IZMJENE ZAKONA

Udovice branitelja koje su se preudale dobit će natrag oduzete mirovine?

Ministarstvo je dalo prava i za onih 49 udovica koje su našle nove muževe prije izmjene Zakona, pa ih opet oduzelo. Ustavni sud srušio je tu odluku
 Darko Tomaš/CROPIX

Udovice hrvatskih branitelja koje su izgubile pravo na obiteljsku invalidninu ili mirovinu jer su se opet udale i to prije prosinca 2012. godine i donošenja izmjena Zakona o braniteljima, ipak će, po svemu sudeći, imati osnova tražiti da im se vrate spomenuta prava koja su ostvarivale na temelju toga što im je prvi suprug poginuo u Domovinskom ratu.

Tako, naime, proizlazi iz presude Ustavnog suda donesene prije mjesec dana u slučaju Jasminke J. iz Osijeka - udovice poginulog branitelja koja je u novu bračnu zajednicu ušla još 1994. godine i time izgubila pravo na invalidninu.

Izmjene Zakona

Prema propisima koji su važili do prosinca 2012., udovice koje su sklopile novu bračnu zajednicu gubile su sva prava iz Zakona o braniteljima.

Međutim, onda su prije dvije godine donesene izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja kojima je resorni ministar Predrag Matić osigurao udovicama da ne ostaju bez prava ako se udaju.

Time je želio, kako je tada objašnjavao, omogućiti da udovice koje imaju novu vezu to više ne moraju skrivati niti strepiti da će ih netko prijaviti.

Promjena naputka

No, Matić je želio da se ta poboljšana prava odnose samo na udovice koje će novu bračnu zajednicu sklopiti nakon stupnja na snagu spomenutih izmjena, dakle nakon prosinca 2012. godine. One koje su u brak ušle ranije ne bi mogle tražiti da im se vrate invalidnina ili mirovina.

Ubrzo nakon donošenja izmjena nastala je prava pravna zbrka jer su stručne službe Ministarstva, kako su kasnije objašnjavale, izdale pogrešan naputak oko provođenja zakona, a prema kojem sve udovice koje su zbog udaje izgubile pravo na mirovinu ili invalidninu mogu sada zatražiti da im se one vrate. Nakon par mjeseci naputak je promijenjen te je propisano da se nova pravila odnose samo na udovice koje su u brak ušle nakon prosinca 2012. Pogreška je, međutim, uočena prekasno jer je Jasminka J. već 21. siječnja 2013. podnijela zahtjev za priznavanje prava statusa člana obitelji poginulog branitelja pozivajući se na izmjene Zakona. Ured državne uprave Osječko-baranjske županije dva tjedna kasnije donosi nepravomoćno rješenje kojim joj priznaje prava. Ali joj svega četiri mjeseca kasnije Ministarstvo poništava to rješenje.

Završne odredbe

I ne samo njoj. Još je 48 udovica koji su zatražile da im se vrati status i kojima je to najprije priznato, a onda nakon par mjeseci ukinuto. Nakon svega je zatraženo da vrate novac koji im je isplaćen za invalidnine ili mirovine.

Učinila je to i Jasminka, ali se istovremeno žalila Upravom sudu. Nakon što je i Upravni sud odbio njezin zahtjev da joj se vrati status člana obitelji poginulog branitelja, u kolovozu prošle godine podnijela je tužbu Ustavnom sudu. Sredinom prosinca Ustavni sud usvojio je njezinu tužbu te ukinio presudu Upravnog suda i sve vratio na ponovni postupak.

- Upravna tijela i Upravni sud nisu uzeli u obzir prijelazne i završne odredbe izmjena Zakona, Ustavni sud podsjeća da je tim izmjenama propisano da će se samo postupci započeti do dana stupanja na snagu tih izmjena nastaviti i dovršiti prema odredbama starog Zakona. Drugim riječima zahtjevi podneseni nakon njegovog stupnja na snagu dovršit će se po odredbama izmijenjenog Zakona - stoji u odluci Ustavnog suda.

Odvjetnik Zdravko Dumančić koji zastupa udovicu iz Osijeka očekuje da Upravni sud njegovoj klijentici prizna prava.

Pravnici Ministarstva

- Prvostupanjski sud nije uvjetovan odlukom Ustavnog suda i opet može odbiti zahtjev, ali naravno očekujem da pravilno iščitaju presudu Ustavnog suda i postupe u skladu s njom - rekao je odvjetnik.

U Ministarstvu branitelja nisu željeli službeno komentirati presudu, već su samo poručili da sad čekaju ponovni postupak na Upravnom sudu, a pravorijek ne žele prejudicirati. Neslužbeno se, pak, može čuti da pravnici Ministarstva tumače kako odluka Ustavnog suda ne znači da se Jasminki J. moraju vratiti prava, već da je u postupku pred Upravnim sudom bilo formalnih propusta zbog čega su tražili njegovo ponavljanje.

Isplatili pola mil. kuna, pa ih uzeli natrag

Iako je prije dvije godine udovicama branitelja omogućeno da se ponovno udaju bez da izgube prava, tu zakonsku mogućnost do danas nije iskoristila niti jedna udovica. Prema podacima iz Ministarstva branitelja nakon što su u prosincu donesene izmjene Zakona, zahtjev za priznavanje prava podnijele su 62 udovice. Njih 13 odbijeno je odmah, a kod ostalih su prava najprije priznata da bi im zatim bila oduzeta. Budući da su tih mjeseci do ukidanja prava primale mirovinu ili invalidninu morale su vratiti i novac, ukupno više od pola milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:37