ZBRKA NA GORNJEM GRADU

STANARI LJUTITI NA VLASNIKE AUTOMOBILA ‘Skidaju tablice i tako izbjegavaju kazne za parkiranje’

Zagrepčani s Gornjeg grada, ali i komunalni redari, nemoćni su u borbi protiv vozača koji ostavljaju aute na nedozvoljenim mjestima
 Ranko Šuvar / CROPIX

Iako je na Ilirskom trgu zabranjeno parkiranje, vozači su pronašli način kako izbjeći kazne. Vozila ostavljaju na mjestima na kojima je parkiranje izričito zabranjeno, a nakon toga uklone registarske oznake s automobila. I nitko im ne može ništa.

Takvo ponašanje vozača već godinama promatraju stanari Ilirskog trga koji su se žalili nadležnim službama, ali i obavještavali vlasnike automobila da se ne mogu tako parkirati. U redakciju nam se javio ogorčeni stanar koji je dokumentirao i fotografirao prekršaje.

Nova akcija stanara

- Trenutno vodim kampanju da se spriječi bezobzirno parkiranje na kolniku Ilirskog trga. Do 2009. na kolniku su bili stupići koji su uklonjeni kad se kolnik asfaltirao 2009. godine.

Osobno sam vidio gradonačelnika Bandića kako 2008. daje instrukcije da se stupići pomaknu za 4 centimetara da bi pješaci imali više prostora. Već 10-ak dana šaljem Gradskom uredu fotografije nepropisno parkiranih automobila bez registracija. Oglušuju se. Pročelnik Dinko Bilić poslao mi jesuhoparni odgovor - govori i pokazuje dopis.

U odgovoru Gradskog ureda stoji kako “očevidom navedene ulice dana 5. lipnja 2014. nije zatečeno niti jedno nepropisno parkirano ili zaustavljeno vozilo, a nadzor će se nastaviti”.

No nepropisno parkirana vozila sa skinutim registracijama i dalje se parkiraju na kolniku Ilirskog trga. Zabrinuti stanar u utorak je ponovno fotografirao crveni BMW parkiran bez registarskih oznaka. Vlasnik crvenog automobila samo je jedan od njih nekoliko koji se već godinu dana parkiraju na Ilirskom trgu te maknu svoje registarske oznake da ne bi dobili kaznu, ali i da ih pauk ne bi maknuo. Zabrinuti stanar, koji je htio ostati anoniman jer su mu vozači tih automobila već nekoliko puta prijetili, već godinu dana sve nadležne službe upozorava na problem. No nitko nije ništa poduzeo.

Nemoćna policija

- Apsurd je sljedeći: ako nazovete policiju, reći će vam da nazovete pauka. Nazovete pauka, a oni pitaju smeta li vozilo prometu. Ne. Kažu da onda nazovete prometne redare. Zovete prometne redare, a oni će vam reći da je to u domeni komunalnih redara. Zovete komunalne redare, oni će vam reći da kad vide olupine bez registracije, stavljaju notu s upozorenjem da će se u roku od tri dana olupina odnijeti - objašnjava stanar koji je godinama živio u inozemstvu, gdje se skidanje tablica s automobila smatra kriminalnim djelom i takvi se automobili odmah uklanjaju.

- Jedne večeri zvao sam policiju te inzistirao da pošalju patrolu, što su i učinili. Dečki su gledali vozilo bez registracije, no kako nisu mogli naći broj šasije, slegnuli su ramenima. Pitao sam ih zar ne mogu pozvati pauka. Rezignirano su odgovorili: Ne. Rekao sam da ću to dati u novine. Složili su se s tim da treba taj apsurd predstaviti široj javnosti - dodaje stanar koji se bori s još jednim problemom na koji je Jutarnji list nedavno upozorio. S Ilirskog trga zabranjen je prolaz u Jurjevsku ulicu, no vozači to godinama ignoriraju.

Praćenje kamerom

- Na problem gustog tranzitnog prometa kroz Ilirski trg upozoravam policiju, Gradski ured za regulaciju prometa i samog gradonačelnika već dulje vrijeme. Tako sam u jesen 2009. snimio videoklip od 45 minuta izmedu 8 i 8.45 ujutro. Prošlo je više od 120 automobila u 45 minuta. Nitko se nije udostojio ni odgovoriti, a kamoli nešto poduzeti. Policije nikad, ali nikad nema - upozorava stanar Gornjeg grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:30