ona ne postoji. Preostaje nam parkirati se 500 metara dalje pokraj Kaptol centra - objašnjava stanarka Mara Belinić. Zaposlenici puba Tolkien’s house kažu da oni dežuraju uz dostavna vozila da ne bi bilo problema.

Proširenje zona

- Netko od nas stoji uz dostavno vozilo dok obavijesti redare da je ono ovdje samo privremeno. Dečki su tolerantni i uvijek nas pitaju prije što nego odvezu vozilo - kažu u pubu.

Neslužbeno doznajemo da je jedan od razloga što je odvezeno više vozila izmjena parkirališnih zona u cijelom gradu, koja je provedena u ljeto prošle godine. Podsjetimo, 1. zona je proširena na sve strane grada podjednako pa vozači češće zastaju u nižim platnim razredima, gdje se onda stvaraju čepovi i raste broj pogrešno parkiranih.

Upravo je naplata parkiranja na treće mjesto pogurala Vukovarsku ulicu s čijih je nogostupa 2013. godine, dakle prije proširenja, uklonjeno 259 vozila, a lani čak dvostruko više - njih ukupno 544. Razlog: istočni dio Vukovarske ulice je izmjenom uvršten u drugu zonu.

S Avenije Marina Držića, četvrte po broju uklonjenih vozila, lani je odvezeno 325 automobila, 51 više nego prethodne godine, a navedene ulice čine veliku četvorku koja drži neslavan rekord po broju nezakonitog parkiranja. Iako bi se prema ovim brojkama moglo zaključiti da je prošla godina bila nesretnija za džepove nesavjesnih vozača od 2013. godine, brojke koje smo dobili iz Zagrebparkinga ipak pokazuju suprotno: 2014. je ukupno na području grada bilo 12.347 premještanja, odnosno odvoženja vozila do Velesajma i 9454 započetih radnji, odnosno fotografiranja nepropisno parkiranog vozila i dolaska “pauka”. U 2013. godini je bilo 14.796 premještanja, što je gotovo 2500 više nego lani i 9920 započetih radnji, što je 446 više nego 2014. godine.

Izdane kazne

Zagrebparking je lani izdao kazne u iznosu od 6,173.000 kuna, a za započete radnje premještanja, što se odnosi već na fotografiranje vozila i dolazak “pauka”, 2,363.500 kuna. U 2013. su za uslugu premještanja izdali kazni u vrijednosti 7,398.000 kuna, a za započete radnje prije premještanja još 2,480.000 kuna kazni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:34