EUROPSKI IZBORI

KOMENTAR JELENE LOVRIĆ HDZ je odradio dobru kampanju i ponudio racionalne kandidate

Zabrinjavajuće je što je najviše glasova dobila Ruža Tomašić, a desničarski Savez krade im birače
 Goran Mehkek / CROPIX

HDZ-ova pobjeda na europskim izborima vrlo je uvjerljiva, ozbiljna i može se pokazati dugoročno važnom. Tomislav Karamarko ima razloga slaviti. Nekoliko mjeseci nakon što je osuđena za korupciju, stranka je ponovno najjača u državi. Jučerašnji rezultat najavljuje HDZ-ov povratak na vlast.

Više je razloga za takav uspjeh. Prvo, baš kao i lani, HDZ je ponudio vrlo kvalitetne kandidate te racionalno složenu listu. Nije svoje unutarnje obračune rješavao preko EU izbora, kako su to pokušali u SDP-u. Drugo, stranka je kampanju udarnički odradila.

Svoj je razbijeni birački korpus uspjela okupiti, ohrabriti i mobilizirati da izađe na izbore. U čemu su vladajući jako podbacili. Nije slučajno najveća izlaznost bila upravo u HDZ-ovim uporištima, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji. Treće, stranka je u zaletu, jer je uspjela kapitalizirati neuspjehe aktualne vlasti. Kukuriku je zapravo sam sebe pobijedio. Masovno nezadovoljstvo i teška razočaranost aktualnom vlašću bili su vjetar u HDZ-ova krila.

Karamarkova je stranka korak do trijumfa. Ali neke stvari ipak upućuju na oprez. Na primjer, činjenica da je ponovno najviše preferencijalnih glasova na njihovoj listi odnijela Ruža Tomašić ili ona da im desničarski i konkurentski Savez za Hrvatsku uspijeva uzeti ozbiljan dio biračkog tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:05