PIŠE BORIS VLAŠIĆ

KOMENTAR BORISA VLAŠIĆA Udovice branitelja i u novom braku primaju mirovinu. Građani dobivaju račune

 Darko Tomaš/CROPIX

Grozno je kad se ljubav mjeri novcem i zakonima. Ustavni je sud procijenio da su neke ljubavi vječne. Braniteljske. I da će se ta vječnost iskazivati na računima. Točno je da su neke ljubavi vječne, ali je bezvezno da ih moraju plaćati porezni obveznici. Tada, naime, na ljubav stavlja etiketu s cijenom, a teško je zamisliti ikoga među onima koji nose toge u Ustavnom sudu da se kuže u ljubav. O takvoj ljubavi Gobac ne bi nikada pjevao, eventualno bi joj se narugala Dubioza. Očito, ustavni suci ne razumiju pošteno ni pošteni život, ali se razumiju u novce koje bi branitelji i svi s njima povezani mogli dobiti.

Ustavni sud je, naime, u danima kada je odlučio Glavaša pustiti na slobodu i suspendirati Obiteljski zakon, poučio Freda Matića, ministra branitelja, o nužnoj ravnopravnosti među udovicama branitelja.

Matić je krajem 2012. promijenio dotadašnji zakon i omogućio da one koje zasnuju novi brak nastave ostvarivati prava koja su imale kao udovice branitelja. Htio je uskladiti propise sa životom i omogućiti ženama koje su u vezi s nekim drugim muškarcem da tu vezu i formalno definiraju brakom. Htio je da se prestanu skrivati pred zakonom.

Omogućiti ljudima da se javno vole inače bi bilo jako plemenito, ali kako je jedini motiv ovakve odluke novac, onda tu nema ničega od tog divnog pojma.

Jednostavno, kada žena izabere muškarca za brak, onda je izabrala i život koji joj taj muškarac može donijeti, koji zajedno mogu ostvariti. Ako pak, oboje imaju financijsku korist od nekog drugog muškarca, a ta je korist povezana s činjenicom da ne smiju pokazati da su zajedno, netko je tu glup, a netko nepošten. Udovica i njen izabranik pritom postaju banalni ljubavnici sa sponzorom, a kombinacija u kojoj je sponzor država, samo još jedna u nizu.

Matić je omogućio udovicama da zadrže mirovinu i sva druga prava iako su u novom braku. No, budući da je to omogućio samo onim udovicama koje stupe u brak nakon donošenja novih propisa, nakon prosinca 2012., Ustavni sud je osporio takvo razmišljanje i omogućio svim udovicama u braku da primaju mirovinu po pokojnom suprugu. Ustavni sud je, jednostavno, podsjetio Matića da su udovice branitelja i prije sklapale nove brakove i zbog toga gubile mirovine. I odlučio je i njima dati novac.

Bravo! Tako je Hrvatska jednu bizarnu stvarnost zamijenila drugom, a sve kako bi se legalno muljao zakon. Stoga sada muljamo zdravu pamet i dosta lijep osjećaj, ljubav.

Sada, pak, jedino “civilne” udovice ostaju u novom braku bez prava na mirovinu pokojnog supruga. To je logično. Udovice branitelja sada primaju rentu. Građani dobivaju račune. Ljubav je nestala. Zamijenio ju je interes. Petparački ljubavnici su sada legalni. Još jeftiniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:25