Kineski kolačić za sreću? Ne, japanski

Oko tri milijarde kolačića za sreću proizvede se svake godine, od čega većina u Sjedinjenim Državama. Kolačići umotani u razna proročanstva proširili su se diljem svijeta. Serviraju se u kineskim restoranima u Velikoj Britaniji, Meksiku, Italiji, Francuskoj, Indiji... No postoji jedno mjesto gdje kolačići za sreću ne postoje, a to je Kina.



Japanska znanstvenica Yasuko Nakamachi kaže da može ponuditi objašnjenje i objasniti turistima koji doputuju u Kinu zašto ne mogu dobiti kolačić za sreću. Prema njenim istraživanjima, ti kolačići gotovo sigurno porijeklo vuku iz - Japana. Apsolventica Nakamachi sa sveučilišta Kanagawa kod Tokija provela je šest godina proučavajući japansko porijeklo kolačića, te je pročitala tisuće stranica starih dokumenata i crteža.



Putovala je diljem zemlje i napravila stotine intervjua kako bi složila komadiće priče o japanskom desertu koji su prisvojili Kinezi. Saznala je da su prije više od stotinu godina obiteljske pekarnice kod Kyota radile malene kolače za sreću. No ako su kolačići za sreću japanskog porijekla, kako su postali popularni u kineskim restoranima u Americi? Odgovor se krije u Drugom svjetskom ratu kada su kineski proizvođači kolačića preuzeli njihovu proizvodnju.



To se dogodilo nakon Pearl Harboura, jer su Japanci postali nepoželjni. No iako su Japanci možda izmislili kolačiće za sreću, popularizirali su ih upravo Kinezi i to oni koji žive u Americi. Kolačići za sreću jednostavno su dio kinesko-američke kulture, bez obzira na to što su se "rodili" u Japanu.




Nađa Irena Fišić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. prosinac 2025 06:54