ZORICA KONDŽA

Bez ruža ni na plažu

Za dobar izgled je, po mom mišljenju, najvažnija genetika, pa zdrava hrana, a tek onda kvalitetni kozmetički proizvodi – tvrdi splitska pjevačica Zorica Kondža, za koju se uistinu može reći da zna što govori. I u dobi od 48 godina ima čvrsto i glatko lice, a i linija joj je, s obzirom na to da je triput rodila, besprijekorna. A za očuvanje njezinog mladolikog izgleda bilo je najvažnije, uvjerena je, to što se cijeli život čuvala sunca. Što ste poduzimali da biste se zaštitili od UV zraka? – Već deset godina na sunce ne izlazim prije 16 sati, a zadržavam se najdulje 15-20 minuta. I u gradu uvijek nosim šešir i naočale te nanosim kremu za lice s visokim zaštitnim faktorom. Moja osjetljiva koža na taj način lijepo i lagano potamni, a primijetila sam i da mi nije isušena. Naravno, nakon tuširanja obvezno nanosim mlijeko za tijelo, kao što je Bepanten – namijenjeno dječjoj koži.

Primjenjujete li katkad i “starinske” recepte za njegu? – Naravno. U jednoj ljekarni na Hvaru, gdje ljetujem, naprave mi ulje za tijelo nakon kojeg mi je koža nježna i meka. Ne znam od čega ga pripravljaju, ali baza mu je maslinovo ulje. Upotrebljavate li anti-ageing kreme? – Da. Probala sam razne kreme, a već sam godinu dana vjerna preparatima Phyris. Najdraža mi je njihova krema Luxesse s ekstraktom crnog bisera. Kad ste uočili prve bore i je li vas uhvatio strah od starenja? – Sretna sam što – zahvaljujući dobrim genima – nemam problema s borama. Jedine koje imam su ‘smijalice’. Sjećam se kad sam prije osam godina u jednoj ljekarni bila model za liniju Sothy’s, i kad je kozmetičarka, koja mi je nanosila anti-ageing kremu i masku, ostala zatečena vidjevši da nemam bore na vratu i oko očiju te da, zapravo, nema što ‘brisati’. Biste li se podvrgnuli nekom estetskom zahvatu? – Zasad nemam potrebu za tim, a u budućnosti – tko zna. Svjesna sam da zbog svog posla moram dobro izgledati pa bih za 10-15 godina, možda, podignula kapke.

Kakav make-up volite? – Mnogi se čude što imam ruž na usnama čak i kad idem na plažu, a usklađujem ga s bojom kupaćeg kostima. No, želim dobro izgledati, a ujedno štitim usne od isušivanja. U dnevnim prilikama umjesto ruža često nanosim olovku za usta: najprije iscrtam rub (prije toga stavim puder u stiku da ne bi došlo do razmazivanja), a onda kistićem “popunim” ostatak. Nakon toga nanosim Artdeco sjajilo s kolagenom. Uvečer, pak, imam sjenilo na kapcima, usklađeno s bojom očiju, kose ili odjeće, te intenzivniji ruž. Vaš zaštitni znak je crvena kosa: jeste li razmišljali o promjeni boje? – Prije dvije godine imala sam pramenove boje meda, no vratila sam se crvenoj jer mi se čini da mi najbolje pristaje. S tim da sada nisam jarkocrvena već mat – kako ne bih izgledala prenapadno.

Čime njegujete kosu? – Budući da je vrlo tanka i osjetljiva, perem je dječjim šamponima. Frizeru idem samo prije nekih važnih nastupa, jer mi bojenje i sušenje fenom veoma oštećuju vlasi. Stoga ih najradije pustim da se prirodno osuše.

Koliko ste kilograma dobili tijekom posljednje trudnoće, prije četiri godine, i kako ste ih se uspjeli riješiti? – Dobila sam 17 kilograma, a u dvije i pol godine, koliko sam dojila Luku, “skinula” sam ih desetak. Nikad nisam bila na dijeti, samo pazim što i koliko jedem. Na mom jelovniku uvijek je zdrava domaća hrana – riba, maslinovo ulje te voća i povrća – koje jedem u malim količinama. Osim toga, pijem mnogo vode, ljeti i do tri litre.

Damir Leljak

Linker
26. travanj 2024 07:27