Nautika je postala brand koji privlači svjetsku elitu

DUBROVNIK - Trideset je godina prošlo otkako je najpoznatiji dubrovački ugostitelj Mato Đurović otvorio svoj prvi restaurant Esculap u Cavtatu, a u međuvremenu je izgradio ugostiteljsko carstvo zbog kojega ne krije svoj ponos.  Osim Nautike, branda koji ga je učinio poznatim, u Đurovićevu okrilju su i riblji restaurant Proto na Širokoj ulici, Konavoski dvori u Pridvorju te kavana Dubravka i restaurant Mimoza na Pilama.



Okusi boba, mladog graha, artičoka, peršina, ružmarina, česna uzgojenog na našemu području, bez konkurencije su, a vjerujte da znam što govorim jer sam obišao svijet i svugdje bio na tržnicama
- Nautika je majka i da je nema, ime ugostitelja Mata Đurovića ne bi značilo ono što danas znači. Uvijek ponavljam da privilegije koje čovjeku može dati restaurant ne može dati nijedno radno mjesto na svijetu, iako sam ja pomalo iznimka jer su u svijetu restauranti poznati po kuharima koji su ujedno i njihovi vlasnici.



Od Đure Macana, vrhunskog ugostitelja koji živi i radi u Španjolskoj, s kojim sam otvorio svoj prvi restaurant Esculap u Cavtatu, naučio sam gotovo sve što znam o ovom poslu. Esculap je odmah postao brand i ostao temelj za sve što je uslijedilo nakon rata tijekom kojega je bio zatvoren - rekao je Đurović.



Uz pomoć Pave Župan Rusković koja je tada bila direktorica Atlasa, u čijemu je vlasništvu bila i zgrada Nautike na Pilama, Đurović otvara istoimeni restaurant 10. srpnja 1993.  - Odvažio sam se na to misleći da znam i ono što nisam znao. Moja je najveća sreća bila u tome što sam dobio restaurant na najljepšoj lokaciji na svijetu i što sam mogao izabrati najbolji kadar među dubrovačkim kuharima i konobarima koji su ostali bez posla jer su hoteli u kojima su radili bili u ratu uništeni i zatvoreni.



Moram istaknuti šefa restorana Niku Kvesića koji je zajedno sa mnom zaslužan za uspjeh Nautike, kao i dugogodišnjeg glavnog kuhara Nikolu Ivaniševića, kojemu u gradu nema premca - pripovjeda Đurović za kojega je poznato da zna izabrati najbolje ljude koji će njegove ideje provesti na najbolji mogući način. Njegov imperativ u ugostiteljstvu je - poštuj tuđe, ali od svojega ne odustaj ni po koju cijenu.



   


- Nikada neću odustati od naše popare, crnog rižota, torte od skorupa i brodeta, ili od brancina iz Rijeke dubrovačke, cipola iz čistog Molunta, škampa s Palagruže ili Jabuke, jadranske kozice, jastoga, maslinova ulja, hobotnice, malostonske kamenice i istarskog tartufa kojega, vjerovali ili ne, tjedno potrošim i do 4 kilograma.



Gosti će nam se vraćati zbog toga, a ne zbog stereotipnih jelovnika koje mogu dobiti svugdje. Okusi boba, mladog graha, artičoka, peršina, ružmarina, česna uzgojenog na našemu području, bez konkurencije su, a vjerujte da znam što govorim jer sam obišao svijet i svugdje bio na tržnicama - kaže Đurović, dodajući kako svoje znanje i iskustvo prenosi na kćer Martinu koja je pokazala želju nastaviti njegovim stopama.



Restaurant Nautika nezaobilazno je mjesto za slavne goste koji posjećuju Dubrovnik, no s ponosom Mato Đurović ističe da je u njegovom objektu pripremljen jelovnik za papu Ivana Pavla II. Duga niska VIP gostiju Nautike počela je 1993. dolaskom gradonačelnika Tokija. Megapopularni Richard Gere i Bono Vox te naš Goran Ivanišević posebno su uživali u medaljonima od jastoga u umaku od dingača, a to je omiljeno jelo i premijera Sanadera i predsjednika Mesića. Blagovali su tu i glumac Owen Wilson, dizajner Valentino, sir Roger Moore i mnogi drugi.

Ponosan zbog dolaska pape Ivana Pavla II.



Lidija Crnčević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2025 18:10