KAOTIČNO STANJE

Zagreb prodaje stanove: Od 3295 stanova koje želi prodati Grad ima čiste papire za tek 49!

Odluka o prodaji stanova u vlasništvu Grada Zagreba, kojom je Gradska skupština ovog tjedna odlučila početi uvoditi red u kaotično stanje vlasništva nad nekretninama, zapravo je “mačak u vreći” jer je od 3295 stanova njih samo 49 upisano kao vlasništvo Grada Zagreba.

Ostalih 3246 stanova imovinski je neriješeno i Grad ih ne može prodati. Skupštinar Jurica Meić (SDP) tvrdi da je takva situacija rezultat dugogodišnje promašene politike gradonačelnika Milana Bandića.

Što s bespravnicima?

U oko tisuću od tih stanova žive bespravni stanari. Najčešće su saznali da je neki gradski stan prazan, u njega provalili i uselili se. Gradu to stvara velike gubitke, ne samo zato što za te stanove ne dobiva nikakvu najamninu nego su česti i slučajevi da ilegalni stanari godinama ne plaćaju režijske troškove.

Ovrha, naravno, ne dolazi njima nego Gradu Zagrebu. To je i prvorazredno gradsko političko pitanje, jer je među bespravnim stanarima mnogo hrvatskih branitelja. Nova odluka trebala bi riješiti te probleme jer se njima daje mogućnost da legaliziraju svoj stambeni status. Gradu Zagrebu najkasnije do 31. ožujka 2013. takvi stanari moraju podnijeti zahtjev za legalizaciju svog statusa.

No, Meić tvrdi da ako je netko u stan ušao tako što je obio bravu na vratima, pa u njemu živio pet godina a nije plaćao režije, stanar će morati podmiriti sve troškove prije nego što mu se odredi najamnina ili mogućnost otkupa.

Bandićeva diskrecija

Skupštinari su obavezali gradonačelnika Bandića da im u roku od tri mjeseca podnese izvješće o stanovima. Problem je i što Skupština nema nikakav mehanizam utjecaja na iznos najamnine. Na koji će način točno biti formirana, diskrecijsko je pravo gradonačelnika Bandića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 20:23