Prženi gavuni na salati s limunom

1. Gavune protrljajte krupnom solju i naglo isperite, ocijedite, obrišite papirnatim ubrusom ili krpom, pa uvaljajte u brašno. Otresite višak i pržite u dubokoj masnoći koju ste prethodno zagrijali. Pržite dok ne dobiju zlatnožutu boju i postanu hrskavi. Zatim ih izvadite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.



2.
Salatu operite i stavite na tanjur, a od balzamica, maslinova ulja te soli i papra napravite emulziju (dresing) kojim je prelijte. Limunu očistite koru pa uz pomoć nožića izvadite jezgru, krišku po krišku. Rasporedite ih po salati, a na vrh stavite pržene gavune i poslužite.



   


Sastojci za 4 osobe:



60 dag gavuna



2 limuna



0,5 dl aceta balsamica



0,5 dl maslinova ulja



0,3 dl ulja (za prženje)



10 dag oštrog brašna



15 dag rikule



sol i papar



Težina: **



Posluživanje : Preporučujemo malvaziju Polezina.



Savjet: Na isti način možete poslužiti i pržene kozice ili hobotnicu.



Vrijeme pripreme: 30 minuta



Branko Ognjenović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2025 15:49