BURNA SJEDNICA

Bandić o pokušaju Vlade da naplati dug od 337 milijuna: 'Znate li tko je zadnji put blokirao hrvatske gradove? Četnici!'

NOVO 16:46 ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) danas je istaknuo kako je zgrožen istupom gradonačelnika Milana Bandića i da očekuje njegovu ispriku jer je, tijekom rasprave o izvješću o radu gradonačelnika u prvoj polovici ove godine, usporedio rad institucija hrvatske države odnosno mogućnost blokade gradskog proračuna s djelovanjem četnika u Domovinskom ratu.

Bandić je, govoreći o najavama blokade grada (iz Ministarstva financija), rekao kako su gradove posljednji put blokirali četnici u Domovinskom ratu.

"Treba govoriti jezikom argumenata i tolerancije, a ne jezikom mržnje", naglasio je Bernardić. Također je nedopustivim ocijenio pokušaje da se na hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata skupljaju jeftini politički bodovi, odnosno na njihovim stambenim problemima koji se ne rješavaju već 11 godina, aludirajući na Bandićevo nastojanje da oni koji su bespravno i nasilno uselili u stanove dobiju za njih mogućnost otkupa.

Zagrebačka Gradska skupština u nastavku je većinom glasova prihvatila rebalans gradskog proračuna kako Grad Zagreb više ne bi bio na mjerama privremene obustave izvršavanja proračuna.

Rebalansom proračuna predlažu se prihodi od 6,7 milijardi kuna i rashodi od 6,64 milijardi kuna odnosno smanjenje prihoda za 138,7 milijuna i rashoda za 198,7 milijuna uz istovremeno dodavanje iznosa od 118 milijuna kuna od naplaćene naknade za pročišćavanje otpadnih voda.

"Ne bi bilo problema ni s fontanama ni s Cvjetnim da nisu prihvaćeni lani", podsjetila je Danira Bilić (HDZ) i dodala kako nije u redu da zastupnici na klupe dobivaju amandmane pet minuta prije rasprave o rebalansu. "To nisu normalni uvjeti za izmjene temeljnog dokumenta", kazala je Bilić pa su iz HDZ-a prilikom glasovanja ostali suzdržani.

Igor Rađenović (SDP) poručio je pak da rješenje nije idealno, ali je bolje nego dosad i naglasio kako bi valjalo da se način donošenja rebalansa putem radne skupine Gradske skupštine te Zagrebačkog holdinga, uz pomoć Gradske uprave, ponovi i kod donošenja proračuna za 2013.

Upozorio je i da alarmanto pada prihod od komunalnog doprinosa pa i to treba uzeti u obzir.

13:47 - Znate li tko je zadnji put blokirao hrvatske gradove? Četnici! - ispalio je gradonačelnik Milan Bandić za govornicom Gradske skupštine.

Tako se referirao na pokušaj Ministarstva financija da ovrhom naplati dug od Grada Zagreba u iznosu od 337 milijuna kuna.

Dug je, podsjetimo, nastao zbog toga što Grad godinama državi nije isplaćivao višak zarađenih sredstava za škole, vrtiće, domove zdravlja, a cijeli je slučaj završio na Upravnom sudu, koji je ovrhu odgodio do donošenja presude.

Bandić je metode Slavka Linića usporedio sa četničkim metodama nakon što su ga isprovocirali zastupnici u Gradskoj skupštini.

Goran Kutlić, zastupnik SDP-a, burno je reagirao na optužbe HDZ-ove zastupnice Božice Šolić, koja je ustvrdila da za teško stanje u Zagrebu nije odgovoran Bandić, nego cijeli SDP.

- Maske su očito pale. I sada je potpuno jasno da HDZ ima svog kanidata za gradonačelnika. Pa čestitam vam gradonačelniče - poručio je Kutlić.

Nakon stanke HDZ je naglasio da Bandić nije njihov kandidat, već je godinama bio najbolji kandidat upravo vladajućeg SDP-a.

- Vrijeme će pokazati tko će biti čiji kandidat, a vi ćete i današnjim odlučivanjem još jednom dokazati da podržavate programe Milana Bandića - rekla je HDZ-ova Margareta Mađerić.

Tijekom rasprave o prvoj točki dnevnog reda, o polugodišnjem izvješću rada gradonačelnika, Bandić je imao potrebu jednom zauvijek naglasiti zašto su fonatne kod NSK i uređenje Cvjetnog trga sporni.

- Zato što sam to ja! To je jedini problem. A ja ću vam reći da je u zadnjih nekoliko mjeseci u Gradu bilo toliko inspekcija koliko ih nije bilo punih 20 godina. Da su našli samo jedan krivi zarez, mi ne bi radili ovaj posao. Jasno je da nemamo iste vizije, ali molim vas, nemojte me vrijeđati. Cvjetni ćemo otvoriti 30. listopada uz svirku Zagrebačkog kvarteta. Ja imam viziju da dame u štiklama po zimi ne skaču kao klokani po Cvjetnom trgu. Kao što moj prijetelj Duško Ljuština kaže, Cvjetni treba izgledati - svetski. Isto je i sa fontanama. Bit će otvorene do kraja godine - rekao je Bandić.

-------------------------------------------------------

12:15 Na aktualnom satu sjednice zagrebačke Gradske skupštine zastupnik Jurica Meić upitao je gradonačelnika Milana Bandića o zamjeni zemljišta u Sesvetskom kraljevcu s Gradom s obzirom da je jedan od aktera uhićen na što je Bandić odgovorio kako ne zna tko je uhićen i da može predočiti izvješće o zamjeni te dodao neka represivni aparat radi svoj posao.

Radi se o zamjeni 44 tisuće četvornih metara zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu, na kojem je izgrađeno naselje Iver, a mediji prenose da se radi o poduzetniku Rudofu Krpini.

Zastupnik Nenad Matić (HSS) upozorio je na težak položaj mljekara i upozorio da će, ne riješi li se taj problem i pat pozicija, uskoro djeca u vrtićima i građani piti mlijeko u prahu iz uvoza te je zorno na skupštinskoj govornici pokazao razliku između domaćeg mlijeka i mlijeka u prahu koje je prosipao pokraj govornice. Upitao je gradonačelnika zna li kakvo je stanje u mljekarstvu te podsjetio da mljekari ne mogu prodavati, pa ni dijeliti mlijeko građanima jer to ne dopušta sanitarna inspekcija.

Gradonačelnik Bandić je rekao da Grad subvencionira proizvodnju mlijeka s dva milijuna kuna godišnje, odnosno sa 16 lipa po litri. Izrazio je nadu da će vlada, resorno ministarstvo i mljekari postići odgovor.

Jurica Meić je upitao i koliko će grad uprihoditi postavljanjem šatora na Trgu bana Jelačića uoči nadolazećih blagdana, a gradonačelnik je odgovorio da je natječaj za izbor najboljeg ponuditelja u tijeku i da ne može reći koliki će biti prihod. "Prihod nije najvažniji, nego sadržaj i razina i usluge, na tome se ne stvara profit", rekao je Bandić ističući da će ako se nešto loše dogodi najveća odgovornost biti na njemu. Ako netko pojede lošu kobasicu ili se potuče ja ću biit kriv, moja je odgovornost dalekosežnija od vaše, jer vas zanima samo cijena, poručio je Bandić Meiću.

Na pitanje Danire Bilić (HDZ) o upitnoj kvaliteti vode u Resniku gdje građani osjećaju neobičan okus vode, gradonačelnik Bandić pozvao je Zagrebački zavod za javno zdravstvo na hitnu reakciju, kao i Gradski ured za zdravstvo da odmah izađe na lice mjesta kako bi vidjeli o čemu se radi.

Osobno će, kaže, otići u Dugave gdje je, kako je upozorio Marin Knezović (SDP) , privatna osoba na gradskom zemljištu posjekla "malu šumu" stabala i ogradila javni prostor kojim su građani godinama prolazili. "Nisam za to znao, časna riječ. Danas ću otići tamo da vidim o čemu se radi", kazao je Bandić.

Zbog konzumiranja droge u Ugostiteljsko-turističkoj školi, Margareta Mađerić (HDZ) zatražila je očitovanje svih nadležnih u Zagrebu, kao i inspekcijski nadzor te je izrazila nazadovoljstvo radom ravnateljice Zagrebačkog zavoda za javno zdravstvo Sanje Ožić."Sad nitko nije odgovoran. Pa zar će nam djeca odrastati kao ovisnici?", rekla Mađerić.

Nezavisni zastupnik Josip Hren ocijenio je nedopustivim da djelatnik gradske uprave neovlašteno distribuira podatke koje je u svojoj kolumni iskoristio gradski zastupnik Zvonko Maković vrijeđajući pritom voditeljicu kazališta Vitomiru Lončar. Maković mu je odgovorio da je on već mjesecima šikaniran i vrijeđan, a na njegovu stranu stao je i Josip Kregar rekavši da je pravo svakog gradskog zastupnika da iznosi svoje mišljenje i da je Hrenov ispad neprimjeren. Zbog izlaganja je zaradio i opomenu.

"Javne polemike, osobito među kulturnim djelatnicima, imaju svoj početak, sadržaj i kraj i zato se trebaju riješiti tamo gdje su i nastale umjesto da se u to uvlači Gradska skupština", zaključio je Bandić.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Gradski zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini danas će, kako se očekuje, raspravljati o izvješću o radu gradonačelnika Milana Bandića u prvoj polovici ove godine i o prijedlogu rebalansa gradskog proračuna, a u dnevni je red na početku sjednice uvršteno nekoliko točaka po hitnom postupku.

Nije prošao HDZ-ov prijedlog da se s dnevnog reda izostavi točka o imenovanju javnih površina pa su na početku sjednice zatražili stanku za klub.

Margareta Mađerić (HDZ) je zatražila da se utvrde jasni kriteriji tko može dobiti ulicu u Zagrebu na sjednici Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova kako se ne bi desilo da se odbiju prijedlozi poput imenovanja javnih površina po zagrebačkim brantieljima. Podsjetila je i kako se o prijedlogu o promjeni imena Trga maršala Tita već godinama ne donosi odluka iako postoji prijedlog za imenovanje od strane inicijative Krug za trg.

Predsjednik tog odbora Marin Knezović odgovorio joj je da su kriteriji već utvrđeni i da će sve dileme vezane uz imenovanje javnih površina po braniteljima nastojati riješiti na sjednici 19. studenog u suradnji s Ministarstvom branitelja i Gradskim uredom za branitelje.

Po današnjem prijedlogu Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, jedna ulica u Zagrebu trebala bi dobiti ime po preminulom pjevaču Ekatarine Velike Milanu Mladenoviću.

"Rijetko tražimo odgode točaka dnevnog reda jer se zalažemo za argumentiranu raspravu i donošenje rješenja pa smo sad razočarani", kazala je Mađerić nakon stanke.

Rekla je i da bi se za imenovanje naselja, ulica i trgova po kulturnim djelatnicima trebalo zatražiti mišljenje iz Ministarstva kulture, ako se za imenovanje javnih površina po braniteljima traži mišljenje Ministarstva branitelja.

Na početku sjednice po hitnom postupku u dnevni red je uvrštena izmjena odluke o komunalnom doprinosu radi ubrzanja postupka legalizacije, prijedlog zaključka u vezi s podnošenjem izvješća o prodaji gradskih stanova i garaža kako bi se mogla donijeti što kvalitetnija odluka o prodaji stanova i prijedlog imenovanje članova u Povjerenstvo za suzbijanje korupcije.

Sjednica je nastavljena aktualnim satom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:26