Prehrana sprečava bolnu neuropatiju

Dijabetičarima ne treba soliti pamet i objašnjavati kako prehrana snažno utječe na razinu šećera u krvi. Oni znaju da o tome koliko jedu, što jedu i kad jedu ovisi dobra kontrola šećera, no Američko društvo za dijabetes (ADA), jedan od najvećih svjetskih autoriteta u dijabetesu, upozorava da i razvoj dijabetičke neuropatije, česte komplikacije šećerne bolesti, ovisi o pravilnoj prehrani dijabetičara.



Uz malo dodatnog napora mogu se znatno zaštititi periferni živci i izbjeći te velike zdravstvene nevolje. Naime, dijabetičari su izloženi velikom riziku za neuropatsku bol, što je posljedica odumiranja perifernih živaca. Sve počinje trncima u nogama, a može se pretvoriti u ozbiljan problem pri svakodnevnom obavljanju poslova.



No, stručnjaci ADA-e, poput Dace L. Trence iz Medicinskog centra u Seattleu, tvrde da uravnotežena prehrana znatno pomaže u liječenju neuropatske boli i da u tom dijelu svaki dijabetičar sam može mnogo učiniti. Zbog toga su objavili šest pravila o kojima bi dijabetičari trebali voditi brigu tijekom svakog obroka. Bit priče je postići dobru kontrolu šećera u krvi.



Prvo pravilo



Uravnotežena prehrana



Zašto? 



Uravnotežena i raznolika prehrana uključuje razne vrste hrane, od ugljikohidrata do voća, povrća, mlijeka, mesa, ribe i zdrave masnoće. Ona pomaže da se razina šećera održava u dopuštenim granicama, da se uspješno kontrolira težina i da se smanjuje rizik od komplikacija poput neuropatske boli.



Cilj



Treba se izvući iz prehrambene rutine i iskušati nove vrste hrane, uključujući sve značajnije prehrambene skupine iz dijabetičke dijete.



Kako?



Kako će dijeta biti oblikovana, ovisi o aktivnosti pacijenta, njegovu spolu i tome pokušava li pacijent smršavjeti. Dobro je konzultirati se s liječnikom.



Drugo pravilo



Protegnuti obroke tijekom cijelog dana




Zašto?



Preskakanje obroka i prejedanje u jednom obroku može  potpuno destabilizirati šećer u krvi. Nekoliko manjih obroka mnogo je bolja opcija. Osim toga, valja imati na umu da neki lijekovi za dijabetes najbolje djeluju kad se uzimaju s redovito raspoređenim obrocima.



Cilj




Raspored obroka i međuobroka treba biti takav da odgovara stvarnom životnom stilu pacijenta, a ne onome koji bi želio imati. Pritom valja uzeti u obzir radno vrijeme i druge obaveze.



Kako?




Dijabetičari trebaju imati tri manja glavna obroka i tri zdrava međuobroka tijekom dana - doručak, mali međuobrok, ručak, popodnevni međuobrok, večera, večernji zalogaj - jer se tako najbolje uravnoteži šećer u krvi.



Treće pravilo




Složeni ugljikohidrati su korisni



Zašto?



Složeni ugljikohidrati su korisni jer se probavljaju mnogo sporije i ne izazivaju velike razlike u razini glukoze u krvi kao što to čine obični šećeri.



Cilj



Većina onoga što jedu dijabetičari trebali bi biti zdravi ugljikohidrati. To podrazumijeva cjelovite žitarice, voće, povrće i nemasno mlijeko. Kruh od cjelovitih žitarica, smeđa riža, grah, leća, krumpir i kukuruzne “palačinke” dobar su izbor.



Kako?



Pri kupnji povrća treba paziti da bude što svježije, a police s konzervama i smrznutom hranom valja izbjegavati. Poželjno je da se hrana što manje kuha, a gotova hrana koju treba samo podgrijati nije dobra za periferne živce. Dobro je probati nove vrste povrća koje se pojavi ili već postojeće pripremiti drukčije. Primjerice, mrkva se može peći umjesto da se kuha, a bijela riža ili bijeli kruh mogu se zamijeniti kuhanom lećom



Četvrto pravilo



Zaboraviti superporcije




Zašto?




Mnogi se ljudi šokiraju kad se uvjere kako su službene porcije zapravo male. Primjerice, “porcija” ugljikohidrata je samo jedna kriška kruha ili pola šalice (manje od šalice za kavu) kuhanog ječma. Meso, riba i piletina veličine dlana (bez prstiju) smatraju se jednom porcijom. No, mnogi zaboravljaju, kad sjednu za stol u nekom restoranu gdje se serviraju superporcije, da samo jedan veliki odrezak ima bjelančevina za šest obroka.



Cilj



Da biste se zdravo hranili, trebate se naviknuti čitati etikete na hrani i računati kolika je optimalna količina za nas. U tom slučaju, ako u jednom danu prekoračimo količinu hrane, sljedeći dan treba smanjiti obroke



Kako?




U restoranima treba prepoloviti predjela ili, još bolje, zamijeniti ih s malo salate ili jednim kanapeom. Povremeno se treba “konzultirati” s nekim priručnikom za dijabetičku dijetu jer se u njima mogu naći podaci o optimalnim količinama povrća, voća ili mesa.



Peto pravilo



Odbacite alkohol



Zašto?



Alkohol je otrov za živce, kažu u ADA-i, jer ometa jetru u njezinoj funkciji. Naime, jetra iz organizma čisti toksine, poput alkohola, i pretvara ugljikohidrate u šećer koji je tijelu potreban za energiju. No, alkohol ometa jetru upravo u tom drugom poslu pa šećer u krvi neće biti uravnotežen. Drugim riječima, dijabetičarima alkoholno piće može izazvati bol i trnce, što su simptomi dijabetičke neuropatije.



Cilj



Dijabetičari bi se trebali kloniti alkohola, a onima koji već imaju dijabetičku neuropatiju dodatno oštećenje živaca može izazvati čak i manje od dva pića tjedno.



Kako?



Umjesto alkohola, predlaže se “eksperimentiranje” mineralnom vodom koju se može kombinirati s kriškom limuna ili naranče. Sok od rajčice također se može začiniti s malo paprenog umaka, limunovim sokom ili sušenim travama.



Šesto pravilo



Jesti manje masnoća



Zašto?



Približno devet od deset odraslih osoba s dijabetesom tipa 2 je pretilo. Smanjenje težine može smanjiti i razinu šećera, ali i opterećenje na stopala. Dakako, smanjuje se i opasnost od srčanih i moždanih udara.



Cilj



Što manje obroka s masnoćama. Valja zapamtiti da u jednom obroku ne smije biti više od čajne žlice maslinova ulja ili margarina.



Kako?




Velik je broj proizvoda na kojima piše light ili manje masnoća. No, ipak se sami trebamo uvjeriti je li to istina, odnosno trebamo sami detaljno proučiti sastav (koji često piše sitnim slovima). Također valja izbjegavati fast food jer se u jednom obroku može pojesti tjedna količina masnoće. Ako se već mora pojesti nešto na brzinu, bolje da je to neka lagana juha ili salata.




Goranka Jureško
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 00:47