KAMERE GA SNIMILE

Lov na serijskog pljačkaša: Policajci su ga danima pratili, ali ipak je uspio opljačkati banku!

ZAGREB - Dubravko je miran, obiteljski čovjek. Nikad nije imao policijski dosje. Darko je bio mračan tip, opasni pljačkaš koji je robijao po talijanskim zatvorima. Policiji je bio poznat po nizu silovanja te zloporabi droge. Dubravka su pritisnuli krediti koje nije mogao vraćati, a Darku je teški kriminal bio život: godinama je pljačkao draguljarnice po Italiji.

Dubravko i Darko nisu su poznavali. Nikad se, koliko znamo, nisu ni sreli. Nisu surađivali, ali su se u isto vrijeme bavili istom vrstom kriminala i, prema izvješću policije, odgovorni su za najmanje četiri, a možda i svih sedam pljački banaka koje su se dogodile u Zagrebu od travnja do ovog četvrtka. Jučer se se njihove sudbine bizarno spojile u analima crne kronike.

Dvije suprotnosti

Dubravko Đurin (45), otac i suprug u raljama dugova i kredita, tri je puta napao poslovnice Splitske banke, nakon čega je uhićen u vlastitom domu, a Darko Miškić (42), okorjeli kriminalac, počinio je samoubojstvo u četvrtak navečer, kod motela Plitvice, u okruženju specijalaca. Pokušali su ga uhititi jer je ranije istog dana opljačkao poslovnicu PBZ-a na Jarunu.

Miškić je, doznajemo neslužbeno, u Italiji osuđen na 30 godina zatvora zbog više kaznenih djela - pucao je u policajca i pljačkao draguljarnice. Odslužio je, navodno, samo 18, nakon čega je pušten na slobodu. U Hrvatsku se vratio 2010. godine. Našoj je policiji poznat kao višestruki silovatelj i počinitelj nekoliko imovinskih delikata. Također je kazneno prijavljivan zbog zloporabe narkotika.

Kriminalna prošlost

Nakon ovogodišnjeg vala pljački u Zagrebu, a s obzirom na “bogatu” kriminalnu prošlost, istražitelji su ga označili kao potencijalnog počinitelja i u nekoliko posljednjih dana stavili pod nadzor, iako nije otkriveno jesu li ga pratili ili samo prisluškivali.

A onda je u četvrtak, u 18.53 sati, u Macanovićevoj ulici na Jarunu, u blizini dječjeg igrališta, maskirani počinitelj s pištoljem u ruci upao u poslovnicu PBZ-a i naredio zaštitaru da mu preda oružje. Pobjegao je s plijenom od 400 tisuća kuna.

Policija je povezala konce i odlučila krenuti u akciju. Miškić se sakrio u iznajmljenom stanu svoje djevojke, koja živi na Laništu. Pozvani su i pripadnici ATJ Lučko. Policajci u civilu čekali su ga, doznajemo, u dva kvartovska kafića u koja je znao zalaziti, a crni kombi pun specijalaca parkirao se ispod zgrade na Laništu. Nisu ulazili u zgradu da ne nastane talačka situacija jer je djevojka bila s njim.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:57