I dok se na Pelješcu sadi zinfandel (obitelj Bura), Dubrovački podrumi iz Konavala ovih su dana pustili na tržište svoj prvi skupi plavac iz konavoskog vinogorja. Riječ je o prvom plavcu koji cilja na najviši segment tržišta, a koji ne dolazi s Hvara ili Pelješca.
Plausus potpisuju enolog Ivo Ivaniš i nizozemski gastronomski i vinski koznultant i poduzetnik Jan Van Lissum, koji su prije ovog konavskog plavca za Dubrovačke podrume već kreirali solidni cabernet Trajetum i jako dobri merlot Merlotinu.
Značajka je sva tri vina da su napravljena "moderno" (znači jaki, ali ne neukusni barrique, izražena ekstraktnost, umjereni tanini, Plausus se može piti odmah iako je riječ o berbi 2006., i da su za hrvatske kriterije vrlo, vrlo skupa. No dok su Trajetum i osobito Merlotina ispali vrlo dobro, Plausus ostavlja bitno slabiji dojam.
Riječ je o pomalo jednodimenzionalnom vinu s relativno jednostavnim aromama (tamno voće, vanilija), za plavce mekane teksture, ne posve zaokruženom, kojem se na aftertasteu vrlo osjeti alkohol.
Nadalje, Plausus kao da je acidifiran: acidifikacija crnih vina postupak je karakterističan za australsku vinsku industriju, koji nije odveć pridonio njenu ugledu.
Plaususov glavni problem je u tome što on ne pokazuje mnogo karakterističnih značajki vrhunskih plavaca, a isto tako nije ni perfektno "međunarodno" vino.
Radi se, zasad, tek o osrednjem pokušaju da se proizvede vrhunsko vino.
Vino: Plausus
Proizvodač:Dubrovački podrumi, Konavle
Grožđe: plavac mali
Alkohol: 14,6%
Ocjena: 6,5/10
Cijena: iznad 250 kuna
Gastropreporuka: Riječ je o jednom od brojnih vina koja mogu pratiti konvencionalno pripremljeno crveno meso, od bifteka preko gulaša do pašticade ili janjetine s ražnja
Davor Butković
Plausus potpisuju enolog Ivo Ivaniš i nizozemski gastronomski i vinski koznultant i poduzetnik Jan Van Lissum, koji su prije ovog konavskog plavca za Dubrovačke podrume već kreirali solidni cabernet Trajetum i jako dobri merlot Merlotinu.
Značajka je sva tri vina da su napravljena "moderno" (znači jaki, ali ne neukusni barrique, izražena ekstraktnost, umjereni tanini, Plausus se može piti odmah iako je riječ o berbi 2006., i da su za hrvatske kriterije vrlo, vrlo skupa. No dok su Trajetum i osobito Merlotina ispali vrlo dobro, Plausus ostavlja bitno slabiji dojam.
Riječ je o pomalo jednodimenzionalnom vinu s relativno jednostavnim aromama (tamno voće, vanilija), za plavce mekane teksture, ne posve zaokruženom, kojem se na aftertasteu vrlo osjeti alkohol.
Nadalje, Plausus kao da je acidifiran: acidifikacija crnih vina postupak je karakterističan za australsku vinsku industriju, koji nije odveć pridonio njenu ugledu.
Plaususov glavni problem je u tome što on ne pokazuje mnogo karakterističnih značajki vrhunskih plavaca, a isto tako nije ni perfektno "međunarodno" vino.
Radi se, zasad, tek o osrednjem pokušaju da se proizvede vrhunsko vino.
Vino: Plausus
Proizvodač:Dubrovački podrumi, Konavle
Grožđe: plavac mali
Alkohol: 14,6%
Ocjena: 6,5/10
Cijena: iznad 250 kuna
Gastropreporuka: Riječ je o jednom od brojnih vina koja mogu pratiti konvencionalno pripremljeno crveno meso, od bifteka preko gulaša do pašticade ili janjetine s ražnja
|
Osobna iskaznica
|
Davor Butković
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....