'Ja nisam tražio da budem kuhar. To je moja sudbina'

ZAGREB - I to je to! Dobro jutro, dobar tek!  - riječi su to na koje će se većina ranoranilaca nasmijati i prisjetiti simpatičnog kuhara iz emisije “Dobro jutro, Hrvatska”. Svi oni će se, međutim, zapitati tko je taj Almo Čatlak,  koji svako jutro nešto zakuha?



Sve popularnijem kuharu iz Zagreba (iako je rođen u Rimu te tamo proveo prvih nekoliko mjeseci  života) kuhanje je, kaže, sudbina.



 - Nisam tražio da postanem kuhar, jednostavno me život vodio prema tome. Kuhanje je moja sudbina. Imam školu koju nitko od ovih koji su išli u kuharsku školu nema - životnu praksu. Radio sam u svemu - od skladištenja, nabave do raznih restorana - započinje razgovor nasmijani Almo i prisjeća se kako je počelo. 



- U Rimu sam bio nekoliko mjeseci, pa sam se vratio u Zagreb, tu sam išao u vrtić. S pet godina sam s bakom otišao kod ujaka, koji je imao restoran u Frankfutru i tu je počela moja priča s kuhanjem. Imao sam sobu iznad restorana u kojoj sam se bojao spavati, pa sam bježao baki koja je radila u kuhinji. Ona mi je našla mjesto ispod jedne radne površine. Ležao sam doslovno među loncima. Tako je počeo moj život u ugostiteljstvu - objašnjava. Kasnije se vratio u Zagreb, ali je i dalje živio na relaciji Zagreb - Frankfurt i redovito pomagao ujaku u restoranu, a kasnije i majci.



Prozvao se šefom kuhinje



- Prvo jelo skuhao sam kod majke  u restoranu. Bilo je to nakon srednje škole završene u Zagrebu, imao sam 17 godina (kada su majka i očuh opet, po tko zna koju put selili iz Zagreba za Frankfurt ja sam izašao iz automobila i rekao da ostajem). Radio sam u sali i smetalo me što je kuhar bio aljkav, površan i volio je popiti koju čašicu više. Nosio sam tanjure koje je on punio i doslovno ih vraćao napola ispražnjene. Rekao sam mu da više ne dolazi. Mama me pitala tko će kuhati, na što sam odgovorio da ću ja. Tada sam prvi put sam kuhao i prozvao sam se šefom kuhinje (smijeh). Spasio sam se na način da sam u kuhinju ušao nekoliko sati prije i sve pripremio.  Sve je ispalo super - vraćali su se prazni tanjuri iz restorana - ističe Almo. Nedugo nakon povratka iz Njemačke i prakse po restoranima, odlučio je u Zagrebu otvoriti bistro. Bilo je to 1991. godine.



Položio razne tečajeve



- Položio sam razne tečajeve i ispit za 'Majstora kuhara' pri Hrvatskoj obrtničkoj komori. Kuhanje je bilo jedino čime sam se bavio. Međutim, zbog rata sam ga zatvorio dvije godine poslije i otišao raditi u Njemačku. Tada sam već imao obitelj, koju sam tako uzdržavao - prisjeća se. Takav način života trajao je do 2005. godine.



- Tada sam televiziji ponudio ovaj projekt. Oni su prihvatili i tako je počelo 'Dobro jutro, dobar tek'. Razmišljam da to ostane ovo što je, ali nisam siguran da ću nastaviti kuhati. Možda još godinu-dvije... Vodim i marketing, organiziram snimanja, pa ću se tome posvetiti, a uzet ću neke mlade da kuhaju. Ima danas perspektivnih mladih kuhara - smatra Almo Čatlak. Za dobrog kuhara, kaže, najvažnija je ljubav prema onom što radi.



- Ljudi su različiti, pa i svaki kuhar ima nešto svoje, svoj stil. To je kao moda - kreativnost je važna stvar. Dobar kuhar mora voljeti kuhanje prije svega, imati volje to raditi i to je dovoljno za početak. Vjerujem u uspjeh svakog mladog kuhara koji uz ljubav za taj posao i volju ima i maštu. Traže se pomaci naprijed, da donese nešto svoje - ističe. Osim što sa svojom tvrtkom koja se bavi produkcijom i osmišljavanjem emisija (dnevno snime oko pet emisija, ovisno o težini jela), Almo Čatlak ima i privatni kulinarski portal www.crochef.com, koji je u dvije godine postigao više od 100.000 posjeta mjesečno iz Hrvatske i cijelog svijeta.



- Na njemu su videorecepti i to je prvi kuharski videoportal kod nas te vrste, možda i u svijetu - navodi. Tijekom četiri godine u “Dobro jutro, Hrvatska” s gledateljima je podijelio više od 750 recepata.



- Nijedno jelo se do sada nije ponovilo. Međutim, neka ćemo ponoviti, pojednostavniti, modernizirati - dodaje. Koliko recepata ima u glavi, ne zna.



- Ja sam zaboravljiv čovjek, ali kada se skoncentriram, sjetim se svega (smijeh). Mnoge recepata znam napamet i volim sve kuhati, nemam omiljene kuhinje, u svakoj nešto nađem za sebe - otkriva.



Almo je glavni kuhar i kod kuće. Njegova jela degustiraju supruga Sanja, kći Nikolina (18), sinovi Luka (14) i Mario (12).



- Ja kuham, a supruga pere suđe. Meni je super jer je lakše zaprljati nego počistiti - kroz smijeh zaključuje Čatlak.




Tina Perić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2025 08:40