ZAGREB - Na police hrvatskih prodavaonica, u kafiće i restorane došla je pošiljka Karlovačkog piva koje je prvi put u 153 godine dugoj povijesti proizvedeno izvan Karlovca.
Nakon tragedije kada je zbog ispuštanja otrovnog CO2 iz tvorničkih postrojenja umro Zdravko Martinović i privremenog zaustavljanja proizvodnja u Karlovcu koje je uslijedilo, vlasnik pivovare Heineken proizvodnju je prebacio u Austriju.
Prvo Karlovačko u Leobenu skuhano je prije tri tjedna i zatim dovezeno na punjenje u Hrvatsku. Cijena mu je ostala ista, ambalaža također. No, je li i okus ostao nepromijenjen pitanje je koje je i više od ostaloga zainteresiralo domaće pivopije.
Kako bi to provjerili, uz pomoć predsjednika Društva prijatelja piva Nevena Pufnika u njegovu Beer Shopu upriličili smo degustaciju novog Karlovačkog. Desetak sijedih glava i zaokruženih pivskih trbušćića članova društva, kao i njihovo iskustvo u kušanju preko tisuću različitih svjetskih piva, garantirali su kompetentnost i kvalitetu stručne prosudbe. Svi oni Karlovačko su pili stotine puta.
Pufnik je u neoznačene čaše ulio novo Karlovačko te još nekoliko različitih piva kako bi degustacija dobila na ozbiljnosti i upitao. Koje je ovo pivo?
- Možda je Gösser. Ne, vjerojatno je Stella ili eventualno Pan. Ožujsko? Zapravo, nismo sigurni što je - počela je rasprava.
- Je li možda riječ o Karlovačkom, pokušali smo ih usmjeriti.
- Ne, sigurno nije jer dobro poznajemo taj okus. Neki od nas čak predobro - našalili su se. Nakon lamentacija o svježini, boji, okusu i mirisu piva koje kušaju, dečki i jedna cura jednostavno su odustali. Kada im je Pufnik potvrdio da je riječ o novom Karlovačkom, proizvedenom u Austriji, zaključak oko kojeg su se svi složili nemalo nas je iznenadio.
- Ovo pivo je po nekoliko osnovnih karakteristika puno bolje od starog Karlovačkog i gotovo neprepoznatljivo u odnosu na njega. Pitkije je i manje slatko nego prije. Svakako i manje gorko. Jednostavno bolje - potvrdili su pivopije s pedigreom. Što je uzrok ovoj promjeni Pufnik je objasnio načinom proizvodnje.
- Na okus piva, naravno, utječe niz različitih detalja. Ovdje je riječ o tome da se pri kuhanju piva u Austriji koristi jeftinija riža, dok je u Karlovcu to rađeno s kukuruzom krupicom. Teško je reći što je bolje od ova dva načina. To je vjerojatno glavni razlog ove velike promjene - rekao je Pufnik.
Karlovačko pivo proizvedeno u Austriji prekinulo je crnu rupu u opskrbi tržišta tim pivom. U Karlovačkoj pivovari kažu da je proces varenja i fermentacije u pivovari Göss u potpunosti u skladu s prepoznatljivim standardima kvalitete i originalnim receptima Karlovačke pivovare jer stručnjaci za kvalitetu iz Karlovačke pivovare nadziru proces. To potvrđuju i karlovački ugostitelji koji tvrde da njihovi stalni gosti ne vide razliku između ovog i piva proizvedenog u Karlovcu.
Nakon što je građevinski inspektor ukinuo zabranu radova na gradnji nove energane, u Karlovačkoj je pivovari, u sklopu posljednje faze gradnje energane, ponovno počeo proces varenja piva. Ipak, pivo iz Austrije do daljnjeg će cisternama stizati u Karlovac kako bi se u potpunosti opskrbilo kupce u kratkom roku i tijekom predstojeće ljetne sezone.
Da se pivovara potpuno vraća na tržište, dokazuje i reklamna kampanja prvi put nakon 23. veljače kada je stradao Zdravko Martinović. Karlovačka pivovara sponzor je završnice rukometnog kupa koji se sutra i preksutra igra u Karlovcu. (M. Pušić)
Krešimir Raguž
Nakon tragedije kada je zbog ispuštanja otrovnog CO2 iz tvorničkih postrojenja umro Zdravko Martinović i privremenog zaustavljanja proizvodnja u Karlovcu koje je uslijedilo, vlasnik pivovare Heineken proizvodnju je prebacio u Austriju.
Prvo Karlovačko u Leobenu skuhano je prije tri tjedna i zatim dovezeno na punjenje u Hrvatsku. Cijena mu je ostala ista, ambalaža također. No, je li i okus ostao nepromijenjen pitanje je koje je i više od ostaloga zainteresiralo domaće pivopije.
Kako bi to provjerili, uz pomoć predsjednika Društva prijatelja piva Nevena Pufnika u njegovu Beer Shopu upriličili smo degustaciju novog Karlovačkog. Desetak sijedih glava i zaokruženih pivskih trbušćića članova društva, kao i njihovo iskustvo u kušanju preko tisuću različitih svjetskih piva, garantirali su kompetentnost i kvalitetu stručne prosudbe. Svi oni Karlovačko su pili stotine puta.
Pufnik je u neoznačene čaše ulio novo Karlovačko te još nekoliko različitih piva kako bi degustacija dobila na ozbiljnosti i upitao. Koje je ovo pivo?
- Možda je Gösser. Ne, vjerojatno je Stella ili eventualno Pan. Ožujsko? Zapravo, nismo sigurni što je - počela je rasprava.
- Je li možda riječ o Karlovačkom, pokušali smo ih usmjeriti.
- Ne, sigurno nije jer dobro poznajemo taj okus. Neki od nas čak predobro - našalili su se. Nakon lamentacija o svježini, boji, okusu i mirisu piva koje kušaju, dečki i jedna cura jednostavno su odustali. Kada im je Pufnik potvrdio da je riječ o novom Karlovačkom, proizvedenom u Austriji, zaključak oko kojeg su se svi složili nemalo nas je iznenadio.
- Ovo pivo je po nekoliko osnovnih karakteristika puno bolje od starog Karlovačkog i gotovo neprepoznatljivo u odnosu na njega. Pitkije je i manje slatko nego prije. Svakako i manje gorko. Jednostavno bolje - potvrdili su pivopije s pedigreom. Što je uzrok ovoj promjeni Pufnik je objasnio načinom proizvodnje.
- Na okus piva, naravno, utječe niz različitih detalja. Ovdje je riječ o tome da se pri kuhanju piva u Austriji koristi jeftinija riža, dok je u Karlovcu to rađeno s kukuruzom krupicom. Teško je reći što je bolje od ova dva načina. To je vjerojatno glavni razlog ove velike promjene - rekao je Pufnik.
Karlovačko pivo proizvedeno u Austriji prekinulo je crnu rupu u opskrbi tržišta tim pivom. U Karlovačkoj pivovari kažu da je proces varenja i fermentacije u pivovari Göss u potpunosti u skladu s prepoznatljivim standardima kvalitete i originalnim receptima Karlovačke pivovare jer stručnjaci za kvalitetu iz Karlovačke pivovare nadziru proces. To potvrđuju i karlovački ugostitelji koji tvrde da njihovi stalni gosti ne vide razliku između ovog i piva proizvedenog u Karlovcu.
Nakon što je građevinski inspektor ukinuo zabranu radova na gradnji nove energane, u Karlovačkoj je pivovari, u sklopu posljednje faze gradnje energane, ponovno počeo proces varenja piva. Ipak, pivo iz Austrije do daljnjeg će cisternama stizati u Karlovac kako bi se u potpunosti opskrbilo kupce u kratkom roku i tijekom predstojeće ljetne sezone.
Da se pivovara potpuno vraća na tržište, dokazuje i reklamna kampanja prvi put nakon 23. veljače kada je stradao Zdravko Martinović. Karlovačka pivovara sponzor je završnice rukometnog kupa koji se sutra i preksutra igra u Karlovcu. (M. Pušić)
Počeo proces varenja piva u Karlovcu
|
Krešimir Raguž
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....