IN MEMORIAM

NOVINAR I DIPLOMAT ČIJA JE MISIJA BILA SAČUVATI ŠKOLSKU KNJIGU Umro je Antun Zibar, izdavač formiran u saborskoj 'novinarskoj' sobi

 Silverije/Wikipedia/CC

U Zagrebu je u 77. godini umro jedan od istaknutih hrvatskih novinara, diplomata te izdavača Antun Zibar.

Novinarstvom se zarazio još u srednjoškolskoj dobi u Sisku, odakle je došao na školovanje iz rodne Gline. Radio je u sisačkom listu Jedinstvo, odakle odlazi u Zagreb, gdje se zapošljava u hrvatskom, latiničnom izdanju Borbe te usporedo s radom u novinama studira na Fakultetu političkih znanosti. Iako mu je sportska rubrika bila prva ljubav, kaže njegov kolega i prijatelj Jozo Petričević, Zibar sredinom šezdesetih postaje saborski izvjestitelj.

Kako je to bilo vrijeme “postrankovićevske liberalizacije”, Zibar se ističe tekstovima koji podržavaju “relaksiranje dotadašnjeg krutog političkog sustava” i do danas se smatra jednim od najboljih izvjestitelja o radu Sabora, za što je 1964. godine dobio i nagradu HND-a. Zibar je, nakon četiri godine provedene u novinarskoj sobi Sabora, 1968. godine bio imenovan na dužnost odgovornog urednika zagrebačkog, latiničnog izdanja lista Borba.

Na toj dužnosti ostaje do 1978. godine, kada odlazi u diplomatsku službu. Kao diplomat radio je u ambasadama Jugoslavije u Švedskoj i Danskoj, a jedan je od organizatora u to doba zapažene manifestacije “Dani hrvatske kulture u Švedskoj”. - Bio je brz, temperamentan i od drugih je tražio da brzo misle - prisjećaju se Zibarovi suradnici jedne od njegovih glavnih karakteristika.

Nakon završetka diplomatske službe, početkom 80-ih godina 20. stoljeća, Antun Zibar u zagrebačkoj izdavačkoj kući Školska knjiga postaje urednik i rukovoditelj izdavaštva, početkom 90-ih na mjestu je glavnog direktora, a potom angažira na poslovima voditelja marketinga i odnosa s javnošću, sve do odlaska u mirovinu 1998. godine.

U trenucima kada se Hrvatska, početkom 90-ih, suočila s raznim mutnim rabotama privatizacije i kada su mnoge jake i poznate izdavačke kuće poput Mladosti otišle na bubanj, Zibar je, zajedno sa suradnicima, uspio očuvati Školsku knjigu, koja je i danas jedan od najačih stupova hrvatskog izdavaštva.

U tom prijelaznom razdoblju svojim je promišljenim potezima pridonio da Školska knjiga prilično mirno i stabilno prođe ta burna vremena, kažu njegovi nekadašnji suradnici.

Među ostalim zahvaljujući i tome, uspjela se održati u vrhu kulturno-obrazovnog izdavaštva, a jedan je od ključnih hrvatskih izdavača školskih udžbenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:20